Αναζήτηση

Τα στάδια παραγωγής ενός τραγουδιού.


Η δημιουργία ξεκινάει πάντα από μια ιδέα. Η ιδέα μεχρι να υλοποιηθεί και να φτασει στο σημείο να είναι έτοιμη και να μπορέσεις να τη μοιραστείς με τον κόσμο, χρειαζεται μια διαδικασία. Για αυτή τη διαδικασία θα μιλήσουμε σήμερα και για τα στάδια που υπάρχουν μέχρι να φτάσει το τραγούδι σε σημείο να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει.

Το πρώτο στάδιο είναι η προπαραγωγή: Σε αυτό το στάδιο περιλαμβάνεται η γραφή του τραγουδιού. Ενας στίχος ντύνεται με μουσική ή μια μελωδία γεμιζει με συλλαβές και όμορφες λέξεις για να γίνει ενα τραγούδι. Το επόμενο είναι να προετοιμάσουμε την ενορχήστρωση.Κρατάμε σημειώσεις με τις ιδεες μας για το πως μπορεί να ενορχηστρωθει δηλ. ποια οργανα θα μπουν και σε ποιο σημειο θα μπει το καθένα. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται όλες αυτές οι ενέργειες γιατί έτσι κερδίζεις πολύ χρόνο. Αν εχεις κάνει μια σωστή και λεπτομερή προεργασία,νιώθεις περισσοτερη σιγουριά για την παραγωγη του τραγουδιού. Βεβαια κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης μπορεί να σου έρθει καμιά ιδέα αλλά είναι πολύ καλύτερο να είσαι προετοιμασμένος. Επίσης μπορείς να κάνεις έναν λεπτομερή προγραμματισμό όσον αφορά την ροή της διαδικασίας της ηχογράφησης. Μπορείς να προγραμματισεις ώρες και μέρες που θα κάνεις ηχογραφήσεις με μουσικούς σε περίπτωση που θα χρειαστείς να συνεργαστείς για τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών σου.

Το επόμενο στάδιο είναι το στάδιο της παραγωγής. Σε αυτό το σταδιο έχουμε τις ηχογραφήσεις. Ο καθένας εχει το δικό του τρόπο να ξεκινήσει την ηχογράφηση του τραγουδιού του. Μπορείς να ξεκινήσεις με midi ηχογραφήσεις ή με audio. Μόλις ολοκληρωθούν οι ηχογραφήσεις,ξεκινάει η διαδικασία του editing. Στο editing κάνεις οποιαδήποτε διόρθωση χρειάζεται σε καποια κανάλια. Βεβαια όπως σου έχω πει όσο καλύτερες ηχογραφήσεις κάνεις,τόσο λιγοτερα θα κάνεις αργότερα.

Το επόμενο στάδιο ειναι το post production. Σε αυτό το στάδιο περιλαμβάνεται η μίξη,μια πολύ σημαντική και δημιουργική διαδικασία που σου δίνει τη δυνατότητα να αναδειξεις το τραγουδι σου και να το φτάσεις στο επίπεδο που θες. Μόλις τελειώσεις με τη μίξη το επόμενο βήμα που εχεις να κάνεις είναι το mastering. Οι τελευταίες πινελιές που πρέπει να δώσεις στο τραγούδι σου για να πεις πως το τραγούδι είναι ετοιμο.για να το μοιραστείς με τον κοσμο.

Θα μιλησουμε πιο αναλυτικά για το κάθε στάδιο σε επομενο ποστ που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα την παραγωγή ενός τραγουδιού.

#παραγωγήτραγουδιού #ηχογραφήσεις #homestudioproject #μίξη