Αναζήτηση

Εισαγωγή στα εφέ: Inserts και sends


Αφού έχουμε τελειώσει με τις ηχογραφήσεις μας και είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αποδώσει ό,τι καλύτερο για το τραγούδι μας, ξεκινάμε τη διαδικασία της μίξης. Η μίξη όπως πολλές φορές έχω πει , είναι μια πάρα πολύ όμορφη διαδικασία ,δημιουργική διαδικασία ,που βοηθάς το τραγούδι σου να φτάσει σε ένα επίπεδο ,που να είναι έτοιμο να το ακούσει όλος ο κόσμος. Να το μοιραστείς με το κοινό σου, με τους δικούς σου ανθρώπους. Ένα σημαντικό παράγοντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι και τα εφέ που χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε λίγο την εικόνα ενός καναλιού. Και τι εννοώ με αυτό λέγοντας να βελτιώσουμε;

Όπως σου έχω πει και στο παρελθόν ,δεν μπορείς να βασίζεσαι στη μίξη για να τα διορθώσεις όλα. Η μίξη είναι καλύτερη αν κάνεις λιγότερα πράγματα. Έτσι λοιπόν, αν έχεις π.χ μια πολύ ωραία ηχογράφηση μιας φωνής και μιας κιθάρας σε ένα απλό demo, τότε αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να βάλεις κάποιες απλές πινελιές για να τονίσεις την ομορφιά και όχι να βάλεις ένα σωρό χρώματα για να σκεπάσεις το γκρίζο που έχεις δημιουργήσει με την μέτρια ηχογράφηση σου.

Γι αυτό το σκοπό χρησιμοποιούμε κάποια εφέ (effects) οποία χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και τις ιδιότητες τους. Για παράδειγμα το βάθος (reverb) ,η καθυστέρηση(delay) και η ηχώ( echo) ανήκουν στα εφέ βασισμένα στο χρόνο ενώ ο κομπρέσορας (compressor) ανήκει στα δυναμικά εφέ . Θα τα γνωρίσουμε όλα τα εφέ αναλυτικά σε ξεχωριστά blog posts και βίντεο.

Όπως βλέπουμε στη παρακάτω εικόνα έχουμε μια ηχογράφηση φωνής και κάνοντας κλικ στο κουμπί “e” (edit) ,μας ανοίγει ένα παράθυρο ,το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε την ηχογράφηση μας.

Αριστερά στο παράθυρο επάνω υπάρχει μια λίστα από άδειες θέσεις που γράφει Inserts. Σε αυτές τις θέσεις λοιπόν βάζουμε τα εφέ που θέλουμε να επηρεάσει κατευθείαν το σήμα της ηχογράφησης. Σε αυτή τη θέση δηλαδή βάζουμε όποιο εφέ θέλουμε αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη ηχογράφηση. Μπορούμε να βάλουμε μέχρι 8 εφέ. Μπορούμε να βάλουμε Eq ,compressor, reverb , delay κλπ. Το σήμα δηλαδή περνάει μέσα από αυτά τα εφέ. Βέβαια βάζοντας πολλά εφέ σε κάθε κανάλι ,ίσως αυτό να σου δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά την απόδοση του υπολογιστή σου.