Αναζήτηση

Πως τοποθετούμε σωστά τα ηχεία(monitors) μας στο home studio


homestudioproject,τοποθέτηση ηχείων στο home studio

Σε προηγούμενα posts και πολλές φορές στο παρελθόν έχω μιλήσει για το πόσο σημαντικό είναι να δουλεύεις με αυτά που ήδη έχεις. Μπορεί να μην έχεις ηχεία και να δουλεύεις προς το παρόν μόνο με τα ακουστικά σου , αλλά αυτά που θα πούμε σήμερα σίγουρα θα σου φανούν πολύ χρήσιμα ,όταν θα έρθει η στιγμή να αγοράσεις ηχεία. Δεν θα αναφερθώ σήμερα καθόλου στο ποια είναι καλά ηχεία για home studio.Αυτό θα το κάνουμε σε άλλο post που θα μιλήσουμε ειδικά για αυτό το θέμα.

Σωστή οριοθέτηση των ηχείων

Έχεις λοιπόν αγοράσει ένα ζευγάρι ηχεία. Για να μπορέσεις να αποφύγεις όσο γίνεται προβλήματα ακουστικής φύσεως ,το πρώτο που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι πως τα ηχεία τα τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνουν γωνία, να είναι στραμμένα προς το σημείο που κάθεσαι και δουλεύεις. Αυτό είναι το πρώτο και βασικότερο . Υπάρχουν βέβαια ηχεία που δεν χρειάζεται να τα τοποθετήσεις με αυτό τον τρόπο απλά τα τοποθετείς να «κοιτάζουν» ευθεία.

Απόσταση από τοίχους και γωνίες

Το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσεις να έχεις όσο γίνεται μακριά τα ηχεία από τοίχο ή γωνίες. Και όταν λέω μακριά ,εννοώ να υπάρχει μια απόσταση σχετική, περίπου 30-40 cm από τον τοίχο. Τα ηχεία θέλουν χώρο για να μπορέσουν οι πιο χαμηλές συχνότητες να ακουστούν πιο σωστά. Έτσι αν βάλλεις το ηχείο κοντά στο τοίχο δεν θα μπορείς να ακούς το μπάσο σωστά

Ίση απόσταση από πλαϊνούς τοίχους

Σε αυτό το σημείο θέλω να σου μιλήσω για κάτι πολύ σημαντικό αν και είναι λίγο δύσκολο να επιτευχθεί! Οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε σε ένα δωμάτιο στο σπίτι μας. Σωστά; Άρα θα πρέπει να βάλεις το γραφείο που θα έχεις εγκαταστημένο το home studio σου, δηλαδή τον εξοπλισμό σου σε τέτοιο σημείο ,ώστε η απόσταση από τους πλαϊνούς τοίχους να είναι ίδια και στα δυο ηχεία. Τι εννοώ; Ο τοίχος που είναι αριστερά σου ,όπως κάθεσαι στο γραφείο σου έχει μια απόσταση μέχρι το αριστερό σου ηχείο ,ας πούμε 3 μέτρα. Την ίδια απόσταση θα πρέπει να έχει και ο τοίχος στα δεξιά σου μέχρι το δεξί σου ηχείο. Αυτό βέβαια είναι κάτι πολύ δύσκολο ,όπως σου είπα γιατί θα πρέπει να βρεις το δωμάτιο με τις τέλειες διαστάσεις ή τουλάχιστον να διαμορφώσεις το χώρο σου ώστε να το πετύχεις αυτό .

Απόσταση από το σημείο σου

Η απόσταση των ηχείων με εσένα πρέπει να σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο. Τι σημαίνει αυτό; Η απόσταση μεταξύ των ηχείων πρέπει να είναι ίδια ή μάλλον ίση με την απόσταση από τα ηχεία μέχρι το σημείο που κάθεσαι. Όπως βλέπεις και στις παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν πολύ σωστά την τοποθέτηση των ηχείων. Το ύψος των ηχείων πρέπει να είναι τέτοιο ,ώστε τα tweeters να είναι στο ύψος των αφτιών μας. Λεπτομέρεια μεν, σημαντική δε. Αλλάζει πολύ ο τρόπος που θα ακούς τη μίξη σου και γενικότερα τα τραγούδια σου. Δοκίμασε να βάλεις το ηχείο σου πιο ψηλά ή πιο χαμηλά και μετά τοποθέτησε τα στο σωστό ύψος και θα καταλάβεις τη διαφορά.

Διαφορετική απόσταση μεταξύ των τοίχων

Επίσης πρέπει να γνωρίζεις το εξής: Η απόσταση που έχουν τα ηχεία σου με τον πίσω τοίχο ΔΕΝ πρέπει να είναι ίδια με την απόσταση που έχουν τα ηχεία σου με τους πλαϊνούς τοίχους. Αν, π.χ η απόσταση με τους πλαϊνούς τοίχους είναι 2 μέτρα ,τότε η απόσταση με τον πίσω τοίχο μπορεί να είναι 1 μέτρο ή και μισό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ίδια!

Τροποποίησε τα ηχεία σου

Χρησιμοποίησε όλα τα εργαλεία που σου δίνουν τα ηχεία σου. Πίσω από κάθε ηχείο υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που σε βοηθούν να έχεις καλύτερα ακουστικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα ,αν δεν έχεις τη δυνατότητα να τοποθετήσεις τα ηχεία σου μακριά από τοίχο και αναγκαστικά θα τα έχεις κοντά στο τοίχο, τότε μπορείς να « κατεβάσεις» κάποιες χαμηλές συχνότητες, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις το μπάσο τονίζεται περισσότερο απ’όσο πρέπει και δεν μπορείς να κάνεις σωστή μίξη.

Σωστή τοποθέτηση ηχείων

Το τελευταίο που θέλω να σου πω αφορά το που θα βάλεις τα ηχεία σου. Συνήθως τα βάζουμε πάνω στο γραφείο μας ή πάνω σε βάσεις . Το μυστικό είναι όμως άλλο. Καλό θα είναι να τοποθετήσουμε ανάμεσα στο ηχείο και στην επιφάνεια που βρίσκεται ένα ηχοαπορροφητικό υλικό ή ακόμα καλύτερα ένα μαξιλάρι απομόνωσης (αν μεταφράσουμε την ονομασία τους isolation pads) .Με αυτό τον τρόπο έχεις πολύ καλύτερα ακουστικά αποτελέσματα.

Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για τη σωστή τοποθέτηση των ηχείων σου στο home studio σου. Θα μιλήσουμε πολλές φορές ι για την ακουστική του χώρου μας και πως μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

#ηχείαγιαhomestudio #ηχογραφήσειςστοσπίτι #homerecording #homestudioproject #σωστήτοποθέτησηηχείων