Αναζήτηση

Πώς να ηχογραφήσεις drums χρησιμοποιώντας vst instruments


ηχογραφηση ντραμς με vst instruments,homestudioproject

Ανεξάρτητα με τι είδος μουσικής γράφεις ή ασχολείσαι ,σίγουρα θα χρειαστείς κάποια στιγμή στα τραγούδια σου ντραμς. Βέβαια το να ηχογραφήσεις στο home studio σου ντραμς ,δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα ,για να μη πω αδύνατον! Βέβαια οι δυνατότητες που έχεις τώρα με την τεχνολογία είναι απίστευτα μεγάλες! Όχι τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια , όσοι ασχολούνται με home studios χρησιμοποιούν ήχους από vst instruments ή drum samples(δείγματα από φυσική ντραμς) . Αυτό είναι πάρα πολύ βολικό γιατί κερδίζεις πολύ χρόνο και με την εξέλιξη της τεχνολογίας ,τα δείγματα είναι τόσο αξιόπιστα που σίγουρα κάποιοι μπερδεύονται να ξεχωρίσουν αν πρόκειται για φυσική ντραμς ή για vst instrument. Ιδιαίτερα για το σκοπό ενός ντέμο ,είναι πολύ πρακτικό να χρησιμοποιήσεις ένα vst instrument για να ηχογραφήσεις ένα μέρος ντραμς.

Σε αυτό το σημείο είναι που πολλοί διστάζουν γιατί δεν ξέρουν πώς να ηχογραφήσεις ντραμς. Σίγουρα αν δεν είσαι ντράμερ ,θα δυσκολευτείς να ηχογραφήσεις σωστά. Με το πρόγραμμα που έχεις όμως όλα είναι πιο απλά. Γιατί; Θα σου εξηγήσω. Επειδή στο ψηφιακό περιβάλλον που δουλεύουμε ,μπορούμε να κάνουμε πολυκάναλη ηχογράφηση ,αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για να ηχογραφήσουμε όργανα που χρειάζονται κάποιες επιπλέον δεξιότητες που μπορεί να μην έχουμε. Σε ένα προηγούμενο βίντεο έχω δείξει πώς να ηχογραφήσεις πιάνο με vst instruments. Κατά τον ίδιο τρόπο θα ηχογραφήσουμε ντραμς και θα σου δείξω απλούς τρόπους που θα μπορέσεις να έχεις το αποτέλεσμα που θες.

Πρώτα απ’όλα το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις είναι τα μέρη μιας ντραμς! Τα βασικά μέρη της που χρειάζεται να ξέρεις είναι η μπότα (kick drum) ,το ταμπούρο (snare drum ή snare) ,τα hi hats , τα toms και τα πιατίνια (crash).

Ας δούμε λοιπόν τον πρώτο τρόπο για να ηχογραφήσουμε ντραμς χρησιμοποιώντας vst instrument και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε για αρχή το Groove Agent One που είναι μέσα στο Cubase. Μετά θα σου δείξω και με άλλο vst instrument για να μπορέσεις να καταλάβεις τη διαφορά , αλλά ο τρόπος είναι ίδιος. Από τη γραμμή Menu επιλέγουμε το Devices και μετά το Vst Instruments (ή μπορείς να πατήσεις το κουμπί συντόμευσης F11 στο πληκτρολόγιο σου-αν έχεις το Cubase).

ηχογραφηση ντραμς,homestudioproject,blog

Από εκεί επιλέγεις το groove Agent One και μετά μπορείς να «κλείσεις» το παράθυρο αυτό. Αναθέτεις το όργανο που επέλεξες στο κανάλι που θέλεις να ηχογραφήσεις ντραμς. Μη ξεχάσεις να μετονομάσεις το κανάλι ,όπως θες ,απλώς για να ξεχωρίζεις τα κανάλια του τραγουδιού.

Εφόσον έχεις κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις είσαι έτοιμος να ηχογραφήσεις. Αν έχεις midi keyboard ή αρμόνιο που το έχεις συνδέσει με τον υπολογιστή σου και χειρίζεσαι όλα σου τα Midi , τότε μπορείς με αυτό να ηχογραφήσεις, αλλιώς μπορείς πολύ εύκολα με το ποντίκι σου στο key editor να σχεδιάσεις τα μέρη της ντραμς . Όπως βλέπεις στη παρακάτω φωτογραφία τα μέρη της ντραμς αναγράφονται σε αυτά τα pads που έχει το vst instrument και σου υποδεικνύει σε ποιο πλήκτρο είναι αυτό το δείγμα. Έτσι μπορείς να ηχογραφήσεις τη μπότα χρησιμοποιώντας τη νότα C1 στο midi keyboard ,το ταμπούρο στη νότα D1 ή στη νότα E1 και τα hi hats στη νότα F#1. Έτσι όπως βλέπεις στο παράδειγμα ηχογράφησα ένα πολύ απλό μέτρο με μπότα, ταμπούρο και hi hats.Στην αρχή του μέτρου χρησιμοποιώ και πιατίνια στη νότα C2.

Επειδή δεν είσαι ντράμερ , μπορείς να ηχογραφήσεις ένα ένα τα μέρη και μετά να κάνεις οποιαδήποτε διόρθωση χρειάζεται να κάνεις ,όπως quantize. Ο τρόπος για να ηχογραφήσεις το κάθε μέρος ξεχωριστά είναι να ηχογραφείς μέσα στο key editor και να ηχογραφείς ξεκινώντας π.χ από τη μπότα και μετά να προσθέσεις τα υπόλοιπα μέρη και ο δεύτερος τρόπος είναι να επιλέξεις από το transport panel το merge σαν μέθοδο εγγραφής κι έτσι ηχογραφώντας μπορείς να προσθέτεις μέρη και αυτά συγχωνεύονται με τις υπόλοιπες ηχογραφήσεις σου.

Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπεις ένα vst instrument το Studio Drummer ,που χρησιμοποιώ σε κάποιες ηχογραφήσεις μου. Όπως μπορείς να δεις ,εδώ έχεις μια πολύ καλή εικόνα όλου του σετ της ντραμς και μπορείς να καταλάβεις πως μπορείς να ηχογραφήσεις. Σε επόμενα posts αλλά και βίντεο θα σου δείξω αναλυτικά πως μπορείς να ηχογραφήσεις ντραμς αλλά και άλλους τρόπους για να μπορέσεις να έχεις καλές ηχογραφήσεις στο home studio σου.

Περιμένω τα σχόλια σου αν χρησιμοποιείς vst instruments για να ηχογραφήσεις ντραμς και αν σε βοήθησε αυτό το post.

#ηχογραφησηντραμς #homestudioproject #midirecording #vstinstruments

0 Σχόλια