Αναζήτηση

Καλές ηχογραφήσεις για καλύτερες μίξεις


Ακούω συχνά πολλές και διάφορες απόψεις για το πως πρέπει να ηχογραφείς για να μπορείς να έχεις ένα καλό σήμα και για να μπορέσεις να δουλέψεις μετά στη μίξη πιο αποτελεσματικά.

Μου έχουν στείλει πολλές φορές πελάτες ηχογραφήσεις τους οι οποίες είναι κατά τη γνώμη τους πολύ καλές γιατί είναι δυνατές σε ένταση. Αυτό είναι μεγάλο λάθος! Για να μπορέσεις να έχεις μια πολύ καλή μίξη ,πρέπει να έχεις πολύ καλές ηχογραφήσεις στα χέρια σου. Θα σου πω τι πρέπει να προσέξεις για να μπορέσεις μετά να έχεις μια ακόμα καλύτερη μίξη και το αποτέλεσμα να είναι αυτό που θες.

Όλα ξεκινούν από την παραγωγή ενός τραγουδιού. Στο στάδιο της παραγωγής είναι εκτός από την ενορχήστρωση και το programming ,είναι η ηχογράφηση. Πολύ σημαντικό βήμα για την μετέπειτα πορεία του τραγουδιού. Πολλοί πιστεύουν πως μια πολύ καλή ηχογράφηση είναι μια ηχογράφηση που φτάνει σχεδόν τα 0dB κι επειδή δεν θέλω να είμαι υπερβολικός να σου πω τα -2 με -3dB. Αν μια ηχογράφηση είναι τόσο δυνατή τότε ,θα μπορέσεις να έχεις μια καλή μίξη; Θα έχεις «χώρο» για να επεξεργαστείς το τραγούδι σου; ΟΧΙ! Και βλέπεις είμαι πολύ απόλυτος και γι αυτό το έγραψα με κεφαλαία γράμματα.

Όσο καλύτερη είναι η ηχογράφηση σου ,τόσο λιγότερη μίξη θα χρειαστείς να κάνεις και αυτό είναι πολύ θετικό. Δεν σημαίνει ότι το να αφιερώσεις μέρες σε μια μίξη ,θα πετύχεις και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ούτε θα πρέπει να σκέφτεσαι πως οτιδήποτε δεν ακούγεται καλά στο στάδιο της ηχογράφησης θα μπορέσεις να το διορθώσεις στη μίξη. Ξεπέρασε αυτή την ιδεολογία! Είναι ξεπερασμένη και χρονοβόρα. Σε συμβουλεύω να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στις ηχογραφήσεις σου και θα έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Τις προάλλες ήμουν με ένα φίλο μου και μαθητή μου και με ρώτησε αυτό ακριβώς που προβληματίζει σχεδόν όλους μας: «Σε τι ένταση πρέπει να ηχογραφώ;» ή ακόμα καλύτερα « Σε τι στάθμη έντασης πρέπει να είναι ένα κανάλι ηχογράφησης». Ξεκινάμε λοιπόν από εκεί: Η ένταση της ηχογράφησης σου θα πρέπει να είναι σχετικά χαμηλή. Να μην ξεπερνάει το -8dB.Και αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι το master output να μην ξεπερνάει το -10dB.Θα μου πεις είναι πολύ χαμηλά. Δεν ακούς καλά. Άνοιξε τα ηχεία σου! Αλλά δεν χρειάζεται να κάνεις τόσο δυνατές ηχογραφήσεις. Αν ηχογραφήσεις σε μια συντηρητική ένταση, τότε θα μπορέσεις να έχεις χώρο για να βάλεις μετά τα διάφορα εφέ ,plugins,για να μπορέσεις να δώσεις χρώμα και χώρο στο τραγούδι σου και όλη αυτή η διαδικασία μαζί με το mastering θα φέρει το τραγούδι σου στο επιθυμητό επίπεδο έντασης.

Σου δίνω κάποιες συμβουλές τι μπορείς να προσέξεις για να καταφέρεις καλές ηχογραφήσεις.

  • Αν δουλεύεις midi , μετά την ηχογράφηση κάποιου ,μην επεξεργάζεσαι το του κάθε οργάνου. Το έχω κάνει κι εγώ όταν πρωτοξεκίνησα γιατί νόμιζα πως αν ανεβάσω όλα τα σε κάθε ηχογράφηση μου ,θα ακούγεται πιο δυνατά το όργανο. Ναι ,όντως ακούγεται αλλά χαλάει όλη την αίσθηση του παιξίματος. Το είναι η καταγραφή πόσο δυνατά πατάς το πλήκτρο για τη συγκεκριμένη νότα. Άρα αν θες να αποδώσεις κάτι καλά σε ένα πιάνο π.χ δεν μπορείς να έχεις την ίδια δύναμη σε κάθε πλήκτρο.