Αναζήτηση

6 λάθη που κάνεις στις ηχογραφήσεις


6 λάθη που κάνεις στις ηχογραφήσεις σου-HomeStudioProject.com

Έχω ακούσει πολλές απόψεις όσον αφορά τη μίξη και τι πρέπει να κάνουμε ,αλλά σήμερα θέλω να σου πω κάτι που το λέω συνέχεια και θα συνεχίσω να το λέω.

Όλα ξεκινούν από την ηχογράφηση.Είναι πολύ βασικό στάδιο της παραγωγής ενός τραγουδιού,όσο κι αν σου φαίνεται όχι τόσο σημαντικό.


Στο σημερινό post θα μιλήσουμε για τα 6 λάθη που κάνεις στην ηχογράφηση και ορισμένα ,πριν ακόμα ξεκινήσεις ηχογράφηση.

  • Δεν έχεις κάνει ένα κανάλι οδηγό για το τραγούδι

  • Δεν έχεις ρυθμίσει σωστά το μικρόφωνο για την ηχογράφηση

  • Απομάκρυνε το μικρόφωνο σου

  • Δεν κάνεις καλή μίξη στα ακουστικά σου

  • Μην ηχογραφείς κοντα σε τοίχο ή παράθυρο.

  • Μην ηχογραφείς πάρα πολλά takes


Ισως είναι δευτερεύοντα για σένα ,αλλά θα δεις στη συνέχεια πως αποτελούν πολύ βασικά στοιχεία για να έχεις μια πολύ καλή παραγωγή τραγουδιού.Πολλοί που δουλεύουν σε Home studio τα παραβλέπουν ,όπως έκανα κι εγώ.Ας δούμε πόσο σημαντικό είναι το καθένα.


#1. Δεν έχεις κάνει ένα κανάλι οδηγό για το τραγούδι σου.


Σε περίπτωση που δεν ξέρεις τι είναι το κανάλι οδηγός ,θα σου πω τώρα αμέσως.

Το κανάλι οδηγός είναι ένα κανάλι που ηχογραφείς πριν καν ξεκινήσεις την ηχογράφηση του τραγουδιού ,αλλά αυτό το κανάλι έχει τα εξης χαρακτηριστικά.

  • Έχουμε βρει το tempo του τραγουδιού και έχουμε γράψει με μετρονόμο

  • Έχουμε γράψει ακριβώς όπως θα είναι η δομή της ενορχήστρωσης του τραγουδιού


Ας δούμε λίγο αυτά τα δυο σημεία. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να γραφεις με μετρονόμο.Έχω συναντήσει πολλούς μουσικούς που γράφουν στο Cubase ή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα και γράφουν χωρίς μετρονόμο. Λάθος!


Ίσως λέω τα αυτονόητα για κάποιους αλλά είναι σημαντικότατο. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να ηχογραφήσουμε τα υπόλοιπα όργανα,ιδιαίτερα αν συνεργαστούμε και με άλλους μουσικούς που θα γραψουν στο τραγούδι μας.


Το δεύτερο σημείο είναι ότι στο κανάλι οδηγό γράφουμε ακριβώς όπως θα είναι και η δομή της ενορχήστρωσης.Άρα θα πρέπει να έχεις κάνει μια προετοιμασία απο πριν όσον αφορά τη δομή της ενορχήστρωσης του τραγουδιού.


Σε περίπτωση που θέλεις να μάθεις περισσότερα πως μπορείς να ηχογραφήσεις ένα οδηγό για το τραγούδι σου μπορείς να δεις και το παρακάτω βίντεο.
#2. Δεν έχεις ρυθμίσει σωστά το μικρόφωνο.(Gain staging)


Αυτό το λάθος που σου αναφέρω ,έχει μεγάλη σχέση και με ένα άλλο λάθος που βλέπω πολύ συχνά. Δεν γίνεται η σωστή ρύθμιση στο μικρόφωνο γιατί θεωρούμε πως η αρχική ρύθμιση που έχουμε κάνει ισχύει για όλα τα τραγούδια.Λάθος!
Σίγουρα σε κάποια τραγούδια μπορεί να μη χρειάζεται να αλλάξεις τη ρύθμιση του μικροφώνου. Για παράδειγμα αν είναι κάποια τραγούδια που τα τραγουδάς εσύ ,σίγουρα έχεις κάνει μια ρυθμιση στο μικρόφωνο σου ,που σε βολεύει .Αυτό ,όμως,δεν είναι κανόνας. Κάθε τραγούδι έχει διαφορετικές δυναμικές.


Γι αυτό ,καλό είναι ,πριν την ηχογράφηση να κάνεις πάντα ένα έλεγχο και να παίρνεις στάθμες στο μικρόφωνο.


Κάθισε μπροστά στο μικρόφωνο ( ή ο τραγουδιστής ) και προσπάθησε να δεις στα πιο δυνατά σημεία που φτάνει το line in . Πάντα ρυθμίζουμε και το gain της κάρτας ήχου και παρόλο που βλέπεις πως δεν έχεις peaks αν δεν είσαι σίγουρος,τότε κατεβάζεις και το line in κατά 2 dB


#3. Απομάκρυνε το μικρόφωνο σου


Τι εννοώ με αυτό; Είτε ηχογραφείς φωνή ,είτε κάποιο όργανο με μικρόφωνο,έχω δει πολλούς πως βάζουν το μικρόφωνο πολύ κοντά στη πηγή ήχου.


Δεν χρειάζεται να πλησιάζεις τόσο κοντά στο μικρόφωνο για να τραγουδήσεις ή ακόμα κι αν ηχογραφήσεις μια κιθάρα ,δεν χρειάζεται να φέρνεις το μικρόφωνο τόσο κοντά στη κιθάρα. Προσπάθησε να κρατάς μια απόσταση ,ε΄τσι ώστε να πετύχεις μια ισορροπημένη ηχογράφηση.

Άλλη περίπτωση ,είναι όταν θέλουμε να ηχογραφήσουμε κιθάρες ηλέκτρικές από τον ενισχυτή.Επίσης έχω δει πως πολλοί ,μη πω οι περισσότεροι, ακουμπάνε το μικρόφωνο πάνω στον ενισχυτή.Λάθος!


Αν μπορέσεις να κρατήσεις μια σωστή απόσταση από το μικρόφωνο,τότε έχεις σε όλα τα κανάλια σου μια ισορροπία.Επίσης με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις ένα τεράστιο λάθος που βλέπω σε πολλές περιπτώσεις μαθητών μου. Τεράστιες κυματομορφές.Όχι,πρέπει να ηχογραφούμε σε μια συντηρητικά χαμηλή ένταση.


Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε μια πολύ καλύτερη μίξη αργότερα.


#4. Δεν κάνεις καλή μίξη στα ακουστικά σου


Αυτό που μπορεί να το παραβλέπεις ή να μη το θεωρείς πολύ σημαντικό ,μπορεί να μη σου αποφέρει καλό αποτέλεσμα στις ηχογραφήσεις σου.


Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις μια καλή μίξη στα ακουστικά σου ΠΡΙΝ ξεκινήσεις να ηχογραφείς αλλά και στη διάρκεια της ηχογράφησης ,μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή ,ώστε να μπορείς να έχεις πολύ καλή απόδοση της ηχογράφησης.