Αναζήτηση

Μην είσαι τελειομανής!


Υπάρχει ένα σύνδρομο ,το οποίο λειτουργεί πάντα ως ανασταλτικός παράγοντας στην επίτευξη των στόχων μας και γενικότερα σε οτιδήποτε έχουμε αναλάβει να πραγματοποιήσουμε. Το σύνδρομο αυτό είναι της τελειομανίας. Υπάρχει σε πάρα πολλές μορφές ,σε όλα τα επίπεδα και δυστυχώς συμβαίνει και με τη μουσική δημιουργία!

Ας σου δώσω δυο παραδείγματα: Έχεις στήσει το καινούριο σου home studio και είσαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος. Σε συναρπάζει η ιδέα, ότι μπορείς να ηχογραφήσεις πλέον στο σπίτι σου τα τραγούδια σου. Ανυπομονείς να ξεκινήσεις και μόλις έρθει η στιγμή να το κάνεις, κάτι γίνεται και συνέχεια καθυστερούμε. Ψάχνουμε τους ήχους στο καινούριο vst instrument και δεν μπορούμε να καταλήξουμε ποιο θα χρησιμοποιήσουμε τελικά για το συγκεκριμένο τραγούδι μας. Ψάχνεις τα εφέ και δεν ξέρεις ποιο να χρησιμοποιήσεις για τη κιθάρα που μόλις ηχογράφησες και είσαι χαμένος μέσα σε μια θάλασσα plug ins που έχεις αγοράσει και είσαι αναποφάσιστος στο ποιο είναι το καταλληλότερο για να μπορέσεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεύτερο παράδειγμα: Έχεις το home studio σου εδώ και πολύ καιρό, αλλά πάντα βρίσκεις δικαιολογίες και δεν τελειώνεις το τραγούδι που έχεις ξεκινήσει γιατί δεν ξέρεις αν έχεις χρησιμοποιήσει το σωστό μικρόφωνο. Αν έχεις ένα μόνο μικρόφωνο ακόμα καλύτερα αλλά δεν είσαι σίγουρος αν έχεις πετύχει τη σωστή ηχογράφηση στις κιθάρες σου και αναρωτιέσαι και συνέχεια κάνεις καινούριες δοκιμαστικές ηχογραφήσεις. Μπορεί να έχεις ηχογραφήσει και να είσαι στο στάδιο της μίξης και να ανεβοκατεβάζεις τα faders της κονσόλας σου συνέχεια γιατί δεν είσαι σίγουρος για την στάθμη της έντασης της μίξης σου. Ακούς τις κιθάρες σου και σκέφτεσαι να αλλάξεις λίγο τις ρυθμίσεις που έχεις κάνεις στο equalizer και έχεις κολλήσει και συνέχεια κάνεις καινούριες δοκιμές σε σημείο να χάνεις την ουσία του πράγματος. Ποια είναι αυτή; Θα σου πω σε λίγο!

Όσο κι αν προσπαθείς να «διορθώσεις» λάθος επιλογές, πάντα κάτι θα σου φταίει και δεν θα είσαι ΠΟΤΕ ευχαριστημένος. Ξέρεις γιατί; Γιατί έχεις το σύνδρομο της τελειομανίας. Εκεί που λες πως έχεις φτάσει το τραγούδι σου σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο και είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα που ακούς, όσον αφορά τις ηχογραφήσεις σου ή τη μίξη σου , θα βάλεις ένα αναφορικό τραγούδι (reference track) για να το συγκρίνεις και αμέσως όλα γκρεμίζονται!

Σίγουρα έχεις κάνει ή συνεχίζεις να κάνεις κάποιο από τα παραπάνω. Είναι εντελώς φυσιολογικό. Τα έχω κάνει όλα αυτά και μερικές φορές (μη σου πω αρκετές) πιάνω τον εαυτό μου να τα κάνω ακόμα. Σου έχω νέα όμως! Υπάρχει γιατρειά! Υπάρχει ένας τρόπος για να σταματήσεις την τελειομανία σου. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις. Είσαι έτοιμος; ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ. Αυτό είναι φίλε μου η λύση! Ξέρω πως ίσως ακούγομαι σαρκαστικός αλλά σου λέω επειδή το έκανα επί χρόνια και δεν τελείωνα κανένα τραγούδι και είχα φτάσει σε σημείο να έχω στον υπολογιστή μου πολλά μισοτελειωμένα τραγούδια γιατί πάντα κάτι μου έφταιγε και δεν μπορούσα να τελειώσω το τραγούδι. Και τι έκανα;;;;; Ξεκινούσα ένα άλλο γιατί ήμουν σίγουρος πως θα ξεκολλούσα! Τίποτα όμως! Τα ίδια! Έφτανα σε ένα σημείο που πάλι κάτι μου έφταιγε και έπρεπε να διορθώσω, να βελτιώσω και το αποτέλεσμα το ίδιο και το αυτό. Άλλο ένα τραγούδι μισοτελειωμένο στο σκληρό μου δίσκο.

Δεν γίνεται τίποτα έτσι. Αν δεν τελειώσεις το τραγούδι σου και δεν προχωρήσεις στο επόμενο ,δεν πρόκειται να εξελιχτείς! Τελείωσε το τραγούδι σου, και να είσαι σίγουρος πως στο επόμενο τραγούδι σου ,δεν θα κάνεις τα λάθη που έκανες σε αυτό. Η τελειομανία σε κρατάει στάσιμο! Και η στασιμότητα δεν φέρνει πρόοδο! Αντίθετα σε κάνει δυστυχισμένο και απελπισμένο! Όταν έφτιαξες το home studio σου είχες ένα σκοπό. Να φτιάξεις όσα περισσότερα τραγούδια μπορείς. Με αυτό τον τρόπο δεν γίνεται όμως έτσι τίποτα!