Αναζήτηση

Τι είναι το EP και γιατί σου προτείνω να «κυκλοφορήσεις» EP


Τα παλιότερα χρόνια κάθε καλλιτέχνης ετοίμαζε τραγούδια που θα τα συμπεριλάμβανε στον επερχόμενο δίσκο του. Ο δίσκος ήταν σε βινύλιο και σε κασέτες. Ο δίσκος λοιπόν περιείχε από 10- 15 τραγούδια και λεγόταν LP. Θυμάμαι πως οι καλλιτέχνες έβγαζαν ένα δίσκο κάθε δυο χρόνια ,μπορεί και περισσότερο γιατί υπήρχε μεγάλη προετοιμασία και η παραγωγή των τραγουδιών γινόταν με περισσότερες διαδικασίες που ήταν και πιο χρονοβόρες.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια ο ανταγωνισμός μεγάλωνε αλλά και το αγοραστικό ενδιαφέρον του ακροατή κι έτσι ο καλλιτέχνης έπρεπε να «κυκλοφορεί» ένα δίσκο τον χρόνο. Τα χρόνια όμως περνούν και οι εποχές αλλάζουν και τώρα ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Μετά τα cd , έχει έρθει η εποχή του ψηφιακού τραγουδιού (digital).

Με το internet ,όλοι έχουν πρόσβαση στην αγαπημένη τους μουσική και με συνδυασμό την κρίση στη χώρα μας, οι πωλήσεις «έπεσαν» μέχρι που εκμηδενίστηκαν. Βέβαια για να είμαι και πιο ακριβής υπάρχουν και καλλιτέχνες που «πουλάνε» ακόμα. Πλέον όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κρίνουν αν ένας καλλιτέχνης είναι επιτυχημένος. Θα μιλήσουμε σε άλλο blog post πιο αναλυτικά και για τα καινούρια δεδομένα στην δισκογραφία και γενικότερα στη μουσική βιομηχανία.

Αυτό που θέλω να μιλήσουμε σήμερα είναι για το EP και να σου πω γιατί πρέπει να «κυκλοφορείς» EP.

To EP είναι τα αρχικά του Extended Play και μπορούμε να πούμε πως είναι το αντίθετο του Long Play και σχετικό με το cd single που λέγαμε παλιότερα. Το EP είναι μια μικρή συλλογή τραγουδιών 3-4 στον αριθμό, αλλά μπορεί και λιγότερα. Ένα EP μπορεί να περιέχει και 2 τραγούδια.

Τα τραγούδια ,λοιπόν ,που απαρτίζουν ένα EP είναι η δουλειά που συγκεντρώνει ένας καλλιτέχνης και θέλει να τη μοιραστεί με τον κόσμο του. Είναι μια πολύ ωραία δημιουργική διαδικασία και γι αυτό σου προτείνω να κάνεις το ίδιο.

Ζούμε σε μια εποχή προνομιακή και η τεχνολογία μας δίνει πολλά εργαλεία για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ευκολότερα και γρηγορότερα. Το ίντερνετ είναι ένας τρόπος να μοιραστείς τη μουσική σου, τα τραγούδια σου με όλο τον κόσμο.

Εσύ που γράφεις τραγούδια ,μουσική και θέλεις να δείξεις στο κόσμο τη δουλειά σου και να πάρεις θετικές ή ακόμη και αρνητικές κριτικές, θα σε συμβούλευα να «κυκλοφορήσεις» ένα EP. Άσχετα με το αν τραγουδάς εσύ ή όχι ,καλό είναι να το κάνεις. Ακόμα κι αν κάνεις διασκευές. Μη σταματάς να είσαι δημιουργικός.

Πως μπορείς να «κυκλοφορήσεις» ένα EP; Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να γράψεις κάποια τραγούδια. Ωραία τραγούδια. Μετά θα πρέπει να τα ηχογραφήσεις. Στο δικό σου home studio μπορείς να κάνεις όλη την παραγωγή από την αρχή μέχρι το τέλος. Αν χρειάζεσαι βοήθεια σε κάτι που δεν γνωρίζεις, καλό είναι να συνεργαστείς με φίλους σου μουσικούς. Όσον αφορά το mastering θα σε συμβούλευα να δώσεις σε κάποιον ειδικό να το κάνει.

Μετά την παραγωγή των τραγουδιών αυτό που έχεις να κάνεις ,είναι να «ανεβάσεις» τα τραγούδια σου σε ολοκληρωμένη μορφή ,σε μια από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που αναλαμβάνουν να «κυκλοφορήσουν» τα τραγούδια σου σε όλα τα δωρεάν ψηφιακά καταστήματα όπως Apple music, I tunes , Google music ,Spotify και άλλα πολλά.

Για να μπορέσεις να γνωστοποιήσεις τη δουλειά σου ,θα πρέπει να τη μοιραστείς με τον κόσμο και γι αυτό σου προτείνω να «κυκλοφορείς» τη δουλειά σου ,ακόμα κι αν νομίζεις ότι δεν είσαι έτοιμος. Το να κρατάς τα τραγούδια σου ,τη μουσική σου στο συρτάρι σου δεν βγάζεις κάτι και πολύ περισσότερο δεν γίνεσαι καλύτερος έτσι. Ποτέ δεν θα είσαι έτοιμος για να κυκλοφορήσεις τη δουλειά σου. Θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνεις κάποια κυκλοφορία. Έστω κι ένα μόνο τραγούδι.

Αν δεις όλους τους καλλιτέχνες, βγάζουν συχνά πυκνά ένα τραγούδι ,συνήθως κάθε τρεις με τέσσερις μήνες και μετά τα συγκεντρώνουν και τα κυκλοφορούν σαν cd αλλά και πάλι σε ψηφιακή μορφή πια.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να τελειώνεις πιο γρήγορα τα τραγούδια σου μιας και θα έχεις βάλει προθεσμία.

#ψηφιακηκυκλοφορίατραγουδιών #ηχογράφησηστοσπίτι #τιείναιτοEP #πωςηχογραφωτραγούδιαστοσπίτι #homestudioproject

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon