Αναζήτηση

De-Εsser: Πότε και πως το χρησιμοποιούμε στα φωνητικά


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα εφέ -plug in που το χρησιμοποιούμε κυρίως στα φωνητικά. Όταν έχουμε μια ηχογράφηση φωνής ,η οποία έχει πολλά έντονα σ ,τότε χρησιμοποιούμε το De-Esser για να μειώσουμε αυτά τα σύμφωνα που είναι ενοχλητικά μέσα στη μίξη.

Το De- Esser είναι ένα plug in που λειτουργεί σαν κομπρέσορας και κόβει τις πολύ ψηλές συχνότητες σε αυτά τα σύμφωνα και ιδίως στο σ που μπορεί να βρίσκεται μέσα στις λέξεις ή το τελικό ς ,που πολλές φορές τονίζεται από τον τραγουδιστή.

Πότε χρησιμοποιούμε De-Esser; Προσωπικά βάζω σε κάθε ηχογράφηση φωνής. Δεν το βάζω πρώτο στα inserts αλλά μετά το EQ και τον compressor.

Πως το χρησιμοποιούμε; Επιλέγουμε ένα De- Esser που έχεις στη διάθεση σου και προσπαθούμε να κόψουμε τις πολύ ψηλές συχνότητες του σ ή του ς. Όπως βλέπεις στη φωτογραφία έχω και το De-Esser που είναι με το Cubase αλλά και ένα από τα Waves.

Όπως είπαμε λειτουργεί σαν κομπρέσορας κι έτσι πρέπει να ψάξουμε τη συχνότητα που είναι ενοχλητικά και να την χαμηλώσουμε λίγο ώστε το σ να ακούγεται πιο απαλά.

Στο De-esser έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε μόνο τη συχνότητα που θέλουμε να επεξεργαστούμε αν πατήσουμε το side chain. Είναι πολύ εύκολο να το χειριστείς και φυσικά θέλει εξάσκηση για να το μάθεις σωστά.

#μίξη #επεξεργασίαφωνής #πωςηχογραφώτραγούδια #homestudioproject

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon