Αναζήτηση

;Πρώτα EQ και μετά compression ή το αντίθετο


HomeStudioProject ,EQ -COMPRESSION ή το αντίθετο;

Σε πολλές συζητήσεις ,όσον αφορά τη μίξη, υπάρχει αυτό το θέμα.Πρέπει πρώτα να βάζουμε EQ και μετά compression ή το αντίθετο;

Εγώ θα σου πω πως δεν υπάρχουν κανόνες και ποιο είναι το πιο σωστό,απλά το καθένα εξυπηρετεί και διαφορετικό σκοπό.Επίσης μπορώ να σου πω πως είναι και λίγο υποκειμενικό.

Αν βάλεις πρώτα EQ ,τότε έχεις ένα πιο ζεστό ήχο .Με το EQ διορθώνεις τον ήχο του οργάνου που επεξεργάζεσαι και μετα μπορείς να βάλεις κομπρέσορα. Έτσι μπορείς να πεις πως κομπρεσάρεις το διορθωμένο σήμα. Αν βάλεις πρώτα κομπρέσορα και μετά EQ ,τότε διορθώνεις κάποιες δυναμικές μπορεί να πετύχεις ένα πιο καθαρό ήχο,αλλά και πάλι θα πρέπει να σκεφτείς τι θες να πετύχεις μέσα στη μίξη σου.

Προσωπικά ,χρησιμοποιώ πρώτα EQ και μετά compressor.Αν κάποιο κανάλι μου χρειάζεται διόρθωση ή επεξεργασία, τότε το πρώτο plug in που θα χρησιμοποιήσω είναι το EQ. Έτσι μπορώ να διορθώσω τον ήχο του καναλιού μου ,επεξεργάζοντας κάποιες συχνότητες και μετά αφού θα είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα που έχω ,τότε χρησιμοποιώ compressor για να αναδείξω και τις δυναμικές του καναλιού μου. Βέβαια μετά το compression μπορεί να σου αλλάξει λίγο τον ήχο του διορθωμένου σήματος σου, τότε σε αυτή περίπτωση θα σου πρότεινα να βάλεις κι ένα EQ μετά το compressor για να αποκτήσεις το τελικό αποτέλεσμα που θέλεις.

Αυτό που θα σου πρότεινα να κάνεις είναι το εξής: Στη λίστα με τα inserts εφέ ,μπορείς να βάλεις ένα eq στη 2η θέση και τον compressor στη 3η θέση και μπορείς πολύ απλά να κάνεις εναλλαγή στη σειρά των εφέ και να δοκιμάζεις τι σου ταιριάζει καλύτερα.