Αναζήτηση

Η τεχνική Pomodoro στο home studioΈνα από τα θέματα που μας απασχολεί στη καθημερινότητα μας είναι και η σωστή διαχείριση χρόνου και πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο ή πως μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε αλλά πιο συγκεντρωμένα.


Αυτό ισχύει και για τη μουσική μας και πιο συγκεκριμένα το πως δουλεύουμε στο home studio μας.


Σίγουρα ,με όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε ,ο χρόνος που θέλουμε να αφιερώσουμε στο στούντιο μας δεν είναι αυτός που θέλουμε αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα αν είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτά. Γι’ αυτό το λόγο θέλω σήμερα να σου μιλήσω για την τεχνική pomodoro. Ο όρος αυτός έχει πάρει το όνομα του από την ντομάτα (pomodoro στα Ιταλικά) γιατί έχει να κάνει με ένα timer που είναι σε σχήμα ντομάτας.Πως λειτουργεί η τεχνική pomodoro; Η τεχνική pomodoro έχει σαν αρχή ,ότι δουλεύουμε πάνω σε μια εργασία που έχουμε να κάνουμε για 25 λεπτά και μετά κάνουμε ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Αν δεν έχουμε τελειώσει την εργασία μας τότε συνεχίζουμε σε ένα ακόμα pomodoro (25 λεπτά) .Με αυτό τον τρόπο ,μπορούμε να παρατηρήσουμε πόσα pomodoro διαθέσαμε για να ολοκληρώσουμε αυτή την εργασία. Βέβαια μπορείς να μεταβάλεις το χρόνο στο timer και το 25λεπτο που έχει σαν προεπιλογή να το κάνεις 35 λεπτά ή ακόμα και 55.Βασικό είναι να κάνεις αυτό το 5λεπτο διάλειμμα.


Βασική προϋπόθεση είναι να μην σταματήσεις για οποιοδήποτε λόγο. Άρα οτιδήποτε νομίζεις πως μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου ,το απομακρύνεις από τον χώρο σου. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή μας. Έρευνες έχουν δείξει πως αν σταματήσεις να κάνεις κάτι ,λόγω ενός μηνύματος ή να απαντήσεις σε ένα τηλεφώνημα, τότε ο εγκέφαλος σου χρειάζεται 20 λεπτά περίπου για να επανέλθει στη κατάσταση που ήσουν πριν και δούλευες συγκεντρωμένα.


Για να γίνω πιο συγκεκριμένος για το πως μπορούμε να εφαρμόσουμε στη μουσική μας τη τεχνική pomodoro. Πρώτα απ’ όλα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κλείσεις μια ώρα στούντιο για τον αυτό σου. Δεν ξέρω πότε σε βολεύει χρονικά να δουλέψεις στα τραγούδια σου. Αυτό το ξέρεις εσύ. Το επόμενο βήμα είναι να προγραμματίσεις από πριν τι θα κάνεις αυτή την ώρα που θα είσαι στο στούντιο σου.


Μόλις έρθει ή ώρα να δουλέψεις στο τραγούδι που έχεις σκεφτεί ,βασικό είναι να βάλεις το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης ,ώστε να μην έχεις κανένα περισπασμό – απενεργοποιείς και το internet για να μην έχεις καμία ειδοποίηση από τα social media , mail , βάζεις ένα timer για 25 λεπτά (μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν ένα pomodoro timer) και ξεκινάς να δουλεύεις.


Με αυτό τον τρόπο μπορείς να διαπιστώσεις πόσο χρόνο χρειάζεσαι πραγματικά για να ολοκληρώσεις μια εργασία που είχες να κάνεις. Όταν δουλεύεις και είσαι συγκεντρωμένος ,θα είσαι πιο λειτουργικός και πιο αποτελεσματικός. Αν δεν έχεις δοκιμάσει αυτή τη τεχνική σου προτείνω να την εφαρμόσεις. Είναι πολύ αποτελεσματική.


Μπορείς να «κατεβάσεις» δωρεάν στο κινητό σου timers που είναι στη φιλοσοφία της τεχνικής pomodoro και μπορείς να κάνεις και εγγραφή στο πρόγραμμα που θα κατεβάσεις για να μπορείς να κρατάς και αρχείο για όλες τις εργασίες σου και πόσα pomodoro χρειάστηκαν για να τις ολοκληρώσεις .

0 Σχόλια