Αναζήτηση

Προώθησε τη μουσική σου και τον εαυτό σου.


HomeStudioiProject-Προώθησε τη μουσική σου και τον εαυτό σου

Έχουμε πει πως ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία μας έχει δώσει πολλές δυνατότητες και πολλαπλές επιλογές που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να προωθήσουμε τη δουλειά μας και να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη.


Στη μουσική βιομηχανία τα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια μιας και έχουμε περάσει στην ψηφιακή εποχή και όλα γίνονται πια ψηφιακά. Οι πωλήσεις των cd έχουν πέσει κατά πολύ, οι περισσότεροι καλλιτέχνες αλλά και οι δισκογραφικές εταιρείες δεν παράγουν πια cd’s ,και οι περισσότερες κυκλοφορίες γίνονται ψηφιακά. Πολλοί καλλιτέχνες κάνουν μόνοι τους ολόκληρη την παραγωγή των τραγουδιών τους και τα κυκλοφορούν μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες που θα μιλήσουμε παρακάτω.


Η ευκολία που μας δίνει το internet είναι ότι μπορούμε να γνωστοποιήσουμε τη δουλειά μας πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Βέβαια ταυτόχρονα είναι και δύσκολο γιατί αυτό ανεβάζει και τον ανταγωνισμό κάτι ,όμως, που δεν πρέπει να μας πτοεί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επίσης είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει και να προωθήσεις τη δουλειά σου.


Με λίγα λόγια ,αυτό που θέλω να συζητήσουμε σήμερα είναι πως πρέπει να δεις τον εαυτό σου σαν μια επωνυμία (brand) και όχι μόνο σαν καλλιτέχνης. Ξέρω τι μπορεί να μου πεις πως η μουσική είναι τέχνη και πρέπει να ασχολείσαι αποκλειστικά μόνο με αυτό το κομμάτι. Ναι ,συμφωνώ ,αλλά θα πρέπει να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος. Πρέπει να σκεφτείς πιο επιχειρηματικά για να μπορέσεις να φτάσεις τον στόχο σου. Δημιουργείς μουσική για να τη μοιραστείς με τον κόσμο και όχι να μείνει στον υπολογιστή σου ή σε ένα σημειωματάριο σε ένα συρτάρι. Ό,τι κι αν είσαι τραγουδιστής, τραγουδοποιός ,συνθέτης , πρέπει να δημιουργήσεις τα μονοπάτια που θα μπορέσει να σε ανακαλύψει ο κόσμος.


Τα προηγούμενα χρόνια ένας καλλιτέχνης έκανε μόνο αυτό που ξέρει να κάνει. Ο συνθέτης να γράφει μουσική ,ο στιχουργός τους στίχους του κλπ. Τώρα αν θέλεις να προωθήσεις τη δουλειά σου πρέπει να κάνεις λίγο απ’ όλα. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Πως μπορείς να προωθήσεις τον εαυτό σου και τη μουσική σου;


#1. Γράψε τα καλύτερα τραγούδια που μπορείς.Αυτό είναι και το αυτονόητο. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αν δεν έχεις καλό υλικό στα χέρια σου. Άρα ξεκινάμε από αυτό. Προσπάθησε να γράφεις συνέχεια και όταν λέω συνέχεια ,τουλάχιστον καθημερινά για λίγο. Προσπάθησε να είσαι σε επαφή συνέχεια με το ταλέντο σου. Γράψε έστω μια μελωδία ενός κουπλέ αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεση σου. Αν είσαι σε εγρήγορση ,θα δεις ότι θα γίνεσαι καλύτερος μέρα με την μέρα. Μην ακούς αυτό που λένε. « Πρέπει να έχω έμπνευση για να γράψω» Πως θα σου έρθει η έμπνευση αν δεν καθίσεις να γράψεις κάτι; Ο Igor Stravinsky είχε πει « Η έμπνευση έρχεται δουλεύοντας».


#2. Ηχογραφούμε τα τραγούδια μαςΜπορείς να ηχογραφήσεις τα τραγούδια σου στο home studio σου. Έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορέσεις να ηχογραφήσεις τα τραγούδια σου. Βγες από την νοοτροπία πως δεν μπορείς να κάνεις πολλά με αυτά που έχεις. ¨Έχεις ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για να ηχογραφήσεις. Μπορείς να κάνεις ολόκληρο cd από το σπίτι σου και να το μοιραστείς με τον κόσμο. Σε οτιδήποτε δυσκολεύεσαι μπορείς άνετα να συνεργαστείς με μουσικούς που θα σε βοηθήσουν στις ηχογραφήσεις σου, όπως για παράδειγμα αν θέλεις να βάλεις στα τραγούδια σου πιάνο ,μπορείς να συνεργαστείς με κάποιον και μάλιστα χωρίς καν να έρθει στο χώρο σου. Μπορεί να ηχογραφήσει από τον δικό του χώρο και να σου τα στείλει με mail. Τόσο απλά.


Επίσης μπορείς να συνεργαστείς και με άλλον για τη μίξη των τραγουδιών σου ,όσο και για το mastering αν δεν γνωρίζεις καθόλου ή ακόμα κι αν δεν θέλεις να ασχοληθείς με αυτό το κομμάτι. Υπάρχουν sites που μπορείς να στείλεις μεγάλα αρχεία οπουδήποτε.


Αυτά είναι τα πρώτα σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνεις για να ξεκινήσεις την προώθηση της μουσικής σου. Μπορεί να ακούγεται ειρωνικό, αλλά έχω ακούσει περιπτώσεις που προβληματίζονται πως να προωθήσουν την μουσική τους και δεν έχουν ηχογραφήσει ακόμα τίποτα. Μετά από αυτό ,μπορείς να σκεφτείς διάφορους τρόπους για να προωθήσεις τη μουσική σου.


#1. Κάνε εγγραφή σε μια πλατφόρμα ψηφιακής κυκλοφορίας.


Υπάρχουν κάποιες πλατφόρμες που μπορείς να κάνεις μια εγγραφή και να «ανεβάσεις» εκεί τη μουσική σου, τα τραγούδια σου. Σου δίνουν πολλές επιλογές όπως π.χ μπορείς να κυκλοφορήσεις ένα τραγούδι σου ή πολλά μαζί σαν EP ή σαν album. Βέβαια θα πρέπει να έχεις έτοιμο και το εξώφυλλο (artwork) της δουλειάς σου. Για αυτό το κομμάτι μπορείς να συνεργαστείς με κάποιον γραφίστα να σου φτιάξει ένα εξώφυλλο με τις διαστάσεις που απαιτούνται για αυτές τις περιστάσεις ,ή ακόμα κι αν μπορείς εσύ ο ίδιος ή ένας φίλος σου να σχεδιάσετε μαζί το εξώφυλλο.


Υπάρχουν κάποια sites που μπορείς να κάνεις online το εξώφυλλο σου ή ακόμα και στο PowerPoint. επίσης σε αυτές τις πλατφόρμες έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις την ημερομηνία της κυκλοφορίας της δουλειάς σου. Από εκεί και πέρα, η πλατφόρμα αυτή θα «ανεβάσει» τη δουλειά σου σε όλα τα ψηφιακά δωρεάν μουσικά καταστήματα όπως Apple music ,Spotify, Google music, I tunes και άλλα πολλά. Έχεις την επιλογή να «ανεβείς» και σε άλλα καταστήματα αλλά υπάρχει μια εξτρα χρέωση. Οι πλατφόρμες αυτές έχουν μια χρέωση πολύ χαμηλή για να κάνεις εγγραφή και για να κυκλοφορείς εσύ όσα τραγούδια θες όλο τον χρόνο. Αυτές που σου προτείνω είναι η Cdbaby.com , TuneCore.com , Distrokid.com και Dittomusic.com. Βέβαια μπορείς να ψάξεις κι άλλες αλλά σου αναφέρω αυτές που είναι και οι πιο εμπορικές. Η Cdbaby μάλιστα είναι συμβεβλημένη και με εταιρείες Προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων όπως είναι για παράδειγμα η Αυτοδιαχείριση. Υπάρχουν κι άλλες λεπτομέρειες που θα τις συζητήσουμε σε επερχόμενο webinar.


#2. Δημιούργησε το επαγγελματικό σου site

Το να φτιάξεις μια επαγγελματική ιστοσελίδα είναι κάτι που πρέπει να είχες κάνει χθες! Είναι ένα εργαλείο που θα σε βοηθήσει να φτάσεις σε περισσότερα μάτια και αυτιά . Στο site σου μπορείς να βάλεις ένα ωραίο βιογραφικό σου για να σε γνωρίσει ο κόσμος και να νιώσει πιο οικεία μαζί σου. Φυσικά μπορείς να ανεβάσεις όλα σου τα τραγούδια ή links από τα καταστήματα που θα βρίσκονται και μπορείς να έχεις και μια ενότητα που μπορείς να ενημερώνεις το κοινό σου για τυχόν live εμφανίσεις και οτιδήποτε αφορά εσένα. Μπορείς να βάλεις κι ένα mail που θα μπορούν να επικοινωνούν μαζί σου για να αποκτήσεις μια καλή σχέση με το κοινό σου. Αν δεν θέλεις να ξοδέψεις μια περιουσία μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου site με κάποια από τος πλατφόρμες wix , squarespace ,και άλλες.#3. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)Δεν χρειάζεται να τα έχεις όλα. Μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις με δυο προφίλ επαγγελματικά π.χ στο Facebook δημιουργώντας μια επαγγελματική σελίδα και στο Instagram ή όπου βλέπεις ότι έχεις περισσότερη απήχηση. Σημαντικό είναι να ενημερώνεις τη σελίδα σου και να κοινοποιείς καθημερινά κάτι σχετικά με το αντικείμενο σου ή με τη δουλειά σου. Μπορείς εύκολα να ανεβάσεις ένα βίντεο από ένα καινούριο τραγούδι που ετοιμάζεις ,παίζοντας το με τη κιθάρα σου στο σαλόνι σου ή μέσα στο στούντιο σου. Έτσι κερδίζεις αμεσότητα με το κοινό σου.
#4. Φτιάξε ένα κανάλι στο YouTube.Κι αυτό πολύ σημαντικό εργαλείο. Μπορείς πολύ εύκολα να δημιουργήσεις ένα κανάλι στο YouTube , αρκεί να έχεις ένα λογαριασμό Gmail. Εκεί μπορείς να ανεβάζεις διάφορα βίντεο με τη δουλειά σου ή ακόμα και να κάνεις και κάποια live για να προσελκύσεις ακόμα περισσότερο κοινό.#5. Κάνε live εμφανίσεις


Πολύ καλά όλα αυτά ,αλλά σίγουρα μια στις τόσο, το κοινό σου θέλει να σε δει και live. Αυτό βέβαια απαιτεί να βρεις τον χώρο που θα ταιριάζει με το ύφος της μουσικής σου. Μπορείς να προγραμματίσεις μια live εμφάνιση για 2 μήνες μετά και εσύ μπορείς να αρχίσεις να το διαφημίζεις μέσα από την ιστοσελίδα σου ή τα social media σου.

Αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τον εαυτό μας και τη μουσική μας. Χρειάζεται να έχεις γνώσεις home studio για να μπορέσεις να ηχογραφήσεις τη μουσική σου ,αλλά και άλλες δεξιότητες που πρέπει να μάθεις αν δεν τις έχεις ήδη και να κάνεις το marketing για τη δουλειά σου. Όλα αυτά βέβαια πρέπει να γίνονται χωρίς άγχος και με ευχάριστη διάθεση.


Εδώ στο HomeStudioProject , μαθαίνουμε για το πως μπορούμε να ηχογραφήσουμε και να μιξάρουμε τα τραγούδια μας στο home studio μας, αλλά θα βοηθήσω και σε οποιοδήποτε κομμάτι μπορώ για να προωθήσουμε τη δουλειά μας και να τη μοιραστούμε με τον κόσμο.

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon