Αναζήτηση

Μπορείς να κάνεις τα πάντα! Όλα είναι εύκολα.


Ζούμε σε μια εποχή που όλα είναι πολύ πιο εύκολα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Σίγουρα κάποια πράγματα είναι δύσκολα μέχρι να τα μάθουμε και να εξοικειωθούμε με τη χρήση τους.

Σκέψου ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ,στη πρώτη εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων όλοι μας είχαμε εντυπωσιαστεί με τις δυνατότητες που είχαμε να καλούμε οποιονδήποτε θέλαμε από όπου βρισκόμασταν. Δεν υπήρχαν δεδομένα και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,ούτε καν το mail σου δεν μπορούσες να δεις από το κινητό σου! Με το πέρασμα των χρόνων και με τη συνεχή χρήση τους όμως μπορούσαμε να προσαρμοστούμε σε καθετί καινούριο εμφανιζόταν στην αγορά και είχε να κάνει σε συνδυαστική χρήση με το κινητό μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προσπαθήσαμε να μάθουμε οτιδήποτε καινούριο μας κινούσε το ενδιαφέρον και μάλιστα τα καταφέραμε μια χαρά! Ακόμα και κάποιοι άνθρωποι που ήταν αρνητικοί απέναντι στη τεχνολογία βλέπεις σήμερα να χειρίζονται με απόλυτη ευκολία το smartphone τους και να επωφελούνται από τις ευκολίες που μας παρέχουν. Ο καθένας βέβαια στο βαθμό που το χρειάζεται.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική τεχνολογία. Πριν πολλά χρόνια δεν υπήρχε η σκέψη πως θα έφτανε μια μέρα που ο κάθε μουσικός μπορεί να έχει στο σπίτι του, στο δωμάτιο του ένα τυπικό home studio και όχι μόνο αυτό αλλά να «βγάζει» ολόκληρες παραγωγές από το δικό του home studio. Ας πάμε λίγο πιο πίσω για να δούμε την εξέλιξη της μουσικής δημιουργίας. Πιο παλιά όλα ήταν αναλογικά! Τα πάντα ηχογραφούνταν σε ταινία. Αν γινόταν κάποιο λάθος δεν υπήρχε η δυνατότητα να σβηστεί το συγκεκριμένο σημείο και να ηχογραφηθεί μόνο αυτό αλλά έπρεπε να ηχογραφηθεί όλο το τραγούδι από την αρχή.

Μεγάλη επανάσταση η άφιξη του ψηφιακού περιβάλλοντος και η δυνατότητα να ηχογραφήσουμε midi. Όλο αυτό ήταν σίγουρα κάτι πρωτοποριακό αλλά ταυτόχρονα και περίπλοκο στην εκμάθηση του. Εμφανίστηκαν τα πρώτα προγράμματα ηχογράφησης όπως το Cubase αλλά καμία σχέση με αυτά που δουλεύουμε σήμερα. Πολύ πιο απλά αλλά για την τότε εποχή ήταν κάτι δύσκολο που χρειαζόταν αρκετή εξάσκηση για να το μάθεις! Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι και να ηχογραφώ στο δικό μου home studio ,το 2001, το Cubase (δεν θυμάμαι ποιο μοντέλο ήταν) είχε πιο περιορισμένες δυνατότητες αλλά ήταν σίγουρα ένα εργαλείο που μου έδινε τη δυνατότητα να ηχογραφήσω στο σπίτι μου midi και audio και να κάνω τα δικά μου ντέμο. Δεν μπορώ να μη σου πω πως υπήρχαν πολλές φορές που απελπίστηκα και είχα σκεφτεί να τα παρατήσω γιατί ένιωθα πως έπρεπε να αφιερώσω πολύ χρόνο για να μάθω να χειρίζομαι το Cubase και οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα, έχανα πολύτιμο χρόνο από τη μουσική δημιουργία και εκτός αυτού το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο επαγγελματικό όπως διαπιστώνεται τώρα αλλά τουλάχιστον για μένα οι πρώτες ηχογραφήσεις μου ήταν τέλειες!

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί από τότε πάρα πολύ και εξελίσσεται συνεχώς. Μας δίνει απίστευτες δυνατότητες, που όπως σου έχω ξαναπεί οι προηγούμενες γενιές ακόμα κι εγώ και άλλοι συνάδελφοι μουσικοί που δουλεύουμε από τότε ψηφιακά στο δικό μας home studio δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε!

Ξέρω τι σε προβληματίζει! Είσαι μουσικός. Θέλεις να δημιουργήσεις τη μουσική σου και τα τραγούδια σου και δεν θέλεις να ασχοληθείς με το τεχνικό κομμάτι γιατί πιστεύεις πως θα σου πάρει πάρα πολύ χρόνο και δεν θα έχεις χρόνο για τη μουσική δημιουργία. Επίσης θα σκέφτεσαι πως οι γνώσεις που χρειάζονται για να φτάσεις σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και να έχεις ένα τραγούδι με τις προδιαγραφές που ακούς στο ραδιόφωνα ,είναι τόσες πολλές που θα χρειαστούν χρόνια για να τα καταφέρεις. Σε καταλαβαίνω. Όλα όμως γίνονται. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμάς τον εαυτό σου και τον εξοπλισμό που έχεις. Σίγουρα θα έχεις ακούσει την άποψη πως για να πετύχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα χρειάζεται να πας σε επαγγελματικό στούντιο γιατί είναι και ο κατάλληλος χώρος ειδικά διαμορφωμένος με την κατάλληλη ακουστικότητα και τις προδιαγραφές να βγάλεις το τραγούδι σου έτσι ακριβώς όπως το έχεις φανταστεί! Σου έχω νέα! Μπορείς να βγάλεις καταπληκτικές παραγωγές μέσα από το δωμάτιο σου ανεξάρτητα από τι εξοπλισμό έχεις. Πολλοί νομίζουν πως για να φτιάξεις ένα home studio χρειάζεσαι κάτι χιλιάδες ευρώ. Έχω γράψει παλιότερα ένα post πώς να φτιάξεις ένα home studio με λιγότερα από €400. Ένα post που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και σου εξηγώ αναλυτικά τι χρειάζεσαι για να έχεις τα απαραίτητα για να μπορείς να ηχογραφήσεις τα τραγούδια σου. Δεν χρειάζονται πανάκριβα μικρόφωνα , κομπρέσορες,και άλλα προγράμματα που κοστίζουν κάτι εκατοντάδες ευρώ! Όχι! Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα πολύ χαμηλό προϋπολογισμό,που πίστεψε με, δεν θα έχει καθόλου χαμηλής ποιότητας αποτέλεσμα! ‘Ένα είναι το κλειδί για να τα καταφέρεις. Όρεξη για δουλειά! Μην ακούς κανέναν αν σου πει « Δεν πρόκειται να τα καταφέρεις ή είναι πολύ δύσκολα» Τα πάντα είναι δύσκολα αν επιλέξουμε να μην ασχοληθούμε.

Έχω ξαναμιλήσει στο παρελθόν πόσο δύσκολο είναι με αυτούς τους ρυθμούς της ζωής μας να βρεις χρόνο ή έστω τη διάθεση να καθίσεις να ασχοληθείς για να μάθεις πολύ καλά αυτά που έχεις. Χρειάζεται χρόνο και πολλή διάθεση! Όλα γίνονται! Όλα είναι εύκολα! Τον χρόνο θα τον βρεις. Είσαι υπεύθυνος για τον χρόνο σου και πως τον διαχειρίζεσαι. Αν θες πραγματικά να καταφέρεις κάτι στη μουσική, πρέπει να βάλεις πρόγραμμα και στόχους.

Ξεκινώντας να μάθεις ένα πρόγραμμα ηχογράφησης , το Cubase ,Pro tools, ή οποιοδήποτε πρόγραμμα έχεις να δουλεύεις ,σίγουρα θα απογοητευτείς και θα δυσκολευτείς πάρα πολλές φορές. Με την πάροδο του χρόνου θα γίνεσαι όμως καλύτερος και θα βγάζεις καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει να με εμπιστευτείς σε αυτό που σου λέω. Μπορείς να ηχογραφήσεις τα τραγούδια σου στο δικό σου home studio.Είναι ένα καταπληκτικό ταξίδι. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποφασίσεις να ξεκινήσεις! Το HomeStudioProject θα είναι εδώ για σένα να σε βοηθήσει σε κάθε στάδιο της παραγωγής ενός τραγουδιού.

Περιμένω τα σχόλια σου αν σου φάνηκε χρήσιμο αυτό το post και περιμένω ερωτήσεις σου και ιδέες σου για επόμενα posts.

#χογραφησεις #τραγουδια #homestudio #homestudioproject #μουσικη

0 Σχόλια