Αναζήτηση

Εισαγωγή στο compression!Πως χρησιμοποιούμε τον κομπρέσορα!


Όταν βρισκόμαστε στη διαδικασία της μίξης ,πολλά ερωτήματα μας έρχονται στο μυαλό. Ένα από αυτά που είναι μάλιστα και από τα πιο συνηθισμένα είναι ,τι εφέ θα χρησιμοποιήσουμε στη μίξη για να μπορέσουμε να δώσουμε στο τραγούδι μας αυτό που χρειάζεται για να ακουστεί όπως πρέπει.

Για το λόγο αυτό θα ξεκινήσουμε να κάνουμε μια παρουσίαση στα πιο σημαντικά εφέ που χρησιμοποιούμε στη μίξη. Σήμερα θα ξεκινήσουμε με τον κομπρέσορα (compressor). Έχω ακούσει πολλούς φίλους και μαθητές μου να μου λένε πως τους μπερδεύει πάρα πολύ ο κομπρέσορας. Δεν ξέρουν τι είναι γενικότερα και όσοι γνωρίζουν απλώς διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν γιατί έχει πολλά κουμπιά και δεν ξέρουν τι να χρησιμοποιήσουν ή πώς να τα χρησιμοποιήσουν.

Ο κομπρέσορας (compressor) είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας ,αλλά ταυτόχρονα μπορεί να καταστρέψει και τη μίξη μας ,αν δεν το χρησιμοποιήσουμε σωστά! Έχω ακούσει πολλές εκδοχές του τι είναι ο κομπρέσορας ή τι μπορεί να κάνει, π.χ μπορεί να δώσει περισσότερη ενέργεια ,ζωντάνια σε μια ηχογράφηση, να κάνει ένα όργανο να ακουστεί δυνατότερα ,να έχει πιο πολύ όγκο και πολλά άλλα. Με πολύ απλά λόγια ,ο κομπρέσορας είναι ένα ποτενσιόμετρο έντασης ,όπως έχεις στη κονσόλα σου για κάθε όργανο , αλλά αυτό το ποτενσιόμετρο είναι αυτοματοποιημένο !Τι εννοώ με αυτό; Ο κομπρέσορας απλά χαμηλώνει την ένταση της ηχογράφησης που επεξεργαζόμαστε. Μπορεί να «χαμηλώσει» κάποια δυνατά σημεία και να δυναμώσει κάποια πολύ χαμηλά σημεία μιας ηχογράφησης. Μπορείς να πεις πως έχεις ένα βοηθό μέσα στο plug in που χειρίζεται αυτό το ποτενσιόμετρο(fader).

Θέλω σε παρακαλώ να δούμε μαζί την παρακάτω εικόνα που δείχνει τον κομπρέσορα που έχει το δικό μου DAW,που στη προκειμένη περίπτωση είναι το Cubase.Αν δεν έχεις το Cubase ,δεν πειράζει, γιατί κάθε πρόγραμμα έχει κομπρέσορα και όλοι είναι σχεδόν ίδιοι.

Όπως βλέπεις στην παρακάτω εικόνα, ο κομπρέσορας έχει κάποια κουμπιά όπως το attack,release, threshold, gain. Ας δούμε ένα - ένα αυτά τα κουμπιά για να καταλάβουμε πως λειτουργεί ο κομπρέσορας.

homestudioproject,compressor

Το κουμπί attack μας βοηθάει να καθορίσουμε πόσο γρήγορα θέλουμε να λειτουργήσει ο κομπρέσορας, δηλαδή μετά από πόση ώρα που θα ακουστεί το σήμα audio ,θέλουμε να κατεβάσει ο «βοηθός» μας το ποτενσιόμετρο αυτό. Με πιο απλά λόγια αν θέσουμε γρήγορο attack τότε θα αρχίσει να λειτουργεί ο κομπρέσορας αμέσως. Το attack ,όπως και τα άλλα κουμπιά