Αναζήτηση

Πως κάνουμε compression σε μπάσο.Τα πρώτα βήματα


homestudioproject,πως κανω compression σε μπασο

Το να ηχογραφήσουμε μπάσο είναι πολύ εύκολο. Είτε συνδέουμε το μπάσο κατευθείαν πάνω στη κάρτα ήχου μας ,με ένα καλώδιο ¼ jack ,είτε και με ένα DI και με τα στη κάρτα ήχου μας.

Σήμερα θέλω να μιλήσουμε για τα πρώτα βήματα που κάνουμε για να βάλουμε compression στην ηχογράφηση μας. Απευθύνομαι σε εσένα που είσαι αρχάριος και ξεκινάς τώρα να ασχολείσαι με μίξη και γενικότερα με το home studio σου. Για το λόγο αυτό ήθελα να κάνω ένα- ένα τα βήματα για τη μίξη ,ώστε να μπορέσεις να κατανοήσεις το θέμα του compression.

Αν δεν ξέρεις καθόλου για το compression,θα σου πρότεινα να διαβάσεις το σχετικό blog post που έχω γράψει για το compression ,υπάρχει και σχετικό βίντεο στο κανάλι του HomeStudioProject στο YouTube ,αλλά μπορείς να κατεβάσεις και εντελώς δωρεάν τον οδηγό μου «Τα βασικά του compression»,που σου αναλύω τι κάνει το καθένα κουμπί του compressor.

Ξεκινάμε ,λοιπόν, και το πρώτο που κάνουμε είναι να πάρουμε ένα κομπρέσορα που έχει το πρόγραμμα μας. Όπως βλέπεις και στην παρακάτω εικόνα έχω ανοίξει τον κομπρέσορα που έχει το Cubase και ξεκινάμε να κάνουμε μια-μια τις ρυθμίσεις που χρειάζονται.

Ξεκινάμε πρώτα με το ratio. Το βάζουμε συντηρητικά 2:1 ,3:1. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με 2,5:1.

Συνεχίζουμε με το attack.Εκεί μπορείς να βάλεις κάπως γρήγορο αλλά όχι πολύ. Να βάλεις περίπου 10 ms να περάσει το αρχικό σήμα και μετά να κομπρεσάρει όπου χρειάζεται και το υπόλοιπο σήμα να παίξει κανονικά. Το release επίσης θα πρέπει να είναι σχετικά αργό περίπου 100 με 200 ms , γιατί έτσι ο κομπρέσορας συνεχίζει απλά να κομπρεσάρει τη νότα καθώς σβήνει και νιώθεις πιο sustained τις νότες σου.

Μετά αρχίζουμε να αυξομειώνουμε το threshold, μέχρι να δούμε το gain reduction να μας δίνει -3 ως -6dB. Νομίζω πως έτσι είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης για να ξεκινήσεις τη μίξη σου στο μπάσο. Βέβαια μπορείς πάντα να πειραματίζεσαι και θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις και τα presets που έχει ο κομπρέσορας σου και από εκεί να συνεχίσεις να δεις τι ταιριάζει στο δικό σου μπάσο.

Επειδή ο κομπρέσορας έχει την τάση να χαμηλώνει το αρχικό σου σήμα ,αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και το Make up gain. Το ανεβάζουμε για να φέρουμε την ένταση στο επίπεδο που ήταν το σήμα της ηχογράφησης μας πριν το compression.

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με μια ηχογράφηση μπάσου (κάτι που θα σου το δείξω αναλυτικά σε επόμενο βίντεο), και να αρχίσεις να πειραματίζεσαι με τον κομπρέσορα. Μπορεί να σου παραθέτω εδώ κάποιες αρχικές τιμές για το compression, αλλά να είσαι σίγουρος πως μέσα από την εξάσκηση σου θα γίνεσαι καλύτερος και θα μάθεις ακόμα καλύτερα το compression.

Περιμένω τις απορίες σου και τα σχόλια σου.

#μίξη #compression #Πωςκανωcompressionσεμπάσο #homestudioproject #πωςηχογραφωτραγούδια

0 Σχόλια