Αναζήτηση

Πως να κάνεις το κανάλι της φωνής «πιο γεμάτο»


Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα που γεννιούνται κατά τη διάρκεια μιας μίξης. Το θέμα είναι να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις και να μην είναι κάτι το οποίο θα μας σταματήσει.


Έχουμε ηχογραφήσει όλα τα κανάλια μας πολύ σωστά και βλέπουμε πως κατά τη διάρκεια της μίξης μας η φωνή ακούγεται πολύ «λίγη» ,σαν να μην μπορεί να «σταθεί» μέσα στη μίξη. Το πρώτο που μπορείς να σκεφτείς είναι να δυναμώσεις την ένταση. Καλή σκέψη αλλά ακούγεται πιο δυνατά από όσο θέλεις και σου «χαλάει» την μίξη.


Μπορείς να κάνεις automation .Ναι αλλά δεν είναι κάτι παροδικό και δεν εστιάζεις ότι το πρόβλημα είναι στην ένταση ή στη δυναμική γενικότερα. Αυτό που θες για το κανάλι της φωνής είναι όγκος ,να πιάνει τον χώρο που θέλεις μέσα στη μίξη.


Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να το κάνεις αυτό. Ένας τρόπος που χρησιμοποιείται πάρα πολύ είναι να διπλασιάζεις το κανάλι της φωνής. Μόνο αυτό. Χωρίς να προσθέσεις κανένα plug in ,θα διαπιστώσεις πως η φωνή αποκτάει όγκο ,είναι πιο γεμάτη. Ναι,θα ακούγεται και πιο δυνατά αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο . Μπορείς να κατεβάσεις την ένταση του δεύτερου καναλιού ώστε να ακούγεται πιο γεμάτη αλλά όχι τόσο δυνατά.


Επίσης κάτι που μπορείς να κάνεις και που δίνει την αίσθηση του βάθους στη φωνή ,χωρίς να χρησιμοποιήσεις κάποιο reverb είναι να κουνήσεις λίγο (πολύ λίγο , μια ιδέα) το δεύτερο κανάλι προς τα δεξιά. Δεν θέλει υπερβολές! Είναι μια τεχνική που μας δίνει την αίσθηση του χώρου και ακούγεται ακόμα πιο γεμάτη η φωνή χωρίς να έχουμε χρησιμοποιήσει κανένα plug in.


Θα μιλήσουμε για πολλές τεχνικές όσον αφορά το κανάλι της φωνής. Υπάρχουν πάρα πολλά tips τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε το εύρος και τον όγκο που θέλουμε για ένα κανάλι μας

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon