Αναζήτηση

Midi recording: Η χρησιμότητα του για καλύτερες ηχογραφήσεις


Οταν ξεκινάς στο home studio σκέφτεσαι πως αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να ηχογραφήσεις κιθάρες,μπάσο και ντραμς (σε περιπτωση που εχεις τη δυνατοτητα να ηχογραφησεις ντραμς) και το τραγουδι σου είναι έτοιμο.

Συμφωνώ απόλυτα αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ίσως χρειαζεσαι και κάποια όργανα που μπορεί να μην έχεις στη διάθεση σου. Για παράδειγμα μπορεί να θες να βάλεις ένα σύνολο εγχόρδων στο τραγούδι σου και το πιο πιθανό είναι να μην έχεις διαθέσιμους τόσους μουσικούς για να ηχογραφήσουν ή να μην έχεις τον χώρο για να κάνεις τέτοιου ειδους ηχογραφήσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιουμε τις midi ηχογραφήσεις. Οι midi ηχογραφήσεις είναι πολύ χρήσιμες και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα εικονικά όργανα που έχουν τράπεζες ήχων (vst instruments) τα οποία σου δίνουν την δυνατότητα να ηχογραφησεις όργανα που δεν μπορείς να φανταστείς. Κιθαρες,ντραμς, έγχορδα, πνευστά, συνθεσάιζερ, και οτιδήποτε άλλο χρειαστείς. Οποιοδηποτε προγραμμα κι αν χρησιμοποιείς για τις ηχογραφήσεις σου εχεις τη δυνατότητα να ηχογραφήσεις 16 midi κανάλια. Ειναι υπεραρκετά για την ηχογράφηση ενός τραγουδιού αν σκεφτείς οτι θα χρησιμοποιήσεις και φυσικά όργανα.

Υπάρχουν πολλές παραγωγές που γίνονται εξ ολοκλήρου με midi ηχογραφήσεις. Στα κανάλια midi με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορείς να τα επεξεργαστεις και να βάλεις διάφορα εφέ. Για να μπορέσεις να επεξεργαστείς τις midi ηχογραφήσεις χρησιμοποιούμε το midi editor ή το key editor. Εκεί μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή ή διόρθωση και να πετύχεις καταπληκτικά αποτελέσματα και τα οργανα σου να ακούγονται καταπληκτικά και πολύ αληθινά. Μπορείς να διορθώσεις και να επεξεργαστείς νότα νότα μια ηχογράφηση είτε αφορά τη διάρκεια είτε τη δυναμικη τους. Επισης μπορείς να διαχειριστείς μια midi ενορχήστρωση σαν μια audio και να προσθέσεις οποιοδηποτε εφέ θες όπως equalizer, compressor και άλλα.

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να ηχογραφήσεις ενα όργανο βήμα βήμα. Ιδιαίτερα αν δεν εισαι πιανίστας είναι σίγουρο ότι θα δυσκολευτεις να ηχογραφήσεις ενα πιάνο,αλλά με τη midi ηχογράφηση μπορείς να γράψεις κάθε χέρι χωριστά και μπορείς να κατεβάσεις την ταχύτητα του τραγουδιού για να μπορείς να παίξεις και με αυτό τον τρόπο να πετύχεις μια πολύ ωραία ηχογράφηση.

Μερικές φορές χρειάζεται ένα απλό pad για να “δέσει” η ενορχήστρωση και να ακουστεί το σύνολο των οργάνων πιο όμορφα. Υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες που μπορείς να κάνεις με το midi recording. Αν είσαι τύπος που προτιμάς τις audio ηχογραφήσεις, θα σε συμβούλευα να ασχοληθείς και με τις midi ηχογραφήσεις γιατί είμαι σίγουρος ότι θα ανακαλύψεις πως μπορείς να έχεις πολύ ωραία αποτελέσματα αν συνδυάσεις αυτούς τους δύο τρόπους ηχογράφησης.

Πες μου αν χρησιμοποιείς midi στις ηχογραφήσεις σου στα σχόλια παρακάτω και πες μου τι όργανα χρησιμοποιεις στα τραγούδια σου.