Αναζήτηση

Ηχογραφήσεις στο home studio: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα


Υπάρχουν πολλές φορές που κοιτάζεις έκπληκτος φωτογραφίες από επαγγελματικά στούντιο ηχογραφήσεων και μένεις εντυπωσιασμένος από τα τόσα μηχανήματα που έχουν ,τα τόσα πολλά κουμπιά ,και όλες αυτές τις ανέσεις που σου προσφέρει!

Ακόμα «χειρότερα» μπορεί να έχεις βρεθεί σε ένα τέτοιο στούντιο και να έχεις πει από μέσα σου ‘Αυτά είναι στούντιο ηχογραφήσεων!». Και σίγουρα μετά κάνεις αυτό που κάνει η πλειοψηφία: Συγκρίνεις το home studio σου με τέτοια επαγγελματικά στούντιο. Είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτό που κάνεις.

Όταν αποφάσισες να κάνεις το δικό σου home studio, δεν είχες κάτι τέτοιο κατά νου. Ήθελες απλά να έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορέσεις να ηχογραφήσεις τα τραγούδια σου στον χώρο σου. Θέλω να σκεφτείς κάτι. Οι προηγούμενες γενιές ,όταν ήθελαν να ηχογραφήσουν ένα ντέμο απλό ,δεν είχαν την πολυτέλεια να πάρουν τη κιθάρα τους και να ηχογραφήσουν στα DAW τους την ιδέα τους ή ένα πρόχειρο οδηγό του τραγουδιού τους.

Όταν ξεκίνησα να γράφω τραγούδια ,το μόνο που έκανα ήταν να γράψω στη κιθάρα ή στο πιάνο το τραγούδι μου και μετά αν ήθελα να ηχογραφήσω ένα ντέμο, έπρεπε να κλείσω ώρες σε ένα στούντιο, το οποίο χρεώνει με την ώρα,κάτι το οποίο ισχύει και σήμερα με τη διαφορά ,ότι υπάρχουν και κάποια πακέτα προσφορών , λόγω των καταστάσεων.

Σήμερα θέλω να σε βοηθήσω να εκτιμήσεις το home studio σου και να σου δώσω τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα ,να ηχογραφείς σε ένα home studio.

#1 Έχεις ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι!

Το έχω πει πάρα πολλές φορές και θα το λέω συνέχεια. Ζούμε σε μια προνομιακή εποχή και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα να δημιουργήσεις οτιδήποτε θέλεις! Η τεχνολογία μας δίνει απλόχερα αμέτρητες επιλογές και με πολύ χαμηλό κόστος! Θα πρέπει ,αν ξεκινάς τώρα να «χτίσεις» το δικό σου home studio , να διαχωρίσεις την επιθυμία από την ανάγκη. Μην ‘παρασύρεσαι» από τα τόσα πολλά που υπάρχουν για το home studio ,είτε αυτά είναι hardware ή software. Μπορείς με τα πλέον απαραίτητα να κάνεις το δικό σου home studio και να πετύχεις πολύ καλά αποτελέσματα! Δεν πρέπει να έχεις κριτήριο το τι θες για το δικό σου home studio ,αλλά το τι έχεις πραγματικά ανάγκη για να μπορέσεις να ηχογραφήσεις. Δεν χρειάζεται μια περιουσία για κάτι τέτοιο. Αν θες περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα έχω γράψει παλαιότερα ένα post «Πώς να φτιάξεις ένα home studio με λιγότερα από €400» , το οποίο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και έχει πολλές χρήσιμες συμβουλές για το τι ακριβώς χρειάζεσαι. Αν θες περισσότερες πληροφορίες ,μπορείς να κάνεις μια εγγραφή στο mailing list του HomeStudioProject και θα πάρεις το e book μου εντελώς δωρεάν «start recording today”. Ακόμα και με τον υπολογιστή που έχεις μπορείς να ξεκινήσεις. Δεν χρειάζονται μικρόφωνα εκατοντάδων ευρώ. Ένα απλό πυκνωτικό μικρόφωνο για να ξεκινήσεις και να δημιουργήσεις καταπληκτική μουσική.

#2 Δεν χρεώνεσαι με την ώρα!

Όπως σου είπα παραπάνω τα επαγγελματικά στούντιο χρεώνουν με την ώρα και το ρολόι αρχίζει να μετράει με το που πατάς το πόδι σου στο στούντιο. Εσύ μπορείι να θες να μιλήσεις λίγο με τον τραγουδιστή και να σχολιάσεις κάτι για την τάδε ηχογράφηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το δεν χρεώνεσαι .Αν ένα στούντιο σε χρεώνει €20/ ώρα , τότε σίγουρα θα κάνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς για να μη ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό που έχεις κάνει. Έχεις υπολογίσει πως θες να αφιερώσεις 5 ώρες για παράδειγμα σε ένα τραγούδι και αυτό σημαίνει €100. Αν ξεφύγεις έστω μια ώρα , τότε αυτό είναι 20 ευρώ παραπάνω. Γιατί σου το λέω αυτό; Γιατί στο home studio σου δεν έχεις κάποιον να «γράφει» ώρες που κάνεις για να ηχογραφήσεις το τραγούδι σου. Με τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό μπορείς να γράφεις ,να σβήνεις χωρίς να χρεώνεσαι. Σκέψου και αυτό πόσο σημαντικό είναι! Έχεις ένα δικό σου χώρο κι εσύ αποφασίζεις πόσες ώρες θα αφιερώσεις για το τραγούδι σου.

#3. Απεριόριστα κανάλια για ηχογράφηση!

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε εμείς που δουλεύουμε στο home studio αλλά το ίδιο πλεονέκτημα έχουν και τα επαγγελματικά στούντιο ,είναι πως δουλεύουμε σε ψηφιακό περιβάλλον και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ηχογραφήσουμε αμέτρητα κανάλια audio αλλά και mid.Μπορείς να δοκιμάζεις, να γράφεις ,να σβήνεις και να πειραματίζεσαι σε διάφορες ιδέες που έχεις ,όσον αφορά τα τραγούδια σου. Αυτό είναι κάτι που πριν κάποια χρόνια φαινόταν αδύνατο, γιατί τα κανάλια audio και midi ήταν περιορισμένα. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα για να δουλεύεις στο χώρο σου χωρίς περιορισμούς.

Βέβαια υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα τα οποία δεν πρέπει να σε απασχολούν αλλά θα πρέπει να τα έχουμε υπόψιν μας για να μπορούμε να τα ελαχιστοποιούμε και να μην μας παρουσιάζουν προβλήματα στις ηχογραφήσεις μας.

#1 Ένα βασικό μειονέκτημα είναι η ακουστική του χώρου. Τα επαγγελματικά στούντιο έχουν κάνει ακουστική μελέτη του χώρου και έχουν βάλει τα κατάλληλα ηχοαπορροφητικά υλικά για να μπορούμε να ακούμε τα τραγούδια στις σωστές συχνότητες. Το να ηχογραφούμε στο home studio μας ,που μπορεί να είναι σε ένα δωμάτιο στο σπίτι μας ,αυτό σημαίνει πως το δωμάτιο αυτό έχει παράθυρα ,πόρτες, άρα έχουμε να κάνουμε με πολλούς θορύβους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς ,κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται βέβαια! Επίσης δεν υπάρχει η μόνωση όπως έχουν τα στούντιο γιατί αυτό επηρεάζει κάποιες συχνότητες και σίγουρα καθορίζει το ηχητικό αποτέλεσμα του τραγουδιού μας! Ακόμα και αυτό με κάποιες πολύ χρήσιμες τεχνικές ,που θα αναλύσουμε στο μέλλον ,μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία!

#2. Δεν έχεις ακριβά όργανα για να ηχογραφήσεις

Έχω ακούσει πολλές φορές πως για να ηχογραφήσεις σωστά πρέπει να έχεις ακριβό μικρόφωνο ή ακριβό όργανο. Από μια οπτική γωνία μπορείς να πεις πως είναι σωστό. Από την άλλη όμως μπορείς να πεις πως δεν ισχύει. Ας πούμε ότι έχεις ένα μικρόφωνο των €1000 και έχεις μια κιθάρα των €1000.Πιστεύεις πως αυτά τα δυο θα σου δώσουν μια τέλεια ηχογράφηση αν δεν ξέρεις πώς να τα χρησιμοποιήσεις για να έχεις μια πολύ καλή ηχογράφηση; Θα σου αποδείξω στα επόμενα μαθήματα πως με μια κιθάρα που κοστίζει μόνο €100 και με ένα μικρόφωνο €100 μπορείς να έχεις καταπληκτικά αποτελέσματα!

Αν δουλεύεις καιρό στο home studio ,μπορεί να έχεις σκεφτεί κι άλλα μειονεκτήματα και θα ήθελα να τα μοιραστείς μαζί μας παρακάτω στα σχόλια. Πες μου τη γνώμη σου για το home studio σου!

#ηχογραφήσειςστοσπίτι #πλεονεκτήματαηχογραφήσεων #homestudio #homestudioproject #μουσική #συμβουλέςγιαηχογραφήσεις

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon