Αναζήτηση

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ EQ


Όταν ξεκινάς στη μίξη ,το πρώτο που σκέφτεσαι είναι πόσα έχεις να μάθεις και πόσα plug ins πρέπει να κατανοήσεις για να κάνεις μια καλή μίξη.


Το έχω πει πολλές φορές πως για να κάνεις μια καλή μίξη ,χρειάζεσαι 2 βασικά εργαλεία .το EQ και compressor.Το κύριο ζήτημα είναι να μάθεις να τα χρησιμοποιείς σωστά.Αυτή είναι ξ λέξη κλειδί: Σωστά! Όχι τέλεια!


Στο σημερινό blog post θέλω να σου μιλήσω για τα πολύ βασικά του EQ ,τι είναι πως λειτουργεί και τι πρέπει να γνωρίζεις για να αρχίσεις να το χρησιμοποιείς σωστά στη μίξη σου.


Το πρώτο βασικό που θέλω να θυμάσαι είναι πως το EQ είναι ένα Plug in που μας βοηθάει να διαχειριστούμε την ένταση των συχνοτήτων.Μπορείς δηλαδή, να το σκέφτεασαι σαν ένα αυτοματοποιημένο ( πιο εξειδικευμένο ) volume fader. Επιλέγεις δηλαδή κάποιες συχνότητες και απλά τις “ανεβάζεις” ή τις “κατεβάζεις” .


Ας τα δούμε λοιπόν από την αρχή: Ο ήχος μετριέται σε συχνότητες και η μονάδα μέτρησης της συχνότητας είναι το Hz (Hertz). Το φάσμα συχνοτήτων κυμαίνεται από τα 20Hz ως τα 20KHz (20.000 Hz) ,όπου και αυτό είναι το εύρος του φάσματος που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί.Φυσικά δεν μπορούμε να ακούσουμε τα 20KHz γιατί ,όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος , ακοή του εξασθενεί.


Οι συχνότητες λοιπόν χωρίζονται σε κατηγορίες και αυτές είναι οι εξής:Εύρος συχνοτήτων Περιγραφή

20Hz-500Hz Μπάσα (Χαμηλές συχνότητες)