Αναζήτηση

Τι είναι το βάθος(reverb) ; Πως το χρησιμοποιούμε


reverb,βαθος,homestudioproject.com

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει πως όταν βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο που έχει πολύ λίγα αντικείμενα ή είναι σχεδόν άδειο , η φωνή σου μιλώντας ή τραγουδώντας ακούγεται διαφορετική, και αυτό συμβαίνει λόγω των αντανακλάσεων που κάνει ο ήχος πάνω στις επιφάνειες. Οι πολλαπλές αυτές αντανακλάσεις ,δημιουργούν αυτό που ακούμε. Δημιουργούν αυτό που εμείς ονομάζουμε βάθος. Το βάθος μπορούμε να πούμε επίσης ότι είναι ένας συνδυασμός από πολλούς μικρούς αντίλαλους απλά ακούμε την «ουρά» από αυτόν τον αντίλαλο. Ανάλογα με τον χώρο που βρισκόμαστε ,αν είναι μικρός ή μεγαλύτερος έχουμε και περισσότερο βάθος. Σήμερα οι ηχογραφήσεις γίνονται σε «στεγνά» μέρη και βάζουμε εμείς βάθος χρησιμοποιώντας ψηφιακά εφέ-plug ins.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη από reverbs τα οποία χρησιμοποιούμε ανάλογα την περίσταση και το όργανο. Θα μιλήσουμε αναλυτικά παρακάτω πως τα χρησιμοποιούμε. Πρώτα όμως ας δούμε κάποιες βασικές παραμέτρους ενός reverb.

Το πρώτο που βλέπουμε σε ένα reverb είναι το Wet/Dry ή το Mix ,ανάλογα το plug in. Με αυτή τη παράμετρο μπορούμε να καθορίσουμε πόσο βάθος θέλουμε να περάσει στο αρχικό σήμα. Αν χρησιμοποιήσουμε το reverb ως send effect , τότε αφήνουμε την ένδειξη 100% wet ,γιατί δεν θέλουμε να περάσει το αρχικό σήμα μέσα από το plug in,ενώ αν το χρησιμοποιήσουμε ως insert , τότε καλύτερα θα είναι να κατεβάσεις το fader αυτό στο 50% wet. Το wet αναφέρεται στο σήμα του βάθους και to dry στο αρχικό σήμα. Στα reverbs που είναι με το Cubase ,δεν έχουν την ένδειξη Wet/Dry ,αλλά Mix ,το οποίο είναι το ίδιο.

Η επόμενη παράμετρος είναι το Size /Time με το οποίο ρυθμίζουμε πόσο μεγάλος είναι ο χώρος που βρισκόμαστε για να είναι πιο μεγάλη και η ουρά από το βάθος. Στο βίντεο που θα ανέβει σύντομα για αυτό το post θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις παραμέτρους αυτές.

Το επόμενο που πρέπει να δούμε είναι το predelay. Το predelay είναι μια καθυστέρηση στο βάθος και αυτό γίνεται σε περιπτώσεις που θέλουμε να διαχωρίσουμε το βάθος από το αρχικό σήμα. Πως λειτουργεί το predelay; Αν θέσουμε το predelay στο 0 ,τότε θα ακούσουμε μαζί με το αρχικό σήμα και την ουρά του βάθους. Αν όμως ανεβάσουμε το predelay κάποια ms τότε θα ακούσουμε το αρχικό σήμα και αμέσως μετά το βάθος. Αυτό είναι πολύ καλό να το εφαρμόσεις για να το καταλάβεις σε ένα snare drum (ταμπούρο) από ένα drum kit. Θα ακούσεις το σήμα του snare και αμέσως μετά την ουρά από το βάθος.

predelay βαθος ,homestudioproject.com

predelay,βαθος,homestudioproject.com

Υπάρχουν πολλά είδη από reverbs όπως spring plates halls κ.α που σίγουρα θα πρέπει να ασχοληθείς και να πειραματιστείς . Σε επόμενα posts και βίντεο που θα ανέβουν σύντομα θα αναφέρομαι συχνά σε reverbs και ποιο ταιριάζει καλύτερα σε συγκεκριμένα όργανα ,αλλά δεν υπάρχουν κανόνες απόλυτοι. Καλό είναι π.χ να μη χρησιμοποιήσεις το ίδιο βάθος που θα χρησιμοποιήσεις σε ένα snare και στη φωνή. Χρειάζονται άλλες ρυθμίσεις και θα σε δυσκολέψει στη μίξη.Σε όλα τα reverbs υπάρχουν πολλά presets που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις από κάπου,ιδιαίτερα αν δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς το βάθος.

Στη φωτογραφία παρακάτω σου δείχνω το reverb RVerb από την Waves, αξιόπιστη εταιρεία με πολύ καλές σειρές plug ins για όλες τις χρήσεις. Θα μιλήσοω για αυτά τα plug ins σε ξεχωριστό post.Όπως σου έχω ξαναπεί ,όμως, δουλεύουμε με αυτά που έχουμε και πίστεψε με μπορείς να πετύχεις πάρα πολλά αρκεί να το θελήσεις!

Ελπίζω να σου φάνηκε χρήσιμο αυτό το post. Περιμένω τα σχόλια σου να μου πεις αν χρησιμοποιείς κάποιο βάθος ήδη και αν όχι , αν χρησιμοποίησες κάποιο από το δικό σου DAW για να κάνεις μια δοκιμή σε ένα κανάλι φωνής ή σε ένα άλλο όργανο.

#βάθος #ηχογραφήσεις #homestudioproject

0 Σχόλια