Αναζήτηση

Πώς να προγραμματίσεις τις ηχογραφήσεις σου


ηχογραφήσεις,

Έχεις γράψει λοιπόν τα τραγούδια σου και τώρα είσαι στη διαδικασία της ενορχήστρωσης και ταυτόχρονα των ηχογραφήσεων. Έχεις αποφασίσει ποια τραγούδια θα ηχογραφήσεις για να κυκλοφορήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά είναι πως για να προλάβεις να είσαι μέσα στη προθεσμία, θα πρέπει να προγραμματίσεις τις ώρες που θα δουλεύεις στο home studio. Βέβαια, χρειάζεται ένα πολύ καλό και αναλυτικό πρόγραμμα για να ξέρεις ακριβώς τι θα κάνεις και πότε θα το κάνεις. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να καθίσεις μπροστά στον υπολογιστή σου και αφού έχεις αποφασίσει να ηχογραφήσεις το πιάνο στο τάδε τραγούδι,να πιάνεις τον εαυτό σου να ψάχνει διάφορα plug ins ή να χαζεύεις γενικότερα στο φάκελο με παλιά σου τραγούδια και να λες «Αχ κι αυτό το τραγούδι θα ήταν ωραίο να το φτιάξω» .Έτσι όμως δεν γίνεται τίποτα. Δεν πας πουθενά. Και ο χρόνος περνάει και αυτά που θες να κάνεις δεν τα κάνεις!

Είναι πολλά αυτά που θα πρέπει να σκεφτείς και να προγραμματίσεις. Εκτός από τις ώρες που πρέπει να κλείσεις για τον εαυτό σου να δουλέψει στο home studio θα πρέπει να σκεφτείς και τον παράγοντα συνεργασία-βοήθεια με άλλους μουσικούς που θα συνεισφέρουν στην ηχογράφηση των τραγουδιών σου. Για παράδειγμα , ας πούμε πως είσαι πιανίστας και θες να ηχογραφήσεις κιθάρες σε όλα σου τα τραγούδια. Όλα αυτά είναι διαδικασίες που θέλουν τον χρόνο τους και για να γίνουν θέλουν όλα καλό προγραμματισμό. Ας ξεκινήσουμε με εσένα!

Προτού ξεκινήσεις τις δικαιολογίες και αρχίζεις να απογοητεύεσαι λέγοντας πως δεν θα προλάβεις, ξεκίνησε να σκέφτεσαι πιο λειτουργικά. Έχεις τη δουλειά σου, τις υποχρεώσεις σου , την οικογένεια σου και ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος. Πόσα τραγούδια θες να ηχογραφήσεις και να κυκλοφορήσεις; Ας πούμε ,πως έχεις αποφασίσει να ηχογραφήσεις δυο από τα τέσσερα τραγούδια που έγραψες ,γιατί αυτά πιστεύεις πως θα προλάβεις. Πόσες ώρες θα διαθέσεις την ημέρα ή τουλάχιστον την εβδομάδα στο home studio; Είσαι διατεθειμένος να κάνεις και κάποιες θυσίες για να πετύχεις τον στόχο σου; Νομίζω πως πρέπει να πιέσεις λίγο τον εαυτό σου για να καταλάβεις τι μπορείς να καταφέρεις. Μπορείς να κερδίσεις μια ώρα παραπάνω την ημέρα αν δεν δεις δυο ώρες τηλεόραση ή αν δεν χαζέψεις δυο ώρες στο κινητό.

Απλά πράγματα που με λίγη πειθαρχία θα κερδίσεις πολύτιμο χρόνο για να καταφέρεις τον στόχο σου! Όπως σου είπα προηγουμένως, μπορεί να χρειαστεί η συμβολή φίλων σου μουσικών στην ηχογράφηση. Αν θες ,π.χ , να βάλεις σε κάποιο τραγούδι σου κιθάρες κι εσύ δεν μπορείς να ηχογραφήσεις, τότε καλό θα είναι να συνεννοηθείς με τον φίλο σου και να προγραμματίσεις πως και πότε μπορεί να γίνει αυτή η ηχογράφηση. Μπορεί να γίνει με δυο τρόπους: Ο πρώτος και ο πιο κλασικός τρόπος είναι να έρθει ο φίλος σου μουσικός στο χώρο σου. Ο δεύτερος είναι να του στείλεις την ορχήστρα του τραγουδιού και αν έχει κι εκείνος ένα home studio να ηχογραφήσει στο δικό του χώρο και να σου στείλει τα κανάλια ,μόλις τα έχει έτοιμα! Όλα πρέπει να προγραμματιστούν για να ξέρεις τι θα κάνεις ακριβώς στο home studio ακόμα και αυτή τη μια ώρα που θα έχεις στη διάθεση σου.

Αν δεν βγάλεις ένα πρόγραμμα για την διαδικασία της παραγωγής του τραγουδιού σου, θα περάσει ο καιρός χωρίς να το καταλάβεις. Το καλύτερο που σου προτείνω είναι να χρησιμοποιήσεις το ημερολόγιο σου και να «κλείσεις» ώρες με το home studio σου. Σου προτείνω να το σκεφτείς λίγο πιο επαγγελματικά. Μπορείς να σκεφτείς πως την μία ώρα που έχεις κλείσει ,θα την πληρώσεις 100 ευρώ ή και περισσότερα. Αν τα έδινες αυτά τα χρήματα δεν θα ήθελες να κάνεις όσα γίνεται περισσότερα μέσα σε αυτή την ώρα; Αν πήγαινες σε ένα επαγγελματικό στούντιο και σε χρέωνε 100 ευρώ/ώρα , δεν θα σπαταλούσες ούτε ένα λεπτό σε περιττά πράγματα, ούτε θα καθόσουν να συζητήσεις ποιο εφέ ή plug in θα χρησιμοποιήσεις μετά.

Ελπίζω να σε βoήθησα με αυτές τις συμβουλές.

Περιμένω σχόλια σου εδώ κάτω και να μου πεις αν έχεις σκεφτεί να προγραμματίσεις τον χρόνο που θα διαθέσεις στο home studio σου και πως!

#προγραμματισμόςενορχηστρώσεων #ηχογραφήσεις #τραγούδια #homestudio #homestudioproject

0 Σχόλια