Αναζήτηση

Post -pre fader send. Ποια είναι η διαφορά τους


‘Εχουμε μιλήσει σε προηγούμενα posts και βίντεο για τα εφέ και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Επειδή όμως θέλω σήμερα να μιλήσουμε για μια λειτουργία των send effects θα κάνω μια μικρή αναφορά για την κατηγορία των εφέ.

Λέγοντας εφέ , εννοούμε τα διάφορα plug ins που χρησιμοποιούμε για την επεξεργασία διαφόρων οργάνων και ιδιαίτερα στη μίξη. Υπάρχουν δυο κατηγορίες εφέ, τα inserts και τα sends. Αυτό το βλέπουμε μόλις ανοίξουμε το παράθυρο edit ενός καναλιού ,πατώντας το ανάλογο κουμπί. Στα inserts βάζουμε εφέ που αφορούν μόνο το κανάλι αυτό που επεξεργαζόμαστε. Άρα αν θέλουμε να βάλουμε βάθος (reverb) το βάζουμε στα inserts και το εφέ επηρεάζει μόνο το κανάλι αυτό.

Στα sends βάζουμε εφέ που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σε περισσότερα από ένα όργανα. Φτιάχνουμε ένα κανάλι με το εφέ και σε αυτό το εφέ στέλνουμε κανάλι θέλουμε. Ας θυμηθούμε πως φτιάχνουμε ένα Fx κανάλι. Στο μενού από το Project επιλέγεις Add track και από εκεί στο υπομενού Fx channel . Στο Cubase το γράφει έτσι,σε άλλα προγράμματα (DAWs) μπορεί να το γράφει Fx track ή Aux track. Το ίδιο είναι. Μόλις ανοίξει το παράθυρο ,επιλέγεις ποιο εφέ θέλεις να βάλεις στο συγκεκριμένο κανάλι κι επίσης σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις αν το εφέ θα είναι mono ή stereo.