Αναζήτηση

5 (+1) πράγματα που πρέπει να κάνεις σε κάθε ηχογράφηση στο home studioΣτο σημερινό blog post μιλάμε για 5 απλά πραγματάκια που μπορείς να κάνεις σε κάθε ηχογράφηση για να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα
5+1 πράγματα που πρέπει να κάνεις σε κάθε ηχογράφηση

Έχω πει πολλές φορές πως όλα ξεκινούν από την ηχογράφηση. Η μουσική δημιουργία είναι ένα μεγάλο βιβλίο και έχει πολλά ,μα πάρα πολλά κεφάλαια. Ένα από αυτά είναι το πως θα πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στο home studio μας.


Για το λόγο αυτό ,στο σημερινό post ,θα μιλήσουμε για 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να έχεις τη καλύτερη ηχογράφηση και να μπορέσεις να δουλέψεις ακόμα καλύτερα στο στάδιο της μίξης. Πάμε να τα δούμε λοιπόν αναλυτικά.


 1. 1. Βρες μια καλή στάθμη έντασης στο μικρόφωνο


HomeStudioProject.com 5+1 πράγματα που πρέπει να άνουμε για κάθε ηχογράφηση.Έτσι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.Ένα από αυτά είναι να βρεις μια καλή στάθμη έντασης για το μικρόφωνο σου.
HomeStudioProject Βρες μια καλή στάθμη έντασης για το μικρόφωνο

 • Οτιδήποτε κι αν θέλεις να ηχογραφήσεις ,σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να βρεις μια πολύ καλή στάθμη έντασης για να ηχογραφήσεις. προσωπικά , σου έχω πει πως προτιμώ ,κι έτσι σου συνιστώ να κάνεις κι εσύ, να ηχογραφούμε σε χαμηλή ένταση ,έτσι ώστε να έχουμε χώρο για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε την ηχογράφηση μας όπως θέλουμε.


 • Αν έχεις τραγουδιστή ή τραγουδάς εσύ βρες τα πιο δυνατά σημεία του τραγουδιού και ελέγχεις δυο πράγματα .την ένδειξη στην κάρτα ήχου σου να είναι πάντα πράσινη και ταυτόχρονα να κοιτάζεις και τη στάθμη στο fader του καναλιού. Αν παρατηρήσεις ότι ακόμα έχεις δυνατό σήμα ,τότε μπορείς πολύ εύκολα να χαμηλώσεις το σήμα εισόδου.


 • Με τον ίδιο τρόπο , αν θέλεις να ηχογραφήσεις κιθάρα ακουστική για παράδειγμα ,θα κάνεις το ίδιο. θα προσέξεις την ένταση του σήματος σου καθώς παίζεις.Όταν κάνεις πρόβα να παίζεις ακριβώς με τη δυναμική που θα παίξεις στην ηχογράφηση.με αυτό τον τρόπο μπορείς να αποφύγεις κάποια απότομα peaks και να έχεις ένα ωραίο και σταθερό αποτέλεσμα.


2. Φτιάξε μια καλή μίξη στα ακουστικά


HomeStudioProject.com 5+1 πράγματα που πρέπει να κάνεις σε κάθε ηχογράφηση για να έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

 • Επίσης πολύ σημαντικό. Για να μπορέσει ο τραγουδιστής ή ο μουσικός να αποδώσει το καλύτερο που μπορεί ,πρέπει να έχει εκτός από πολύ καλό ήχο της ορχήστρας (playback) για να γράψει , και πολύ καλό ήχο στα ακουστικά της φωνής του.Για να στο πω με πιο απλά λόγια.


 • Αυτό που θα κάνει τον τραγουδιστή που θα έρθει στο Home studio σου (εκτός αν τραγουδάς εσύ,που το ίδιο ισχύει) να νιώσει ωραία ,είναι η ωραία και ισορροπημένη στάθμη που θα του δώσεις στα ακουστικά του.Ρώτησε τον τι προτιμάει να ακούσει περισσότερο. Πολλοί προτιμούν να ακούν τις βάσεις του τραγουδιού δηλαδή, μπάσο και μπότα. Οτιδήποτε σου ζητηθεί ,εσύ μπορείς να το κάνεις. Όλα είναι απλές κινήσεις.Ρώτησε τον αν ακούει άνετα τη φωνή του και βεβαιώσου πως δεν χάνεται μέσα στην ορχήστρα του τραγουδιού.


 • Είναι κάποια μικρά πράγματα που πολλοί μπορούν να το θεωρήσουν λεπτομέρειες ,αλλά σίγουρα αυτά είναι που θα σου δώσουν την καλύτερη δυνατή ηχογράφηση.Καλύτερα βα αφιερώσεις μερικά λεπτά πριν ξεκινήσεις τις ηχογραφήσεις.3. Ηχογράφησε τουλάχιστον 2 takes


HomeStudioproject.com 5+1 πράγματα που πρέπει να κάνεις σε κάθε ηχογράφηση. Ηχογράφησε 2 takes τουλάχιστον σε κάθε ηχογράφηση.

 • Το καλύτερο που έχεις να κάνεις ,είναι να πεις στον τραγουδιστή ή στον μουσικό πως θα χρειαστείς τουλάχιστον 2 takes από ολόκληρο το τραγούδι. Έτσι θα έχεις εναλλακτική ,για να αντικαταστήσεις τυχόν τονικά ή εκφραστικά λάθη. Μπορείς πολύ εύκολα αργότερα στο editing ,να πάρεις τα καλύτερα σημεία από κάθε ηχογράφηση και να δημιουργήσεις ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.


 • Αν σε κάποια σημεία ο τραγουδιστής ή ο μουσικός δυσκολεύεται ,μπορείς πολύ εύκολα να ηχογραφήσεις τα κομμάτια που θες ανεξάρτητα ,έτσι ώστε να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


 • Bonus tip: Για να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα ,καλό θα είναι να έχεις στείλει στον τραγουδιστή το demo του τραγουδιού ,να το κάνει πρόβες.Έτσι θα επικεντρωθείς περισσότερο στο ερμηνευτικό κομμάτι και δεν θα χρειάζεται τόσο πολύ να κάνεις εκμάθηση του τραγουδιού,Είναι ένας παράγοντας που μερικές φορές δεν μας βοηθάει να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.


4. Άκουσε την ηχογράφηση και στα ακουστικά και στα ηχεία


HomeStudioProject.com 5+1 πράγματα που πρέπει να κάνεις σε κάθε ηχογράφηση. Blog post

 • Στα περισσότερα home studio ηχογραφούμε και κάνουμε monitor στον ίδιο χώρο.Δεν έχουμε ξεχωριστό control room. Έτσι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε ,είναι να ακούσουμε την ηχογράφηση στα ακουστικά αλλά και στα ηχεία. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να έχεις μια καλύτερη άποψη για την ηχογράφηση σου.


 • Μπορεί να χρειάζεται να βελτιώσεις λίγο τη θέση του μικροφώνου.Μπορεί να ακούσεις κάτι στα ηχεία που στα ακουστικά δεν ακούγεται. Βεβαιώσου πως η θέση στο μικρόφωνο είναι σωστή και δεν θα έχεις μετά προβλήματα στη μίξη.


 • Το ξέρω είναι λίγο χρονοβόρο ,αλλά θα σε γλιτώσει από πολλά αργότερα και γιατί όχι από μια ακόμη ηχογράφηση;


5. Βρες την καλύτερη θέση του μικροφώνου