Αναζήτηση

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις για να είσαι πιο παραγωγικός στο home studio.


Έχω κάνει πολλές συζητήσεις με μαθητές μου , φίλους και γνωστούς και μου λένε πως υπάρχει ένα σοβαρό θέμα όσον αφορά την διαχείριση χρόνου. Το πιο σύνηθες που ακούω είναι πως με τις τόσες υποχρεώσεις που υπάρχουν μέσα στην ημέρα ,δεν υπάρχει χρόνος για να δουλέψεις την μουσική σου και τα τραγούδια σου.

Το καταλαβαίνω πολύ γιατί όλοι είμαστε στην ίδια κατάσταση, αλλά θέλω να σου πω δυο πραγματάκια που θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο συγκεντρωμένος και πιο παραγωγικός στο home studio σου. Ένα βασικό που κάνουμε όλοι μας κατά περιόδους είναι πως δεν έχουμε συγκεκριμένο πλάνο στο τι θα κάνουμε κάθε φορά που έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούμε με τα τραγούδια μας. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι σήμερα το βράδυ έχεις δυο ώρες κενές για να ασχοληθείς με ένα τραγούδι που θέλεις να τελειώσεις ,αλλά παρόλα αυτά δεν ασχολείσαι με το τραγούδι ,αλλά κάθεσαι και ανοίγεις κι άλλα projects και σκέφτεσαι τι μπορείς να κάνεις και με αυτά και αναλώνεσαι με διάφορα τραγούδια και έτσι περνάει τόσο γρήγορα αυτό το δίωρο και δεν το έχεις καταλάβει. Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω κάτι και πρέπει να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου: Αν έκλεινες δυο ώρες σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων και ήξερες ότι έχεις αυτές τις δυο ώρες μόνο και χρεώνεσαι για κάθε μια ώρα €20 ή €30. Θα έκανες ακριβώς το ίδιο;

Δεν νομίζω! Γιατί σε αυτά τα στούντιο σου έχουν κλείσει δυο ώρες και δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για ένα πεντάλεπτο παραπάνω ,γιατί δουλεύουν με ραντεβού και η κάθε ώρα τους είναι γι αυτούς σημαντική γιατί πληρώνονται. Άρα ένα λάθος που κάνεις και πάρα πολλοί από εμάς είναι πως δεν «βλέπεις» τόσο σοβαρά το δικό σου home studio γιατί δεν έχεις χρέωση. Μπορείς απλά να μπεις στο home studio σου και να κάνεις ό,τι θέλεις για όση ώρα έχεις στη διάθεση σου. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν είσαι ούτε συγκεντρωμένος ούτε παραγωγικός. Γιατί στην πραγματικότητα δεν κάνεις κάτι αποτελεσματικό και ούτε προχωράς με τα τραγούδια σου. Πρέπει να βλέπεις το στούντιο σου σαν επαγγελματικό στούντιο ηχογραφήσεων και να νιώθεις αυτή τη πίεση πως έχεις περιορισμένο χρόνο και πως έχεις να πληρώσεις για κάθε μια ώρα που απασχολείς το home studio σου. Αν σκέφτεσαι έτσι θα είσαι πιο παραγωγικός και πιο αποτελεσματικός. Πρέπει να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα στο στούντιο σου κάθε φορά που θα έχεις ελεύθερο χρόνο για να δουλέψεις τα τραγούδια σου. Κλείσε δυο ώρες στο στούντιο σου και βάλε μια χρέωση €30 / ώρα και προσπάθησε να κάνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς. Έτσι θα αναγκαστείς να πάρεις πιο γρήγορες αποφάσεις για τις ηχογραφήσεις σου και να μην αναλώνεσαι σε όλα τα vst instruments ή τις λούπες και δεν ξέρεις ποια να χρησιμοποιήσεις. Αποφασίζεις πιο γρήγορα και προσπαθείς να κάνεις οτιδήποτε μπορείς για να είσαι πιο αποτελεσματικός μέσα σε αυτό τον χρόνο που έχεις ελεύθερο.

Επίσης ένα άλλο λάθος που δεν σε βοηθάει να είσαι παραγωγικός στο στούντιο σου είναι πως δεν βλέπεις το στούντιο σου σαν ένα επαγγελματικό στούντιο.Τι εννοώ με αυτό; Νιώθεις πως το στούντιο σου δεν είναι τόσο καλό για τί δεν είναι ένα επαγγελματικό στούντιο και αυτό αυτόματα σε κάνει να νιώθεις πως δεν μπορείς να κάνεις πολλά με αυτά που έχεις. Βλέπεις τα μηχανήματα που έχουν τα διάφορα στούντιο το ωραίο και μεγάλο χώρο ηχογραφήσεων, τος μεγάλες κονσόλες και αποθαρρύνεσαι γιατί πιστεύεις πως δεν μπορείς να καταφέρεις πολλά με τα μέσα που έχεις. Είναι και αυτό ένα ακόμα λάθος που σε κρατάει πίσω και δεν προχωράς με την μουσική σου.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις πως οτιδήποτε κι αν έχεις είναι σίγουρο πως μπορείς να καταφέρεις πάρα πολλά. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες ανα τον κόσμο που γράφουν,ηχογραφούν και κάνουν ολόκληρη την παραγωγή των τραγουδιών τους στα home studio τους. Δεν χρειάζεται να κοιτάζεις τι έχουν τα μεγάλα στούντιο ηχογραφήσεων αλλά να δεις τι μπορείς να κάνεις εσύ με αυτά που έχεις. Και να είσαι σίγουρος πως μπορείς να καταφέρεις πολλά περισσότερα.

#παραγωγικότητα #στουντιοηχογραφησεων #πωςηχογραφωτραγουδιαστοσπιτι #homestudioproject #homestudio

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon