Αναζήτηση

Τι είναι το βάθος(reverb) ; Πως το χρησιμοποιούμε


reverb,βαθος,homestudioproject.com

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει πως όταν βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο που έχει πολύ λίγα αντικείμενα ή είναι σχεδόν άδειο , η φωνή σου μιλώντας ή τραγουδώντας ακούγεται διαφορετική, και αυτό συμβαίνει λόγω των αντανακλάσεων που κάνει ο ήχος πάνω στις επιφάνειες. Οι πολλαπλές αυτές αντανακλάσεις ,δημιουργούν αυτό που ακούμε. Δημιουργούν αυτό που εμείς ονομάζουμε βάθος. Το βάθος μπορούμε να πούμε επίσης ότι είναι ένας συνδυασμός από πολλούς μικρούς αντίλαλους απλά ακούμε την «ουρά» από αυτόν τον αντίλαλο. Ανάλογα με τον χώρο που βρισκόμαστε ,αν είναι μικρός ή μεγαλύτερος έχουμε και περισσότερο βάθος. Σήμερα οι ηχογραφήσεις γίνονται σε «στεγνά» μέρη και βάζουμε εμείς βάθος χρησιμοποιώντας ψηφιακά εφέ-plug ins.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη από reverbs τα οποία χρησιμοποιούμε ανάλογα την περίσταση και το όργανο. Θα μιλήσουμε αναλυτικά παρακάτω πως τα χρησιμοποιούμε. Πρώτα όμως ας δούμε κάποιες βασικές παραμέτρους ενός reverb.

Το πρώτο που βλέπουμε σε ένα reverb είναι το Wet/Dry ή το Mix ,ανάλογα το plug in. Με αυτή τη παράμετρο μπορούμε να καθορίσουμε πόσο βάθος θέλουμε να περάσει στο αρχικό σήμα. Αν χρησιμοποιήσουμε το reverb ως send effect , τότε αφήνουμε την ένδειξη 100% wet ,γιατί δεν θέλουμε να περάσει το αρχικό σήμα μέσα από το plug in,ενώ αν το χρησιμοποιήσουμε ως insert , τότε καλύτερα θα είναι να κατεβάσεις το fader αυτό στο 50% wet. Το wet αναφέρεται στο σήμα του βάθους και to dry στο αρχικό σήμα. Στα reverbs που είναι με το Cubase ,δεν έχουν την ένδειξη Wet/Dry ,αλλά Mix ,το οποίο είναι το ίδιο.

Η επόμενη παράμετρος είναι το Size /Time με το οποίο ρυθμίζουμε πόσο μεγάλος είναι ο χώρος που βρισκόμαστε για να είναι πιο μεγάλη και η ουρά από το βάθος. Στο βίντεο που θα ανέβει σύντομα για αυτό το post θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις παραμέτρους αυτές.