Αναζήτηση

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα αρμόνιο σαν midi keyboard


Είναι πλέον γνωστό ,ότι για να έχεις ένα βασικό home studio στο σπίτι σου χρειάζεσαι τα απολύτως απαραίτητα .Δεν χρειάζεσαι ούτε πολλά hardware ούτε πολλά προγράμματα που θα δουλεύουν παράλληλα με το πρόγραμμα ηχογράφησης που έχεις για να μπορέσεις να ηχογραφήσεις. Απλότητα και δημιουργία είναι το μυστικό!

Στο σημερινό post θέλω να βοηθήσω κάποιους που είναι αρχάριοι και θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα αρμόνιο που έχουν στο σπίτι τους σαν midi keyboard. Τι είναι το midi keyboard; Το λέει και ο ορισμός της λέξης. Μας βοηθάει να χρησιμοποιήσουμε κάποιους ήχους που έχουμε σε vst instruments ( εικονικά όργανα) και να ηχογραφήσουμε midi. Αν δεν έχεις κάποιο αρμόνιο στο σπίτι σου και αγοράσεις κάποιο midi keyboard ή midi controller ,είναι ακριβώς το ίδιο. Σε περίπτωση που έχεις όμως ένα αρμόνιο τότε μπορείς να το συνδέσεις πολύ εύκολα στον υπολογιστή σου και να αρχίσεις να ηχογραφείς.

Πως συνδέω το αρμόνιο μου με το πρόγραμμα ηχογράφησης μου; (DAW)

Είναι πολύ απλό και με μια απλή κίνηση είσαι έτοιμος να ηχογραφήσεις. Τα πιο καινούρια αρμόνια έχουν μια θύρα usb και αυτό είναι που μας διευκολύνει πολύ. Αν έχεις πιο παλιό αρμόνιο τότε μπορείς να το συνδέσεις με καλώδια midi αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τα συνδέσεις στην κάρτα ήχου. Θα μιλήσουμε αργότερα για αυτό. Άρα αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα καλώδιο usb που θα το συνδέσεις κατευθείαν πάνω στον υπολογιστή σου και όχι στη κάρτα ήχου.

Αυτό το διευκρινίζω γιατί με έχουν ρωτήσει πολλοί μαθητές μου και φίλοι εδώ στο HomeStudioProject πως συνδέεται ένα midi keyboard. Η κάρτα ήχου έχει να κάνει μόνο με ηχογράφηση audio,όταν δηλαδή θέλουμε να ηχογραφήσουμε φυσικά όργανα χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο. Στη δική μας περίπτωση μπορούμε να συνδέσουμε το αρμόνιο μας με την κάρτα ήχου ,μόνο όταν θέλουμε να ηχογραφήσουμε ένα ήχο που έχει το αρμόνιο μας. Συνδέουμε το αρμόνιο με ένα καλώδιο jack ¼ στην κάρτα ήχου και ηχογραφούμε σαν audio.Θα σου το πω πιο αναλυτικά παρακάτω.

Μόλις λοιπόν συνδέσουμε το αρμόνιο μας ή το midi keyboard με τον υπολογιστή μας, ανοίγουμε το πρόγραμμα μας και δημιουργούμε ένα καινούριο project.

Σε συμβουλεύω να συνδέσεις το αρμόνιο και να το ανοίξεις πριν «ανοίξεις» το πρόγραμμα που δουλεύεις. Αν δεν το έχεις ανοίξει ,τότε το πιο σύνηθες είναι να μην αναγνωρίζει το αρμόνιο σαν midi keyboard και να μην μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

Για να χρησιμοποιήσουμε λοιπόν το Midi keyboard μας, δημιουργούμε ένα midi κανάλι ή ένα κανάλι instrument (instrument track). Μόλις δημιουργηθεί αυτό το κανάλι στο midi inspector ,έχει ένα παραθυράκι που λέει all midi inputs.Αν κάνεις κλικ εκεί θα σου δείξει όλα τα midi keyboards που είναι διαθέσιμα. Αλλά μπορείς να αφήσεις αυτή την επιλογή και μπορείς να ελέγξεις αν δουλεύει το midi keyboard σου αν παίξεις κάποια πλήκτρα ,τότε λογικά θα δεις στο transport panel να υπάρχει μια ένδειξη ,ότι «περνάει» το midi σήμα στο πρόγραμμα σου

Στο midi inspector κάτω από εκεί που λέει All midi inputs ,υπάρχει ένα άλλο παραθυράκι που δίνεις από που θα παίρνει ήχο το midi keyboard.Αν χρησιμοποιήσεις κάποιο vst instrument,π.χ το Embracer που έχει το Cubase,τότε αυτό θα πρέπει να επιλέξεις σαν έξοδο. Κι έτσι τον ήχο που θα έχεις επιλέξει από το συγκεκριμένο vst instrument , αυτόν θα ηχογραφήσεις. Είναι πολύ απλό και πολύ χρήσιμο ιδίως αν θέλεις να δουλέψεις με πολύ midi ηχογράφηση.

Σε περίπτωση ,όπως σου είπα προηγουμένως, που θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα ήχο που έχει το αρμόνιο σου, τότε πολύ απλά μπορείς με ένα καλώδιο jack ¼ να συνδέσεις το αρμόνιο με την κάρτα ήχου και να ηχογραφήσεις audio.Θα δημιουργήσεις ένα κανάλι audio mono ή stereo ,ανάλογα τον ήχο και είσαι έτοιμος να ηχογραφήσεις.

Νομίζω πως θα σου φανεί πολύ χρήσιμο και θα μπορέσεις να εξελιχθείς στις ηχογραφήσεις σου!

#ηχογράφησηmidi #πωςσυνδεωMidikeyboard #homerecording #ηχογραφησητραγουδιών #homestudioproject

0 Σχόλια