Αναζήτηση

High pass filter-Τι είναι και πως λειτουργεί


Στη μίξη πολλές φορές σκεφτόμαστε τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να «διορθώσουμε» λίγο το ακουστικό αποτέλεσμα στο τραγούδι μας. Σίγουρα η μίξη είναι μια τέχνη και υπάρχουν πάρα πολλά που θα πρέπει να σκεφτούμε για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Το θέμα είναι να ξεκινήσεις από κάπου που θα σε βοηθήσει μετά να κάνεις τις σωστές επιλογές και στη συνέχεια κινήσεις ,ώστε να πετύχεις στο τραγούδι σου την σωστή ισορροπία.

Μια πρώτη κίνηση είναι να πάρεις το eq που έχει το πρόγραμμα σου και να επιλέξεις στη πρώτη μπάντα συχνοτήτων το high pass filter. Τι είναι όμως το high pass filter; Το λέει και η ονομασία του. Είναι ένα φίλτρο που αφήνει να περάσουν οι ψηλές συχνότητες. Με κάποιο τρόπο δηλαδή κόβεις τις χαμηλές συχνότητες από ένα όργανο και επιτρέπεις να αναδειχτούν οι πιο ψηλές συχνότητες ,οι οποίες θα σε βοηθήσουν στη μίξη σου.

Πως λειτουργεί; Ένας απλός τρόπος για να μάθεις να χρησιμοποιείς το high pass filter είναι ο εξής: Σε ένα κανάλι από το τραγούδι σου επιλέγεις στα inserts ένα eq.Αν δουλεύεις στο Cubase, τότε στο παράθυρο επεξεργασίας ενός καναλιού έχεις έτοιμο το equalizer. Όπως σου είπα και πιο πριν επιλέγεις την πρώτη μπάντα κι εκεί επιλέγεις τη λειτουργία high pass filter ή μπορεί να το έχει ως cut ή high cut. Στο κουμπί που λέει Frequency δηλαδή συχνότητα, αυτό σαν προεπιλογή είναι στα 100 Hz. Μπορείς να ανεβάσεις τη συχνότητα στα 130 -150 Hz. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το όργανο αλλά αυτές οι τιμές είναι καλές για να ξεκινήσεις τη μίξη σου. Για να μπορέσεις να το καταλάβεις σου προτείνω να το κάνεις σε κάθε όργανο.

Γιατί να το κάνω αυτό; Όπως σου είπα και πριν το high pass filter μας βοηθάει να απομονώσουμε κάποιες συχνότητες που δεν χρειάζεται να ακούγονται και μπορεί να δημιουργήσουν στη συνολική μίξη ένα άκουσμα με πολύ μπάσο. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε στη μίξη να μην μπερδεύονται κάποιες συχνότητες μεταξύ τους. Ίσως δεν ακούσεις κάποια σημαντική διαφορά, αλλά πίστεψε με θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις καθώς συνεχίζεις με τη μίξη σου. Για να ακούς τη διαφορά με το high pass filter μπορείς να κάνεις σύγκριση απλά απενεργοποιώντας το eq κάνοντας bypass.

Όπως σου είπα,μπορείς να το κάνεις σε κάθε όργανο αλλά όχι σε μπότα και μπάσο.Σε αυτά τα όργανα δεν μπορείς να κάνεις high pass filter γιατί έτσι θα «κόψεις» τις χαρακτηριστικές συχνότητες των οργάνων αυτών.Έτσι κάνοντας high pass filter στα υπόλοιπα όργανα βοηθάς το μπάσο και τη μπότα της ντραμς να συγχρονιστούν καλύτερα και να μην μπερδεύονται συχνότητες από άλλα όργανα.

#ηχογράφηση #μίξη #highpassfilter #πωςηχογραφώτραγούδια #HomeStudioProject

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon