Αναζήτηση

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ EQ


Όταν ξεκινάς στη μίξη ,το πρώτο που σκέφτεσαι είναι πόσα έχεις να μάθεις και πόσα plug ins πρέπει να κατανοήσεις για να κάνεις μια καλή μίξη.


Το έχω πει πολλές φορές πως για να κάνεις μια καλή μίξη ,χρειάζεσαι 2 βασικά εργαλεία .το EQ και compressor.Το κύριο ζήτημα είναι να μάθεις να τα χρησιμοποιείς σωστά.Αυτή είναι ξ λέξη κλειδί: Σωστά! Όχι τέλεια!


Στο σημερινό blog post θέλω να σου μιλήσω για τα πολύ βασικά του EQ ,τι είναι πως λειτουργεί και τι πρέπει να γνωρίζεις για να αρχίσεις να το χρησιμοποιείς σωστά στη μίξη σου.


Το πρώτο βασικό που θέλω να θυμάσαι είναι πως το EQ είναι ένα Plug in που μας βοηθάει να διαχειριστούμε την ένταση των συχνοτήτων.Μπορείς δηλαδή, να το σκέφτεασαι σαν ένα αυτοματοποιημένο ( πιο εξειδικευμένο ) volume fader. Επιλέγεις δηλαδή κάποιες συχνότητες και απλά τις “ανεβάζεις” ή τις “κατεβάζεις” .


Ας τα δούμε λοιπόν από την αρχή: Ο ήχος μετριέται σε συχνότητες και η μονάδα μέτρησης της συχνότητας είναι το Hz (Hertz). Το φάσμα συχνοτήτων κυμαίνεται από τα 20Hz ως τα 20KHz (20.000 Hz) ,όπου και αυτό είναι το εύρος του φάσματος που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί.Φυσικά δεν μπορούμε να ακούσουμε τα 20KHz γιατί ,όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος , ακοή του εξασθενεί.


Οι συχνότητες λοιπόν χωρίζονται σε κατηγορίες και αυτές είναι οι εξής:Εύρος συχνοτήτων Περιγραφή

20Hz-500Hz Μπάσα (Χαμηλές συχνότητες)


500Ηz-5000Hz Μεσαία (Μεσαίες συχνότητες)


5.000Hz -20.000Hz Πρίμα (Ψηλές συχνότητες)


Αν θέλουμε να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι ,τότε μπορούμε να “σπάσουμε” αυτές τις κατηγορίες σε υποκατηγορίες που θα μας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο να κατανοήσουμε και το εύρος συχνοτήτων κάποιων βασικών οργάνων για τη μίξη.


Όπως βλέπεις στο παρακάτω πίνακα έχω χωρίσει τη κάθε κύρια κατηγορία σε μικρότερες για να έχουμε και πιο μικρό εύρος συχνοτήτων


Εύρος συχνοτήτων Περιγραφή


20Hz - 60Hz Sub-Bass


60Hz- 200Hz Μπάσα


200Hz-600Hz Χαμηλο-μεσαία


600Hz-3000Hz Μεσαία


3.000Hz -8.000Hz Ψηλο - μεσαία


8.000Hz-20.000Hz Πρίμα (Ψηλές συχνότητες)


Στη παρακάτω φωτό βλέπουμε και το εύρος των συχνοτήτων στο EQ που έχει το Cubase και στη δευτερη φωτό σε ένα EQ απο τη Waves .


Η κάθε μια υποκατηγορία λοιπόν μας βοηθάει πολύ στη μίξη μας γιατί σε κάθε μια απο αυτές θα συναντήσουμε όπως σου είπα και τα όργανα που χρησιμοποιούμε στα τραγούδια ή στη μουσική που ηχογραφούμε.


Αφού λοιπόν μάθαμε τις κατηγορίες των συχνοτήτων ,ας μάθουμε τις βασικές λειτουργίες ενός EQ


High pass filter


Με αυτή τη λειτουργία μπορούμε να κόψουμε εντελώς το low end δηλαδή τα μπάσα ,και να αφήσουμε να “περάσουν” μόνο οι ψηλές συχνότητες ή όποιες συχνότητες θέλουμε εμείς.Είναι μια λειτουργία που τη χρησιμοποιούμε πάρα πολύ σε κάθε μίξη και σχεδόν σε όλα τα όργανα (αν είναι απαραίτητο)Frequency


Αυτό το κουμπί μας βοηθάει να επιλέξουμε τη συχνότητα ή ακόμα καλύτερα την περιοχή συχνοτήτων που θέλουμε να επεξεργαστούμεQ


Με το Q επιλέγουμε πόσο “ανοικτό” ,πλατύ θα είναι το φίλτρο που θα επεξεργαστείς. Με άλλα λόγια πόσες και ποιες συχνότητες θα επηρεαστούν από την επεξεργασία που θα κάνεις Όσο πιο μικρός αριθμός ,τόσο πιο πλατύ το φίλτρο.Gain


Με το Gain μπορούμε να ανεβάσουμε ή να κατεβάσουμε μια συχνότητα και μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε πόσα dBBell


Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο EQ γιατί εστιάζουμε σε μια συγκεκριμένη συχνότητα και από εκεί αρχίζουμε να επεξεργαζόμαστε με τα παραπάνω κουμπιά.