Αναζήτηση

Πως να κάνεις μίξη με ακουστικά.


Για χρόνια επικρατούσε η θεωρία πως δεν μπορουμε να κανουμε μιξη με τα ακουστικά γιατί απλά η σωστή μίξη γίνεται με ηχεία. Κι ομως μπορείς!

Για σενα ομως που ισως δεν εχεις ηχεία γιατί ξεκίνησες τώρα να φτιάξεις το δικό σου home studio και ίσως δεν εχεις την οικονομικη δυνατότητα να αγοράσεις τώρα ηχεία,θέλω να σε ενημερώσω πως δεν πειράζει. Μπορείς να κάνεις μίξη με τα ακουστικά σου.

Γι αυτό σημερα θα μιλήσουμε για τη μίξη με ακουστικά και τι μπορεις να κάνεις για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα! Σίγουρα η μίξη με ακουστικά είναι εντελώς διαφορετική γιατί στα ακουστικά όλα ακούγονται εντελώς διαφορετικά από τα ηχεία. Μπορείς να πεις πως ακούγονται πιο “γλυκα" , άλλα ακουστικά έχουν μεγαλυτερη ευκρίνεια ( high end) ή να έχουν περισσοτερο μπασο (low end). Γι αυτό το λόγο σου λέω πως είναι εντελώς διαφορετικά να κάνεις μίξη με ακουστικά. Όλα ακούγονται διαφορετικά στα ακουστικά. Οι στάθμες της έντασης ειναι διαφορετικές. Μπορεί να θέσεις στάθμες με τα ακουστικά σου και μετά να σου φαίνονται “λάθος” αν ακούσεις σε κάποια ηχεία.Μπορείς όμως να πετύχεις μια πολύ καλή μίξη με τα ακουστικά παρολο που οι γνώμες διαφοροποιούνται πανω σε αυτό το θέμα.Υπάρχουν κορυφαίοι mixing engineers που μιξαρουν ολόκληρα αλμπουμς με ακουστικά.Ακόμα κι εγώ μερικές φορές κανω μιξη με ακουστικά. Αν βεβαια έχεις ξεκινήσει να κανεις μιξη σε ηχεια σιγουρα θα δυσκολευτεις πολύ και μπορεί οι πρωτες σου μιξεις να μην ειναι τοσο καλες. Με την επανάληψη και την εξάσκηση όμως θα γινεσαι καλυτερος. Εγώ σήμερα θα σου δώσω κάποιες πολύτιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια μίξη που θα ειναι σε πολυ καλό επίπεδο.

1.Το πρώτο απ’ολα που θελω να σου πω ειναι: να διαλέξεις ένα ζευγάρι ακουστικά όχι ακριβά οπωσδήποτε, και να μείνεις με αυτό. Να εξασκηθεις με αυτο το ζευγάρι ακουστικά για να τα μάθεις σωστά! Δεν γινεται να αλλαζεις ακουστικά κάθε λιγο και λιγάκι.Όσες περισσότερες μίξεις κάνεις με τα ακουστικά σου,τόσο καλύτερος θα γίνεσαι.

2. Κάνεις πολλά και συχνά διαλείμματα. Οσο περιεργο κι αν σου φαίνεται τα αυτιά σου κουράζονται πολύ πιο γρήγορα γιατί τα ακουστικά έχουν αυτό το χαρακτηριστικό να απομονώνουν κάθε εξωτερικό ήχο και έχεις αμεσότερη επαφή με τη μουσική χωρίς ομως αυτό να είναι απαραίτητα πλεονέκτημα. Γιατί το λεω αυτο;Όταν κανεις μίξη με τα ηχεια σου μπορεί να ακούς τα όργανα που ακούγονται απο το δεξι σου ηχειο με το δεξι σου αυτί αλλά σίγουρα το αυτί σου ακούει και ήχους απο το αριστερό σου ηχείο. Αυτό δεν το έχεις με τα ακουστικά σου. Και γι αυτο το λογο πρέπει να κάνεις συχνά διαλείμματα.Πρέπει να σηκωνεσαι και να ξεκουραζεις τα αυτια σου. Κανε κατι αλλο και μπορεις να επιστρέψεις μετά από λιγη ώρα για να συνεχισεις.

3.Δουλευε σε χαμηλες εντάσεις. Αυτό έρχεται σε συνεχεια αυτών που σου ελεγα πριν! Δεν χρειαζεται να κουραζεις τα αυτιά σου με δυνατές εντάσεις. Δεν προκειται να ακούσεις κάτι διαφορετικό αν κάνεις μιξη και όλα τα όργανα ακούγονται δυνατά. Σε μέτριες εντάσεις μπορείς να καταφερεις πολύ καλυτερα αποτελέσματα.

4. Κάνε σύγκριση με επαγγελματικές μίξεις. Ένας τρόπος για να ελεγξεις σε ποιο σημείο βρίσκεται η μιξη σου είναι να ακούσεις άλλες μιξεις επαγγελματικές από τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει και που θεωρείς ότι είναι στο παρόμοιο ύφος με το τραγούδι που δουλεύεις. Θα μπορέσεις με αυτό τον τρόπο να βελτιώσεις καποια σημεία που ίσως σου εχουν διαφύγει αλλά θα σε βοηθήσουν κιόλας να ανακαλύψεις και πολλά άλλα. Εχω ενα ποστ για τα αναφορικα τραγούδια που θα σε βοηθησει νομιζω αρκετά.

5. Ακουσε τη μιξη σου σε πιο φθηνα ακουστικά. Για να μπορέσεις να συμπερανεις αν η μιξη σου ειναι σε καλο επίπεδο σου προτείνω να ακούσεις το τραγούδι σου σε πιο μικρα ακουστικά οπως π.χ σε ακουστικά hands free η ακομα και σε ηχεια μικρα του laptop. Έτσι θα μπορέσεις να ακουσεις και να συγκρίνεις αν το μπάσο σου ακούγεται ακριβώς το ίδιο με τα ακουστικά σου,αν το snare απο τη drums έχει την ίδια δυναμική και “σκάει” καλά και στα μικρά ηχειακια σου. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ακούσεις λεπτομέρειες και να βελτιώσεις τυχον ελλείψεις.

Εσύ κάνεις μιξη στα ακουστικά σου; Πες μου στα σχόλια πιο κάτω τις εντυπώσεις σου και τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις.

#ηχογραφήσεις #μιξημεακουστικά #homestudioproject

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon