Αναζήτηση

Συντομέυσεις πληκτρολογίου.Δουλεύεις καλύτερα


Ένα από τα πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε στο home studio μας είναι να κάνουμε όσο γίνεται περισσότερα και φυσικά γρηγορότερα. Δουλεύοντας στο πρόγραμμα ηχογράφησης μας συνήθως κάνουμε πολλές κινήσεις για μια διαδικασία. Για παράδειγμα αν θέλουμε να ηχογραφήσουμε κάτι είτε midi είτε audio θα πρέπει να πιάσουμε το ποντίκι μας να πατήσουμε το rec και μετά να κάνουμε ακριβώς την ίδια κίνηση για να σταματήσουμε.

Υπάρχουν και οι λεγόμενες συντομεύσεις πληκτρολογίου που υπάρχουν σαν πρόσθετες επιλογές. Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου είναι αυτό που λέει ο ορισμός της λέξης. Έχεις μαζεμένες όλες τις λειτουργίες στο πληκτρολόγιο σου και μπορείς βέβαια να δουλεύεις χωρίς καν να αγγίζεις το ποντίκι σου. Όλα είναι θέμα εξάσκησης και πρέπει να συνηθίσεις να δουλεύεις με τις συντομεύσεις. Δεν μπορείς να τις μάθεις όλες απέξω και δεν νομίζω ότι θα τις χρειαστείς όλες.

Σε κάθε πρόγραμμα ηχογράφησης υπάρχουν αυτές οι συντομεύσεις ,τις οποίες μπορείς να τις δεις και να τις σημειώσεις μέχρι να αρχίζεις να τις απομνημονεύεις. Υπάρχουν κάποιες βασικές λειτουργίες όπως αυτές του transport panel ,που έχουν να κάνουν με την αναπαραγωγή και την εγγραφή. Όλες οι λειτουργίες αυτές υπάρχουν στο πληκτρολόγιο με τους αριθμούς (numeric pad) .

Στο Cubase π.χ η αναπαραγωγή (play) είναι το Enter ,το Stop είναι το 0. Το Rec είναι το * που χρησιμοποιούμε για τον πολλαπλασιασμό. Η τελίτσα που είναι δίπλα στο 0 πηγαίνει τον κέρσορα στην αρχή ,ενώ το + προχωράει τον κέρσορα προς τα μπροστά και το πλήκτρο – προς τα πίσω. Αν έχεις βάλει π.χ τον αριστερό και τον δεξί locator σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα τότε μπορείς να πηγαίνεις κατευθείαν με τα πλήκτρα 1 και 2 στον αριστερό και στον δεξί locator αντίστοιχα.

Επίσης μπορείς να θέσεις τις δικές σου συντομεύσεις ,αν πας στο μενού File και επιλέξεις το υπομενού key commands και σε αυτό το παράθυρο μπορείς να προσθέσεις τις δικές σου συντομεύσεις για να μπορείς να δουλεύεις πιο άνετα στα projects σου.

Όπως βλέπεις και στη φωτογραφία παρακάτω ,έχω φτιάξει κάποιες συντομεύσεις για τη δημιουργία καναλιών midi ή audio και εφέ καθώς και group tracks. Μπορείς να τα προσαρμόσεις στις δικές σου ανάγκες και τι σε βολεύει περισσότερο ,για να δουλέψεις πιο εύκολα και δημιουργικά.

#ηχογράφησητραγουδιών #πληκτρολόγιο #homestudioproject #πωςναηχογραφήσω

0 Σχόλια