Αναζήτηση

Πως να βελτιστοποιήσεις τον "παλιό" σου υπολογιστή για το home studio σου


Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ,οι οποίοι τώρα ξεκινούν να «χτίσουν» το home studio τους είναι τι υπολογιστή πρέπει να αγοράσουν ή να φτιάξουν ώστε να είναι γρήγορος και δυνατός για να δουλεύει σωστά και να μην δημιουργήσει προβλήματα αργότερα. Ακόμα και αυτοί που δουλεύουν ήδη πολύ καιρό με τον υπολογιστή τους ,σίγουρα τους προβληματίζει πότε θα πρέπει να αλλάξουν υπολογιστή ή τουλάχιστον τι πρέπει να κάνουν για να μπορούν να δουλεύουν ανεμπόδιστα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που παρουσιάζονται; Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων δεν θα υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά αργότερα στη διαδικασία της μίξης που αρχίζουμε να προσθέτουμε effects δυναμικά και χρόνου σε κάθε κανάλι, τότε ίσως ο υπολογιστής να αρχίσει να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας.

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις καινούριο υπολογιστή απλώς θα μπορέσεις να κάνεις κάποιες κινήσεις για να βελτιστοποιήσεις τον υπολογιστή σου χωρίς μεγάλο κόστος και να είσαι ήσυχος και να δουλεύεις όσο το δυνατόν καλύτερα στο home studio σου.

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ Ή ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις όλη σου τη δουλειά σε ένα μέρος συγκεντρωμένη ,όπου από εκεί θα δουλεύεις και θα αποθηκεύεις κάθε καινούριο σου project. Τα τραγούδια σου και γενικότερα τη δουλειά σου καλό θα είναι να τα αποθηκεύεις σε ένα εξωτερικό δίσκο.Γιατί σου λέω εξωτερικό δίσκο; Επειδή αν δουλεύεις σε ένα σχετικά πιο παλιό υπολογιστή , το πιο λογικό είναι να έχεις έναν εσωτερικό δίσκο που εκεί είναι και το λειτουργικό σου σύστημα. Καλό θα είναι να δουλεύεις από κάπου που να μην εμπλέκεται ο κύριος δίσκος για να μπορείς να έχεις πιο γρήγορη ανταπόκριση του υπολογιστή σου. Αν έχεις δυο εσωτερικούς δίσκους,όπως έχω εγώ, τότε δεν έχεις ανάγκη να χρησιμοποιήσεις εξωτερικό δίσκο. Έτσι σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον υπολογιστή σου ,η δουλειά σου να μείνει ανέπαφη. Βέβαια μια ακόμα λύση είναι να κάνεις τον ένα δίσκο που έχεις partition ,δηλ, να τον χωρίσεις σε δυο μέρη και να χρησιμοποιήσεις το δεύτερο μέρος για τη δουλειά σου. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το κάνει ,μάλλον , ένας ειδικός , εκτός αν γνωρίζεις ο ίδιος από υπολογιστές και πώς να κάνεις αυτή τη διαδικασία.

Κάτι άλλο που θα σε συμβούλευα να κάνεις είναι να αλλάξεις τον δίσκο που έχεις (7200 RPM) σε SSD(Solid State Drive) ,οι οποίοι δεν κάνουν καθόλου θόρυβο και έχουν απίστευτη ταχύτητα! Ο συνδυασμός αυτός ,ενός δίσκου SSD και της αναβάθμισης της μνήμης RAM, θα κάνει τον υπολογιστή σου πολύ γρήγορο και δυνατό. Και όλο αυτό θα το διαπιστώσεις στη μίξη ενός τραγουδιού που θα χρειαστεί να επεξεργαστείς πολλά κανάλια και να έχεις σε κάθε ένα μια σειρά από effects.

ΕΝΙΣΧΥΣΕ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗ RAM ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΟΥ.

Δεν παίζει κανένα ρόλο αν έχεις δυνατό υπολογιστή με επεξεργαστή τελευταίας γενιάς και έχεις λίγη RAM.Η RAM είναι αυτή που κάνει τον υπολογιστή να «τρέχει» πιο γρήγορα και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας. Τα πιο παλιά χρόνια δεν είχε τόσο σημασία αν πρόσθετες RAM γιατί τα λειτουργικά συστήματα και τα DAW δεν ήταν 64bit κι έτσι μπορούσαν να «διαβάσουν» μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό RAM. Τώρα όμως μπορείς να αναβαθμίσεις ή ακόμα και να αλλάξεις τη μνήμη RAM και να έχεις πολύ πιο γρήγορο υπολογιστή. Η μνήμη RAM είναι φθηνή σε σύγκριση με άλλα μέρη του υπολογιστή.

Εγώ αυτή τη στιγμή δουλεύω με ένα υπολογιστή διπύρηνο (αν αναλογιστείς πως αυτή τη στιγμή είμαι πολύ πίσω και έχουν βγει επεξεργαστές πολύ ταχύτεροι) απλά αναβάθμισα τη RAM από 4GB σε 8GB και μπορώ να δουλεύω πολύ πιο άνετα χωρίς να αντιμετωπίζω προβλήματα στις μίξεις μου.

ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Πρέπει να βοηθήσεις κι εσύ τον υπολογιστή σου να λειτουργεί πιο γρήγορα και πιο συγκεκριμένα. Τη στιγμή που δουλεύεις στο home studio σου δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχεις «ανοικτό» το Ίντερνετ. Δεν πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει κάπου. Δεν μπορείς να δουλεύεις και να δουλεύει και το web browser με κάποιες εφαρμογές ανοικτές, όλα σου τα social media και το e mail σου. Θα σου πρότεινα να απενεργοποιείς και το antivirus πρόγραμμα που έχεις. Όλα αυτά πρέπει να είναι κλειστά για να μπορεί να αποδίδει καλύτερα ο υπολογιστής σου.

Ελπίζω να σε βοηθήσω με αυτές τις συμβουλές. Εσύ , έχεις κάνει κάποια αναβάθμιση τώρα τελευταία;

#υπολογιστής #homestudio #recording #ηχογραφηση

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon