Αναζήτηση

Delay:Τι είναι και πως το χρησιμοποιούμε


Ένα ακόμα πολύ βασικό εφέ που χρησιμοποιούμε όχι κατά κανόνα σε όλα τα όργανα ,είναι το delay. Όπως το βάθος έτσι και με το delay θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε echo. Μπορούμε να το πετύχουμε και με το βάθος (reverb) αλλά με το delay ,μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα μιας και μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε και τον χρόνο του εφέ.

Θα σου εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ αμέσως . Πρώτα απ’ όλα ξεκινάμε με το να δημιουργήσουμε ένα Fx κανάλι για να βάλουμε εκεί ένα stereo delay. Θα διαλέξουμε ένα delay που έχει το πρόγραμμα μας. Σου προτείνω αυτά τα εφέ να τα χρησιμοποιείς σαν send ,γιατί έτσι μπορείς να τα διαχειριστείς καλύτερα και φυσικά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε άλλα κανάλια.

Όπως βλέπεις και στη φωτογραφία παρακάτω το πρώτο που μπορείς να κάνεις είναι να ρυθμίσεις το delay σε μορφή κλάσματος. Μπορείς να θέσεις μια τιμή ¼ , 1/8 ,κλπ. Αυτό αυτόματα μπορεί να σου ρυθμίσει με βάση το tempo του τραγουδιού και σε milliseconds. Για να πετύχεις καλύτερη στερεοφωνία το δεξί delay το ανεβάζεις λίγο κι έτσι μπορείς να έχεις ένα ping pong delay ,να μην ακούγεται δηλαδή μόνο στο κέντρο το delay.

Το επόμενο που μπορείς να κάνεις είναι να ανεβάσεις λίγο το feedback για να έχεις περισσότερα echo μέχρι να «σβήσει» το εφέ. Σου δίνει και την αίσθηση του χώρου.Αυτό βέβαια θα το καταλάβεις στην εξάσκηση σου και φυσικά στο βίντεο που θα ετοιμάσω σε λίγες μέρες.

Ένα επίσης που θέλω να σου πω εδώ είναι ότι μπορείς να διαχειριστείς το εφέ και να κάνεις eq με το hi και το low και με αυτό τον τρόπο το εφέ ακούγεται πιο καθαρό και δεν ακούγεται τόσο έντονα το εφέ, τόσο μπροστά. Θέλεις να πετύχεις απόσταση και καθαρότητα στο εφέ και με εξάσκηση ,θα τα καταφέρεις μια χαρά.

#ηχογράφηση #εφέ #plugins #delay #πωςηχογραφώστοσπίτι #homestudioproject

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon