Αναζήτηση

Post -pre fader send. Ποια είναι η διαφορά τους


‘Εχουμε μιλήσει σε προηγούμενα posts και βίντεο για τα εφέ και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Επειδή όμως θέλω σήμερα να μιλήσουμε για μια λειτουργία των send effects θα κάνω μια μικρή αναφορά για την κατηγορία των εφέ.

Λέγοντας εφέ , εννοούμε τα διάφορα plug ins που χρησιμοποιούμε για την επεξεργασία διαφόρων οργάνων και ιδιαίτερα στη μίξη. Υπάρχουν δυο κατηγορίες εφέ, τα inserts και τα sends. Αυτό το βλέπουμε μόλις ανοίξουμε το παράθυρο edit ενός καναλιού ,πατώντας το ανάλογο κουμπί. Στα inserts βάζουμε εφέ που αφορούν μόνο το κανάλι αυτό που επεξεργαζόμαστε. Άρα αν θέλουμε να βάλουμε βάθος (reverb) το βάζουμε στα inserts και το εφέ επηρεάζει μόνο το κανάλι αυτό.

Στα sends βάζουμε εφέ που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σε περισσότερα από ένα όργανα. Φτιάχνουμε ένα κανάλι με το εφέ και σε αυτό το εφέ στέλνουμε κανάλι θέλουμε. Ας θυμηθούμε πως φτιάχνουμε ένα Fx κανάλι. Στο μενού από το Project επιλέγεις Add track και από εκεί στο υπομενού Fx channel . Στο Cubase το γράφει έτσι,σε άλλα προγράμματα (DAWs) μπορεί να το γράφει Fx track ή Aux track. Το ίδιο είναι. Μόλις ανοίξει το παράθυρο ,επιλέγεις ποιο εφέ θέλεις να βάλεις στο συγκεκριμένο κανάλι κι επίσης σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις αν το εφέ θα είναι mono ή stereo.

Έτσι έχεις φτιάξει ένα κανάλι με το βάθος που έχεις επιλέξει. Τώρα ας πάμε σε ένα κανάλι ,που θέλουμε να βάλουμε το βάθος αυτό. Ανοίγουμε το παράθυρο επεξεργασίας του καναλιού και στη λίστα με τα sends βάζουμε το βάθος. Το ενεργοποιούμε και με την μπάρα που έχει από κάτω , επιλέγουμε πόσο από το αρχικό σήμα θέλουμε να στείλουμε στο βάθος.

Σαν προεπιλογή τα send εφέ είναι post faders.Τι σημαίνει αυτό; Το post fader σημαίνει πως το σήμα του εφέ έρχεται μετά το αρχικό σήμα της ηχογράφησης. Αν ,δηλαδή ,κατεβάσουμε το fader τότε μαζί με το αρχικό σήμα ,χαμηλώνει και το εφέ. Έτσι αν κατεβάσουμε εντελώς το fader ,τότε δεν ακούμε τίποτα.

Αν όμως ενεργοποιήσουμε το Pre fader ,τότε είναι σαν να διαχωρίζουμε το κανάλι του αρχικού σήματος από το κανάλι του εφέ. Στο Cubase το ενεργοποιούμε δίπλα από το κουμπί που ενεργοποιούμε το εφέ. Το Pre fader σημαίνει πως το εφέ προηγείται του αρχικού σήματος, δηλαδή αν κατεβάσουμε το fader του αρχικού σήματος , τότε το εφέ θα συνεχίσει να ακούγεται.

Μπορείς να το κάνεις κι εσύ στο δικό σου πρόγραμμα και να δεις πως δουλεύει το post και το pre fader για να καταλάβεις τη διαφορά τους.

#postfader #prefader #ποιαηδιαφοραpostprefader #μίξη #πωςναηχογραφήσειςτραγούδια #homestudioproject

0 Σχόλια