Αναζήτηση

EQ και Compressor: Πως ξεκινάμε να τα χρησιμοποιούμε στη μίξη -Μέρος A'


eq-compression homestudioproject

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μίξη και νομίζω πως θα αφιερώσουμε εκατομμύρια ώρες στο μέλλον για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την έννοια της μίξης και τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τα τραγούδια μας.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να κατανοήσεις πως η μίξη έχει να κάνει με την ισορροπία. Για να δημιουργήσουμε , λοιπόν ,την ζητούμενη ισορροπία, το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε τη σωστή στάθμη σε κάθε όργανο ξεχωριστά και φυσικά σε όλο το project κατ’ επέκταση. Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να «αφιερώσεις χρόνο» και να φέρεις σε ένα σωστό επίπεδο έντασης τη μίξης σου. Έχω πει και σε προηγούμενα posts αλλά και σε βίντεο πως για να μπορέσουμε να έχουμε «χώρο» για τη μίξη μας ,το master fader δεν πρέπει να ξεπερνάει το -8 dB. Ακόμα και -10dB θα είναι καλύτερα.

Συνεχίζοντας λοιπόν ,αφού έχεις βρει τη σωστή στάθμη σε κάθε όργανο , το επόμενο βήμα είναι να αρχίσεις να «επεξεργάζεσαι» το κάθε κανάλι σου. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα κανάλι με ακουστική κιθάρα ,που το έχουμε ηχογραφήσει πάντα μονοφωνικά! Το επισημαίνω γιατί ακούω πολύ συχνά πως ηχογραφώντας μια κιθάρα στερεοφωνικά «κερδίζουμε» περισσότερη στερεοφωνία και καθαρότητα στο όργανο. Λάθος μεγάλο. Ηχογραφούμε στερεοφωνικά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις που θα μιλήσουμε σε άλλο post ή βίντεο. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να επεξεργαστείς το κανάλι με EQ (equalizer).Και λέω να επεξεργαστώ γιατί έτσι πρέπει να το σκέφτεσαι. Αν θες να μάθεις περισσότερα για τα βασικά του EQ ,διάβασε το post που είχα γράψει «Τα βασικά του EQ» .

Μια κίνηση που κάνουμε είναι high pass filter στη πρώτη μπάντα. Αυτό ποικίλει ανάλογα το όργανο αλλά συνήθως κόβουμε συχνότητες που δεν θέλουμε να «μπλέκονται» μαζί με συχνότητες πιο «χαμηλών» οργάνων όπως το μπάσο και η μπότα της drums. Στη κιθάρα καλό είναι να κόψουμε από τα 80Hz και κάτω. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε αυτές τις συχνότητες στη μίξη μας από την κιθάρα. Με αυτή τη κίνηση σίγουρα θα ακούσεις μεγάλη διαφορά και αν δεν μπορέσεις να διακρίνεις τη διαφορά ,θα το καταλάβεις μετά.