Αναζήτηση

Πίεσε τον εαυτό σου να δημιουργήσει.


Επειδή βρισκόμαστε στο μήνα που είναι αφιερωμένος στη σύνθεση τραγουδιών –μουσικής ή ακόμα και διασκευών, θα ήθελα να μοιραστώ μια ιστορία μαζί σας για να καταλάβετε τι σημαίνει η φράση «Δουλεύοντας έρχεται η έμπνευση»

Εχθές το μεσημέρι η σύζυγος μου Νικολέττα έφτιαχνε ένα βίντεο για το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου του γιου μας,στο οποίο τυχαίνει να είναι αντιπρόεδρος του συλλόγου. Επειδή σε προηγούμενο βίντεο που είχε φτιάξει χρησιμοποίησε μια μουσική του Yanni , μόλις «ανέβασε» το βίντεο στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook, η μουσική μπλοκαρίστηκε λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Γι αυτό το λόγο,μου ζήτησε να γράψω μια μουσική για να επενδύσω το βίντεο αυτό που ετοίμαζε. Μέχρι εδώ όλα καλά, έτσι;

Δεν σας είπα όμως πότε ήθελε να είναι έτοιμη η μουσική! Εχθές! Ναι ,πολύ καλά ακούσατε! Το βίντεο έπρεπε να είναι έτοιμο και να «ανεβεί» εχθές το βράδυ. Όταν μου το είπε ,δεν μπορώ να σας πω ότι αγχώθηκα αλλά μια πίεση την ένιωσα! Κι αυτό γιατί δεν ήταν μια μέρα ήσυχη αλλά ήταν μια πολύ γεμάτη ημέρα με διάφορες υποχρεώσεις. Για να σας πω την αλήθεια, δεν τη ρώτησα κιόλας πολλά για το βίντεο , μήπως το ξεχάσει,αλλά τίποτα. Ανένδοτη και ατάραχη με ρωτάει κατά τις οκτώμιση: « Έγραψες μουσική για το βίντεο που σου είπα;» Κι εγώ της απαντάω «Όχι» με τη σιγουριά πως θα μου πει να το αφήσουμε για αύριο ή για άλλη μέρα αφού έχει πάει εννιά παρά. Και η ανταπάντηση της ήταν καταλυτική: « Ωραία, δεν ξεκινάς γιατί την χρειάζομαι;»

Όπως καταλαβαίνεις δεν είχα άλλα περιθώρια. Είπα στον εαυτό μου: « Εύμορφε, πρέπει να γράψεις κάτι και πρέπει να το γράψεις τώρα!» κι έτσι έκανα. Κάθισα στα πλήκτρα και άρχισα αυτόματα να γράφω μια πολύ ωραία μελωδία που δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Μετά , άνοιξα το Cubase έφτιαξα ένα κανάλι και άρχισα να ηχογραφώ τη μουσική.Σε μια ώρα είχα παραδώσει στη Νικολέττα τη μουσική για να την χρησιμοποιήσει στο βίντεο. Δεν ξέρω αν θα αρέσει η μουσική μου αλλά το θέμα είναι ότι κατάφερα κι έκανα κάτι πολύ γρήγορα , που σε άλλες περιπτώσεις μόνο στη σκέψη θα έλεγα «αποκλείεται».

Γιατί μοιράζομαι αυτό το γεγονός μαζί σας; Γιατί έχω μιλήσει με πολλούς φίλους , μαθητές μου και πάντα βρίσκουμε μια δικαιολογία για να ΜΗΝ κάνουμε αυτά που θέλουμε,η πιο συνηθισμένη δικαιολογία είναι «Δεν έχω τον χρόνο» και η δεύτερη πιο συνηθισμένη «Δεν έχω διάθεση» ή ακόμα και «Δεν έχω έμπνευση». Δεν μπορείς να περιμένεις να βρεις τον χρόνο για να γράψεις ένα τραγούδι. Δεν μπορείς να βασίζεσαι στην έμπνευση σου. Η έμπνευση δεν έρχεται αν δεν καθίσεις να δουλέψεις. Όσο περισσότερο δουλεύεις ,τόσο καλύτερα θα γράφεις και θα γίνεσαι καλύτερος ! Δεν υπάρχουν εμπόδια σε αυτά που θέλουμε να πετύχουμε. Θα δανειστώ μια φράση που είχα δει σε μια συνέντευξη ενός συνθέτη εμπορικών επιτυχιών της χώρας μας. Τον ρώτησαν πως μπορεί και γράφει τόσα πολλά τραγούδια και όλα γίνονται επιτυχίες και είχε πει πολύ εύστοχα « Αν σε κλείσουν σε ένα δωμάτιο με ένα όργανο πιάνο , κιθάρα και σου πουν πως θα πρέπει να γράψεις μέσασε 24 ώρες ένα σουξέ , μια μεγάλη επιτυχία ,και σε απειλούν με ένα πιστόλι στον κρόταφο δεν θα το κάνεις;»

Θα πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου να δημιουργήσει. Δεν υπάρχει «ΔΕΝ μπορώ» ή «ΔΕΝ προλαβαίνω». Όλα μπορούμε να τα προλάβουμε και όλα μπορούν να γίνουν.Όλα γίνονται από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να το κάνουμε. Μην περιμένεις τη στιγμή της έμπνευσης για να γράψεις το «μεγάλο» τραγούδι. Μην περιμένεις να «βρεις» χρόνο για να καθίσεις να γράψεις ένα τραγούδι ! Δεν θα βρεις ποτέ χρόνο! Ξέρεις τι χρειάζεται; Ένα βήμα για να ξεκινήσεις . Μόλις ξεκινήσεις θα δεις ότι όλα είναι εύκολα και όλα γίνονται. Η επιτυχία είναι το σύνολο των προσπαθειών που θα κάνεις και όχι των σκέψεων!

Καλές δημιουργίες! Περιμένω τα σχόλια σου.

#τραγούδια #homestudio #ηχογραφήσεις

0 Σχόλια