Αναζήτηση

Πώς να ηχογραφήσεις ηλεκτρική κιθάρα με δυο μόνο βήματα


ηχογράφηση ηλεκτρικής κιθάρας-homestudioproject

Σίγουρα σε πολλά τραγούδια θέλεις να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρική κιθάρα για να γράψεις μια εισαγωγή ή ένα μέρος στο κουπλέ με κάποια arpeggio μέρη,ή ακόμα στο ρεφρέν για να «γεμίσεις» την ενορχήστρωση σου ,θέλεις να προσθέσεις power chords σε θέσεις. Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για τον πρώτο πολύ εύκολο τρόπο,κάνοντας μόνο δυο βήματα για να έχεις το αποτέλεσμα που θες.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι μια κιθάρα (ηλεκτρική), δεν χρειάζεται να είναι ακριβή , την κάρτα ήχου σου, ένα καλώδιο jack 1/4 , και είσαι έτοιμος για να ηχογραφήσεις.

Το πρώτο βήμα που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα κανάλι μονοφωνικό audio, για να ηχογραφήσεις την κιθάρα σου.Εγώ χρησιμοποιώ το Cubase , αλλά είναι το ίδιο σε όλα τα προγράμματα.

Το επόμενο βήμα είναι να συνδέσεις την κιθάρα σου κατευθείαν στην κάρτα ήχου σου με το καλώ διο ¼ jack, σε μια από τις εισόδους που έχεις. Αν έχεις μια είσοδο που γράφει Instr ,βάλε εκεί την κιθάρα σου. Εγώ για το συγκεκριμένο μάθημα θα χρησιμοποιήσω την Focusrite Scarlett 2i2. Δεν έχει καμία σημασία με ποια κάρτα δουλεύεις., Εφόσον λοιπόν έχεις συνδέσει την κιθάρα σου στην κάρτα ήχου κι έχεις δημιουργήσει κι ένα audio κανάλι μονοφωνικό ,θα χρησιμοποιήσουμε από τα stock plug ins που έχει το Cubase , για να βρούμε τον ήχο που θέλουμε να ηχογραφήσουμε την κιθάρα μας .Στο συγκεκριμένο μάθημα χρησιμοποιώ το AmpSimulator ,το οποίο είναι ακριβώς όπως το λέει η ονομασία του.Είναι ένας προσομοιωτής ήχων από ενισχυτές ηλεκτρικής κιθάρας και ήχων για να ηχογραφήσεις. Είναι κάτι το οποίο όλα τα προγράμματα έχουν και μπορείς να χρησιμοποιείς για τιε ηχογραφήσεις σου. Μπορείς να επεξεργαστείς τους ήχους και να τους αποθηκεύσεις για να τους χρησιμοποιήσεις και σε μελλοντικές σου ηχογραφήσεις.

Αφού λοιπόν έχουμε κάνει και αυτό το βήμα , θα πρέπει να ελέγξουμε το σήμα εισόδου στην κάρτα ήχου σου και στο πρόγραμμα ηχογράφησης σου. Στη Focusrite υπάρχει μια λειτουργία που μπορείς να βρεις τη σωστή στάθμη του οργάνου που έχεις συνδέσει σε αυτήν. Θα σου εξηγήσω παρακάτω για αυτό. Για αυτό το λόγο, ανοίγουμε το mixer και παίζοντας στη κιθάρα μας με τον ήχο που έχω διαλέξει από το AmpSimulator κοιτάζω τη στάθμη στο Stereo In ,το οποίο είναι το σήμα εισόδου ενός οργάνου που ηχογραφώ.

Παίζοντας σε διαφορετικές εντάσεις τη κιθάρα μας προσπαθούμε να βρούμε μια καλή στάθμη για να μην έχουμε προβλήματα ψηφιακής παραμόρφωσης (clipping).Η ψηφιακή παραμόρφωση είναι όταν ο μετρητής μας φτάνει στο κόκκινο! Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο! Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα posts δεν χρειάζεται να ηχογραφούμε πολύ δυνατά. Το σωστό είναι να ηχογραφήσουμε σε μια μέτρια ένταση και να έχουμε περιθώρια για την διαδικασία της μίξης. Σε πολλές κάρτες ήχου, όπως και στη Focusrite έχει γύρω από το κουμπί gain ένα φωτιζόμενο δακτύλιο που σε ενημερώνει για την ένταση του σήματος σε χρώματα. Το πράσινο είναι το προτεινόμενο χρώμα ,το πορτοκαλί είναι λίγο πιο δυνατή ένταση και φυσικά το κόκκινο που σου λέει πως παίζεις πολύ δυνατά. Αυτό δεν το θες καθόλου! Αν η κάρτα ήχου σου δεν έχει τέτοια ρύθμιση ,δεν πειράζει καθόλου. Σου είπα ακριβώς πριν πως μπορείς να ρυθμίσεις τη στάθμη με την οποία θα έχεις μια επιτυχημένη ηχογράφηση. Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Για να ακούσεις τον ήχο της κιθάρας που έχεις διαλέξει από το plug in που χρησιμοποιείς ,θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο το monitor.Στο Cubase είναι ένα μικρό ηχείο που βρίσκεται πάνω σε κάθε κανάλι και σίγουρα θα το βρείς και στο mixer.

Έτσι ,είσαι έτοιμος να ηχογραφήσεις την κιθάρα με πολύ απλά βήματα. Σε επόμενο post θα μιλήσουμε πως μπορείς να ηχογραφήσεις την ηλεκτρική σου κιθάρα από τον ενισχυτή σου,σε περίπτωση που έχεις. Αυτός όμως ο τρόπος που είδαμε σήμερα είναι ένας εύκολος τρόπος που αποδεικνύει πως η τεχνολογία μας δίνει ατελείωτες δυνατότητες.

Περιμένω τα σχόλια σου παρακάτω να μου πεις αν έγραψες ηλεκτρική κιθάρα και οποιαδήποτε απορία που μπορείς να έχεις

#ηχογράφησηηλεκτρικήςκιθάρας #homestudio

0 Σχόλια