Αναζήτηση

Ηχογράφηση audio: Lane display type.


Πολλές φορές στην audio ηχογράφηση κάνουμε λάθη και σβήνουμε και ξαναγράφουμε μέχρι να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή ηχογράφηση. Αν σκεφτείς πως παλιότερα όταν ηχογραφούσαν και έκαναν ένα λάθος δεν είχαν την δυνατότητα να σταματήσουν στο σημείο που έγινε το λάθος και να ξαναηχογραφήσουν το συγκεκριμένο σημείο ,αλλά έπρεπε να το γράψουν από την αρχή. Αυτό με την εξέλιξη της τεχνολογίας ξεπεράστηκε και μπορούσαμε με την πολυκάναλη ηχογράφηση και με το ψηφιακό περιβάλλον να μπορούμε να ηχογραφούμε σε πολλά κανάλια οτιδήποτε θέλουμε. Η τεχνολογία όμως προχώρησε περισσότερο και μας έχει δώσεις την δυνατότητα να γράφουμε στο ίδιο κανάλι πολλές ηχογραφήσεις μαζί και μάλιστα μπορούμε να κάνουμε και ηχογραφήσεις σε συγκεκριμένα σημεία που θέλουμε για τυχόν λάθη που έχουν γίνει. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια μιας λειτουργίας που υπάρχει σε κάθε κανάλι audio και σήμερα θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα δουλεύοντας σε ένα μόνο κανάλι για την ηχογράφηση μας.

Σε πρώτη φάση, ξεκινάμε από τα ευκολονόητα Δημιουργούμε στο project μας ένα audio κανάλι μονοφωνικό για παράδειγμα γιατί θέλουμε να ηχογραφήσουμε κιθάρα ή φωνή. Όπως βλέπεις στη παρακάτω φωτογραφία αυτά που φαίνονται σε ένα audio κανάλι είναι το κουμπί που ενεργοποιεί το κανάλι για ηχογράφηση (record enable) το ηχείο για monitoring και τα κουμπιά R και W που είναι για automation κάτι που θα το δούμε σε επόμενο μάθημα.

Μόλις βάλουμε το ποντίκι στη κάτω γραμμή του καναλιού αλλάζει το σχήμα του και μπορούμε έχοντας κρατημένο το αριστερό κλικ να τραβήξουμε το κανάλι προς τα κάτω για να μεγαλώσει. Εκεί θα βρούμε τη λειτουργία που λέγεται lane display type.

Ενεργοποιώντας αυτή τη λειτουργία θα μπορείς να κάνεις πολλαπλές ηχογραφήσεις στο ίδιο κανάλι και μετά να ακούσεις τη κάθε μια ξεχωριστά για να μπορέσεις να διαλέξεις ποια είναι η καλύτερη. Επίσης μπορείς να δημιουργήσεις μια τελική ηχογράφηση από διάφορα μέρη από τις πολλές ηχογραφήσεις που έχεις κάνει. Θα τα δούμε αναλυτικά τώρα αμέσως.

Ξεκινάς λοιπόν να κάνεις μια ηχογράφηση κιθάρας και γράφεις το κουπλέ. Δεν είσαι ευχαριστημένος όμως και αποφασίζεις να κάνεις και μια δεύτερη. Ξεκινώντας να ηχογραφείς θα διαπιστώσεις πως δημιουργείται μια δεύτερη ηχογράφηση στο κανάλι η οποία έχει πράσινο χρώμα ενώ η από πάνω ηχογράφηση στη πραγματικότητα δεν σβήνει απλώς απενεργοποιείται γιατί πολύ απλά αν πατήσεις το play για να ακούσεις τι ηχογράφησες ,ακούς την τελευταία ηχογράφηση ,αυτή δηλαδή που έχει πράσινο χρώμα. Όλα αυτά που σου λέω γίνονται στο Cubase 5 ,το οποίο δουλεύω αλλά πάνω κάτω είναι το ίδιο σε όλα τα προγράμματα ηχογράφησης. Είναι απίστευτα χρήσιμο και πολύ βολικό εργαλείο για τις ηχογραφήσεις μας.

Αφού λοιπόν έχεις κάνει όσες ηχογραφήσεις θες για το συγκεκριμένο κανάλι ,τότε μπορείς να ακούσεις τη κάθε μια ηχογράφηση για να αποφασίσεις ποια θα κρατήσεις ως τη καλύτερη. Για αν μπορέσεις να το κάνεις αυτό θα χρησιμοποιήσεις το εργαλείο που απενεργοποιεί μια ηχογράφηση για να ακούσεις την άλλη. Το εργαλείο αυτό στο Cubase είναι το mute από την γραμμή εργαλειών.

Μόλις πατήσεις πάνω σε μια ηχογράφηση θα δεις ότι γίνεται γκρι και γίνεται πράσινη η από πάνω ηχογράφηση ή από κάτω ανάλογα με το ποια ηχογράφηση απενεργοποιείς.

Έτσι μπορείς να κάνεις μια επιλογή από διαφορετικά μέρη για να μπορέσεις να έχεις τη καλύτερη ηχογράφηση για το συγκεκριμένο κανάλι σου. Επίσης μπορείς να κάνεις μια συμπληρωματική ηχογράφηση για να διορθώσεις ένα συγκεκριμένο σημείο και ηχογραφείς μόνο αυτό. Χρησιμοποιώντας το ψαλιδάκι μπορείς να κόψεις και να σβήσεις όποια σημεία δεν θες και να τα σβήσεις εντελώς από το project και να τα αντικαταστήσεις με μέρη από άλλη ηχογράφηση. Για να μιλάμε και με τεχνικούς όρους κάθε μια ηχογράφηση λέγεται take. Καλό είναι να μην κάνεις πάρα πολλές ηχογραφήσεις takes γιατί έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορέσεις να πετύχεις κάτι αν κάνεις π.χ δέκα ηχογραφήσεις. Σου προτείνω να κάνεις πολλές πρόβες πριν ξεκινήσεις να ηχογραφείς και μετά να κάνεις τρεις με τέσσερις το περισσότερο ηχογραφήσεις.Είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη λειτουργία που σε βοηθάει να αποκτήσεις τη καλύτερη ηχογράφηση για το κανάλι που ηχογραφείς.

Περιμένω τα σχόλια σου αν χρησιμοποιείς αυτή τη λειτουργία στις ηχογραφήσεις σου και αν όχι περιμένω να την χρησιμοποιήσεις και να μου πεις αν σου φαίνεται χρήσιμο.

#homestudioproject #ηχογραφήσεις #τραγούδια #ηχογράφησηaudio

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon