Αναζήτηση

Πως χρησιμοποιούμε το βάθος στις μίξεις


homestudioproject, βάθος,reverb στις μιξεις

Πολλές φορές ακούς τραγούδια και απορείς πως γίνεται και ακούγονται όλα τα όργανα τόσο «δεμένα» μεταξύ τους και σίγουρα πως γίνεται να υπάρχει αυτή η συνοχή και αρμονία στις συχνότητες ,ώστε όλα τα όργανα να ακούγονται καθαρά και όσο πρέπει. Με λίγα λόγια εμείς στο home studio πάντα ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να ακουστεί μια μίξη μας και γενικότερα τα τραγούδια μας πιο επαγγελματικά.

Θα μιλήσουμε και θα ασχοληθούμε πάρα πολύ με τη μίξη ,εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός του HomeStudioProject.Να σε βοηθήσει να φτάσεις τη μουσική σε επαγγελματικό επίπεδο. Το βάθος συγκαταλέγεται στα plug ins στα εφέ για να στο πω πιο απλά, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας για να καταφέρουμε τη μίξη μας σε αυτά τα επίπεδα.

Όταν ακούς μια επαγγελματική μίξη, αυτό που ακούς είναι βάθος και αυτό είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει μια επαγγελματική μίξη. Το βάθος. Και για να μη το μπερδεύουμε με το εφέ βάθος ,θα χρησιμοποιώ τον όρο reverb για το εφέ για να το ξεχωρίζουμε από το βάθος (depth).

Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι το βάθος. Για να μη σε κουράζω θα σου πω πως το βάθος είναι το εφέ ,που χιλιάδες αντανακλάσεις ήχων από πολλαπλές επιφάνειες ακούγονται μετά την αρχική πηγή ήχου. Αν θέλεις να διαβάσεις κι άλλο ένα post που έχω γράψει για το τι είναι το βάθος ,μπορείς να το διαβάσεις εδώ!

Τι κάνει το βάθος(reverb) ; Όπως σου είπα προηγουμένως , ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία μας στη μίξη. Δίνει βάθος και μας δίνει την αίσθηση πως όλα τα όργανα είναι στη σωστή θέση μέσα στο ακουστικό φάσμα.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά το βάθος στη μίξη σου;

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζεις είναι κάποιοι παράμετροι που θα συναντάς χρησιμοποιώντας το reverb. Οποιοδήποτε reverb κι αν έχεις ακόμα και αυτό που έχει το πρόγραμμα σου ,έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλα τα υπόλοιπα reverbs.Λοιπόν, το πρώτο που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ο τύπος reverb που θα χρησιμοποιήσεις.Υπάρχουν κατηγορίες όπως Hall , Room , Live/Stage , Spring ,Plate , Church , και το Gated.Αυτοί είναι οι τύποι των reverb Που θα συναντήσεις σε κάθε reverb.Υπάρχουν presets για να μπορέσεις να αρχίσεις να πειραματίζεσαι και να εξασκείσαι πάνω σε κάθε τύπο reverb.

Το επόμενο είναι το size,το οποίο ρυθμίζεις το πόσο θέλεις να βάλεις το βάθος