Αναζήτηση

Η διαφορά μίξης και masteringΌταν ξεκίνησα στο δικό μου home studio πριν 20 χρόνια ,νόμιζα πως η μίξη είναι το μόνο στάδιο επεξεργασίας που χρειάζεται το τραγούδι. Όταν μάλιστα άρχιζα να κάνω τα πρώτα demo μου και τα συνέκρινα με τραγούδια του εμπορίου ,παρατηρούσα πως κάτι έλειπε ,μέχρι που άκουσα για το Mastering. Ήταν που πάντα με προβλημάτιζε γιατί δούλευα σε home studio και δεν ήξερα ούτε καν τι είναι και πως γίνεται.

Και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει πάρα πολλούς ανά τον κόσμο ,που ασχολούνται με το home recording.


Μιλάω συνεχώς με φίλους εδώ στο HomeStudioProject ,αλλά και με μαθητές μου που έχουν την ίδια ακριβώς απορία.


Ας ξεκινήσουμε πρώτα απ’όλα να διευκρινίσουμε τι είναι η μίξη.


Η μίξη έχει να κάνει με ισορροπία .Έχουμε να φέρουμε ισορροπία στο τραγούδι μας και πιο συγκεκριμένα στις εντάσεις, στις συχνότητες ,στις δυναμικές και στη τοποθέτηση των οργάνων στο στερεοφωνικό φάσμα. Σωστά;


Πρώτα απ’όλα πρέπει να ξεκινάμε τη μίξη μας με μια εξισορρόπηση όλων των καναλιών,όσον αφορά την ένταση τους ,μετά θα κάνουμε ένα EQ για να φέρουμε ισορροπία στις συχνότητες και να ακούγεται το τραγούδι μας πιο καθαρά ,μετά συνεχίζουμε με τις δυναμικές του τραγουδιού μας.Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε compression για να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τις δυναμικές στο τραγούδι μας και τέλος έχουμε να να κάνουμε με την τοποθέτηση των καναλιών μέσα στο χώρο και όταν μιλάω για χώρο εννοώ το στερεοφωνικό φάσμα .Και αυτό το πετυχαίνω εκτός από το panning που αυτό μπορώ να το κάνω στα πρώτα βήματα της μίξης ,θέτοντας τις σωστές εντάσεις, με τα διάφορα εφέ όπως reverb και delay.