Αναζήτηση

Group channels: Μάθε να δουλεύεις με αυτά


HomeStudioProject, group channels μάθε να δουλεύεις με αυτά

Ένα από τα πιο «απελπιστικά» πράγματα που αντιμετωπίζεις είναι, όταν σε μια μίξη έχεις πολλά κανάλια και δεν μπορείς να τα διαχειριστείς όλα και το πιο σημαντικό, σωστά! Κάτι το οποίο θα μπορέσει να σε βοηθήσει πολύ και να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη ,ή μάλλον τη μίξη σου είναι τα group channels. Είναι ακριβώς αυτό που λέει και ο ορισμός. Είναι ένα κανάλι που μπορείς να «βάλεις» εκεί μια ομάδα ίδιων οργάνων ,π.χ κιθάρες και να διαχειριστείς ή να επεξεργαστείς τα κανάλια και μεμονωμένα και από εκεί.

Πάμε να δούμε πως δουλεύουν. Ας πούμε ότι σε μια μίξη έχουμε 4 κανάλια ακουστική κιθάρα, ένα πιάνο ,έχουμε 5 κανάλια έγχορδα (βιολιά, τσέλα, κλπ) ντραμς και μπάσο. Μπορούμε λοιπόν να κατηγοριοποιήσουμε τα όργανα. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε group channels ή tracks όπως λέγονται στα διαφορετικά προγράμματα ηχογράφησης.

Στο Cubase στο μενού Project επιλέγουμε το Add track και από εκεί το Group channel. Μας ανοίγει ένα παράθυρο ,το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε πόσα group channels θέλουμε. Στο σημερινό παράδειγμα μας ,δημιουργούμε 3 group channels. Το πρώτο θα το χρησιμοποιήσουμε για τις κιθάρες ,το δεύτερο για τα βιολιά και το τρίτο για τη ντραμς. Στη κονσόλα μας στο επάνω μέρος έχουμε τις πληροφορίες για την είσοδο και την έξοδο του κάθε καναλιού.

HomeStudioProject,group channels

Όπως βλέπεις στη φωτογραφία, όλα τα κανάλια έχουν έξοδο το stereo out. Μόλις πατήσω εκεί ,μου ανοίγει ένα μικρό παραθυράκι και από εκεί επιλέγω κάτω το GROUPS και εκεί επιλέγω το GUITARS που είναι το group channel για τις κιθάρες. Με αυτό τον τρόπο στέλνω τις κιθάρες πρώτα σε αυτό το κανάλι και από εκεί στην κύρια έξοδο ( stereo output, master out κλπ)

HomeStudioProject, Cubase group channels