Αναζήτηση

Τι είναι το back up και γιατί είναι τόσο σημαντικό.


Σήμερα ζούμε σε ψηφιακό κόσμο και αυτό είναι ένα μεγάλο προνόμιο για εμάς που δουλεύουμε στο home studio μας. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αμέτρητα τραγούδια και το καθένα τραγούδι να έχει όσα κανάλια θέλουμε και το κάθε κανάλι να έχει όσα takes(ηχογραφήσεις) θέλουμε. Αρκεί βέβαια να έχουμε αρκετό αποθηκευτικό χώρο. Στο ψηφιακό περιβάλλον που δουλεύουμε , τα περισσότερα ,για να μη πω όλα γίνονται μέσα από τον υπολογιστή(in the box). Ένας υπολογιστής έχει ένα δίσκο που είναι ο κεντρικός δίσκος C: που εκεί βρίσκεται το λειτουργικό σύστημα και όλα τα προγράμματα που εγκαθίστανται στον υπολογιστή. Αν έχουμε ένα δεύτερο δίσκο, τότε αυτός είναι ο δίσκος στον οποίο αποθηκεύουμε τη δουλειά μας: τις ενορχηστρώσεις μας, τις ηχογραφήσεις μας. Και πρέπει να υπάρχει κι ένας τρίτος δίσκος ( εσωτερικός ή εξωτερικός ) ο οποίος είναι για το back up.

Τι είναι το back up; Είναι η διαδικασία που δημιουργούμε σε ένα άλλο δίσκο, διαφορετικό από αυτό που δουλεύουμε, αντίγραφα ασφαλείας σε συγκεκριμένους φακέλους και αρχεία.

Το back up γίνεται χειροκίνητα και θα σου πω αμέσως πως ακριβώς γίνεται. Στην αρχή τουλάχιστον είναι πολύ εύκολο και απλό. Ας πούμε πως έχουμε ένα δίσκο που αποθηκεύουμε όλα μας τα projects και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο σε ένα εξωτερικό δίσκο. Με τη διαδικασία drag and drop ή αντιγραφή-επικόλληση μπορούμε να μεταφέρουμε τα αρχεία μας στον εξωτερικό δίσκο. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι γιατί όπως σου είπα νωρίτερα είναι η πρώτη φορά και πρέπει να τα αντιγράψεις όλα. Τι γίνεται όμως αν συνεχίσεις να δουλεύεις κάποιο project και συνεχίζεις να προσθέτεις αρχεία ηχογραφήσεων;

Εγώ στο παρελθόν δεν έκανα back up με αποτέλεσμα να χάσω δυο τρεις φορές όλη μου τη δουλειά ή μέρος της δουλειάς μου. Όταν ξεκίνησα να κάνω back up έκανα το εξής. Κάθε φορά που δούλευα σε κάποιο τραγούδι και πρόσθετα ηχογραφήσεις ,έκανα την ίδια διαδικασία από την αρχή. Αντέγραφα όλα τα αρχεία του project , κάτι το οποίο ήταν πολύ χρονοβόρο και κουραστικό. Έπρεπε να βρω έναν τρόπο για να κάνω ανανέωση του back up. Έτσι ανακάλυψα τυχαία πως μπορείς να κάνεις back up τα αρχεία που δεν έχεις κάνει χρησιμοποιώντας το Date modified. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να δεις τα αρχεία που τροποποιήθηκαν κατά ημερομηνία. Έτσι θα μπορείς να βλέπεις ποια αρχεία είναι τα πιο πρόσφατα και με αυτό τον τρόπο θα κάνεις αντίγραφο μόνο αυτά που χρειάζονται.

Μην ξεχνάς αυτή τη διαδικασία.Μπορείς να προγραμματίσεις να κάνεις μια συγκεκριμένη ώρα και ημέρα,ας πούμε π.χ κάθε Δευτέρα πρωί στις 11. Υπάρχει μια λειτουργία των Windows που ρυθμίζεις πότε θες να κάνει ο υπολογιστής back up,όπως επίσης μπορείς να επιλέξεις ποιους φακέλους θες να κάνει back up και που θες να κάνει back up.Για να σου είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω αν κάνει το ίδιο,γιατί δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.Προτιμώ να κάνω back up χειροκίνητα.

Πάντως πολύ σημαντικό: Κάνε back up συχνά. Ποτέ δεν ξέρεις και τότε θα χαρείς πολύ για το back up.

#backup #ηχογραφήσεις #homestudio

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon