Αναζήτηση

Πως ηχογραφούμε ένα ζεϊμπέκικο ( + ρυθμίσεις)


homestudioproject, πως ηχογραφούμε ένα ζειμπέκικο

Στο σημερινό post σκέφτηκα να κάνουμε ένα μάθημα για εσένα που ασχολείσαι με το λαϊκό τραγούδι και ιδιαίτερα αν είσαι αρχάριος με την ηχογράφηση.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αναλυτικός γίνεται για να μπορέσεις να ηχογραφήσεις όσο καλύτερα γίνεται.

Ξεκινώντας το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να ρυθμίσεις το μέτρο και την ταχύτητα του τραγουδιού. Το ζεϊμπέκικο το μετράμε και το γράφουμε σε μέτρο 9/8 ,αλλά θα σε συμβούλευα να ηχογραφήσεις σε 9/4. Αυτό μπορείς να το κάνεις με δυο τρόπους. Πρώτα από το transport panel. Αν είσαι σίγουρος πως όλα τα μέτρα του τραγουδιού σου είναι 9/4 ,τότε μπορείς να θέσεις μέτρο και tempo από το transport panel. Αν όμως νομίζεις πως θέλεις να κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή στο τραγούδι σου ,τότε θα πρέπει να τα θέσεις από το Tempo track. Στο μενού Project βρίσκεις το υπομενού Tempo track και από εκεί ρυθμίζεις το Tempo του τραγουδιού και το μέτρο.

Όπως βλέπεις στις φωτογραφίες παρακάτω από το τετραγωνάκι πάνω αριστερά μπορείς να θέσεις το μέτρο του τραγουδιού ,απλά αν κάνεις διπλό κλικ και γράφεις σε μορφή κλάσματος το μέτρο που θες.

Στο περιβάλλον εργασίας του Tempo track υπάρχει μια μπάρα ,που μπορείς να μεταβάλεις το tempo του τραγουδιού. Στο αριστερό μέρος ,στην άκρη της μπάρας έχει μια μικρή τελεία,με κρατημένο το αριστερό κλικ ανεβάζεις ή κατεβάζεις την μπάρα και θέτεις το τέμπο του τραγουδιού. Στα ζεϊμπέκικα καλή ταχύτητα είναι τα 58 – 61 bpm. Ανάλογα πόσο γρήγορο ή αργό θες το κομμάτι σου.