Αναζήτηση

Πως να γίνεις καλύτερος στο home studio


Ξεκινώντας την καινούρια χρονιά θα ήθελα να αναφερθώ στο σημερινό θέμα. Βλέπω πάρα πολλούς που ασχολούνται με τις ηχογραφήσεις στο δικό τους home studio και με μίξη πως αναλώνονται πάρα πολύ σε θέματα που αφορούν hardware και plug ins που είναι τα τελευταία και τα πιο αποτελεσματικά για να έχουμε μια πολύ καλύτερη μίξη.


Θα ήθελα να συζητήσουμε σήμερα αυτό το θέμα γιατί είναι κάτι που προβληματίζει πάρα πολλούς και μάλιστα ένα από τα κύρια ερωτήματα που δέχομαι είναι “Πως μπορώ να γίνω καλύτερος στο Home studio μου;” Σίγουρα αν αρχίσεις να ψάχνεις την απάντηση σε κάποιο μηχάνημα (hardware) ή σε κάποιο plug in ,που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς στη μίξη σου και να έχεις ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα ,προσωπικά θα σου πω ,πως άδικα κουράζεσαι.


Ναι, όλα παίζουν τον ρόλο τους ,αλλά το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνεις για να γίνεσαι ολοένα και καλύτερος στις ηχογραφήσεις σου και στις μίξεις σου είναι ,απλά,να τελειώνεις το project που δουλεύεις!Νομίζω πως καταλαβαίνεις για τι μιλάω,σωστά;


Είμαι σίγουρος πως έχεις πολλές ιδέες στον υπολογιστή σου που δεν τα έχεις ξεκινήσει καν ,ή ακόμα κι αν έχεις ξεκινήσει τα έχεις αφήσει κάπου στη μέση γιατί δεν είσαι σίγουρος τι να κάνεις.Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως από εμάς κάνουμε το εξής καταπληκτικό!

Δουλεύουμε ένα τραγούδι μας ,και αφού έχουμε τελειώσεις τις ηχογραφήσεις μας και έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο τη μίξη του τραγουδιού,πάντα κάτι μας φταίει και δεν μας αφήνει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να πούμε πως το τραγούδι μας είναι έτοιμο!


Βλέπεις ένα βίντεο που αφορά τη μίξη ,και αποφασίζεις να ξανανοίξεις το project και να αλλάξεις τις ρυθμίσεις που έκανες στις κιθάρες και θέλεις να διορθώσεις τη φωνή γιατί άκουσες για μια τεχνική που θα σου δώσει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα ,αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό που θες και χωρίς να το καταλάβεις έχεις αναλώσει τουλάχιστον ένα δίμηνο πάνω σε αυτό το τραγούδι και τίποτα δεν γίνεται τέλειο!


Ξέρεις γιατί; Απλά ,τα αυτιά σου έχουν “κουραστεί” και δεν μιλάω για συνεχόμενες ώρες.Μπορεί και την επόμενη μέρα που θα είσαι φρέσκος και ξεκούραστος ,πάλι να ψάχνεις αυτό το κάτι που δεν αφήνει το τραγούδι σου να ακουστεί τέλεια ,όπως το έχεις φανταστεί.Εκεί κάνεις λάθος!


Για να μπορέσεις να έχεις καλύτερα αποτελέσματα,πρέπει να προχωράς.Πρέπει να τελειώνεις το ένα τραγούδι και να προχωράς στο επόμενο.Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται αυτό,δεν πρόκειται να βελτιώσεις κάτι αν ασχολείσαι μήνες με αυτό.Εφόσον έχεις κάνει τη μίξη σου και είσαι ικανοποιημένος ,προχώρησε! Μην κάθεσαι να ακούς τη παραμικρή λεπτομέρεια.Την καινούρια τεχνική που έμαθες από εδώ ,το HomeStudioProject,ή από οπουδήποτε αλλού ,θα την εφαρμόσεις στο επόμενο Project και θα κάνεις τη σύγκριση ,όταν τελειώσεις και αυτό το τραγούδι.Κι έτσι θα γίνει και με το επόμενο.Όσο φτιάχνεις καινούρια τραγούδια ή μουσικά κομμάτια και τα τελειώνεις ,τότε και μόνο ,θα γίνεσαι καλύτερος!


Ξέρω πως μπορεί να έχεις πολλά plugins (θα μιλήσουμε σε επόμενο post) και να μην ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο για τα φωνητικά και να ξοδεύεις άσκοπα τις ώρες σου να δοκιμάζεις ποιο απ’όλα τα plugins που έχεις ,είναι το καλύτερο για τη φωνή.Σίγουρα θα δοκιμάσεις και κάποιες εναλλακτικές αλλά πρέπει να παίρνεις αποφάσεις και να προχωράς! Μπορεί να ξεκινάς τώρα με την ηχογράφηση ,και να μην γνωρίζεις πολλά και να ψάχνεις ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μίξη σου!


Το μυστικό για να γίνεσαι καλύτερος στο Home studio σου είναι αυτό και μόνο αυτό! Κάνε όσα περισσότερα τραγούδια μπορείς.Και κάθε μέρα θα γίνεσαι καλύτερος!

0 Σχόλια