Αναζήτηση

Παραγωγικότητα-Διαχείριση χρόνου: Βάλε προθεσμίες με προτεραιότητα


Καλό μήνα με υγεία και δημιουργικότητα! Μιας και είναι πρώτη του μήνα και Κυριακή,καλό θα είναι να προγραμματίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε μέσα στο μήνα ή ακόμα και για τους επόμενους δυο ή τρεις μήνες.

Σήμερα ξεκινάει επίσημα και η πρόκληση να γράψουμε ,να ηχογραφήσουμε ,να μιξάρουμε και να κυκλοφορήσουμε 1-5 τραγούδια ως τις 30/12. Καλό θα είναι να είμαστε έτοιμοι λίγες μέρες πριν την προθεσμία μας.

Για να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε ,θα πρέπι να λάβουμε υπόψιν μας όλους τους παράγοντες που μπορεί να μας καθυστερήσουν και να μας «βγάλουν» εκτός προθεσμίας. Όπως σου έχω πει δικαιολογίες του τύπου «έχω τόσες υποχρεώσεις ,δεν προλαβαίνω» ή «δεν έχω τις γνώσεις για να κάνω κάτι τέτοιο ακόμα» δεν ισχύουν. Θα πρέπει να βγάλεις ένα καλό πρόγραμμα και να βάλεις τις ανάλογες προθεσμίες. Μπορεί να είσαι της ιδεολογίας,πως οι προθεσμίες καταπιέζουν την έμπνευση σου και την καλλιτεχνική σου δημιουργία. Ανοησίες!Βέβαια, όλοι μας έχουμε σκεφτεί κατά περιόδους πως αν κάνουμε κάτι με την πίεση του χρόνου , μπορεί να να μην βγει κάτι καλό. Παραδέξου το δεν είναι κακό.Οι προθεσμίες είναι συνδυασμένες κατά πλειοψηφία με πληρωμές. Λογαριαμών,εφορίας,κλπ. Επίσης οι άνθρωποι που έχουν τα πάντα προγραμματισμένα θεωρούνται πολύ «κρύοι» και ότι δεν έχουν καθόλου αυθορμητισμό ενώ από την άλλη αυτοί που δεν έχουν κανένα πρόγραμμα θεωρούνται ανεύθυνοι και ανώριμοι μερικές φορές.

Τι σημαίνει αυτό όμως για το home studio μας; Όπως σου έχω ξαναπεί το πιο εύκολο πράγμα είναι να μπαίνουμε στο home studio χωρίς να έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα για την επερχόμενη εβδομάδα ή και για ολόκληρο τον μήνα και απλά να «περιπλανιόμαστε» σε διάφορες δουλειές που δεν έχουν καθόλου πρωτεύουσα σημασία για τη μουσική μας και δεν μας οδηγεί πουθενά.

Η αντίληψη κάνεις μουσική ,να γράψεις τραγούδια,να ηχογραφήσεις όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο ,δεν βοηθάει την δημιουργικότητα σου. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές και θα το λέμε μέχρι να το συνειδητοποιήσουμε πως η έμπνευση είναι ωραία όταν έρχεται σε μια ανύποπτη στιγμή κι έτσι έχεις ένα κίνητρο να μπεις στο home studio σου και να γράψεις την ιδέα σου αλλά ο κανόνας είναι ένας. Η έμπνευση έρχεται δουλεύοντας! Όσο περισσότερο δουλεύεις τόσο καλύτερες ιδέες θα έχεις και θα γράφεις και καλύτερα τραγούδια.

Είμαι σίγουρος ότι θα έχεις πολλές ιδέες γραμμένες στο κινητό σου ή σε ένα τετράδιο από πολλά τραγούδια ή θα έχεις ξεκινήσει πολλά projects στον υπολογιστή σου που έχουν μείνει σαν μια ιδέα και άλλα μισά. Από προσωπικής πείρας κι εμπειρίας,αν δεν έχεις ένα ουσιαστικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να τελειώσεις τίποτα. Ακόμα κι αν θέλεις πάρα πολύ να τελειώσεις ένα τραγούδι και φαίνεται στο μυαλό σου τόσο εύκολο να το υλοποιήσεις,αν δεν θέσεις προθεσμίες και προτεραιότητες για το τι είναι σημαντικότερο για να σε φτάσει στον στόχο σου , δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΤΟ PROJECT ΣΟΥ

Θα πρέπει να καθίσεις και να σκεφτείς ,ας πούμε την πρόκληση που ξεκινάμε σήμερα. Θα πρέπει να σκεφτείς και να προγραμματίσεις τι χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις στον στόχο σου. Έχουμε μια προθεσμία να τελειώσουμε το συγκεκριμένο project μέχρι τις 30/12.Πρέπει να σκεφτείς όλες τις υποχρεώσεις σου για να μπορέσεις να βάλεις σωστές προτεραιότητες. Ίσως χρειαστεί γι αυτό το διάστημα να βάλεις κάποια πράγματα που έκανες μέχρι τώρα σε δεύτερη θέση των προτεραιοτήτων και να βάλεις αυτά που πρέπει για να πετύχεις τον στόχο σου σε σωστή σειρά. Δεν σου λέω να παραβλέψεις τη δουλειά σου ή την οικογένεια σου. Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί. Απλώς θα πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας τις σωστές προτεραιότητες για να μπορέσεις να πετύχεις τον στόχο σου. Το καλύτερο που θα μπορέσεις να κάνεις είναι να γράψεις σε ένα χαρτί όλα αυτά που χρειάζεται να κάνεις για να τελειώσεις το project. Καλό θα είναι να πεις σε ένα δικό σου άνθρωπο ( στον/στην σύζυγο σου, σε ένα φίλο σου) το τι πρόκειται να κάνεις για να νιώθεις ότι είσαι σε κάποιον υπόλογος και θα πρέπει να δώσεις εξηγήσεις αν δεν κάνεις αυτά που πρέπει να κάνεις. Το επόμενο βήμα είναι να προγραμματίσεις ακριβώς τι θα κάνεις και πότε θα κάνεις τις ώρες που θα μπαίνεις στο home studio. Δεν θα υπάρχει ούτε ένα πεντάλεπτο απρογραμμάτιστο. Ακόμα κι αν θέλεις να καθίσεις για να ψάξεις ήχους από κάποια vst instruments ,καλό θα είναι να το έχεις προγραμματίσει για να ξέρεις πότε θα κάνεις αυτή τη δουλειά. Θα μιλάμε πάνω σε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της περιόδου που θα δουλεύουμε το συγκεκριμένο project.

Οι στόχοι που θα βάλεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και υλοποιήσιμοι .Δεν μπορείς π.χ να βάλεις πρόγραμμα πως θα τελειώσεις ένα τραγούδι σε μια εβδομάδα ,αν έχεις στη διάθεση σου μια –δυο ώρες την εβδομάδα για να δουλέψεις στο home studio σου. Με γνώμονα το χρόνο που έχεις διαθέσιμο μέσα στην εβδομάδα θα προγραμματίσεις και όλα όσα θέλεις να κάνεις. Ο Οκτώβριος όπως είπαμε είναι ο μήνας που θα γράψουμε τραγούδια. Μπορεί να προλάβεις και να μπορέσεις να γράψεις μέσα στο μήνα παραπάνω από 5 τραγούδια. Ο Νοέμβριος ,όμως ,που θα είναι ο μήνας ενορχήστρωσης και ηχογράφησης ,δεν θα μπορέσεις να ετοιμάσεις π.χ 6-7 τραγούδια ,αν έχεις στη διάθεση σου μια ώρα την εβδομάδα. Αν βάζεις ρεαλιστικούς στόχους και έχεις ένα πρόγραμμα τότε θα θυμάσαι πως έχεις να κάνεις κάτι σημαντικό. Οι προθεσμίες που θα βάλεις είναι για να σε κρατήσουν σε μια εγρήγορση και να δείξεις την απαραίτητη υπευθυνότητα για να πετύχεις τον στόχο σου. Και πίστεψε με πως μόλις κάνεις το πρώτο βήμα και ξεκινήσεις όλα μετά θα σου φαίνονται υπέροχα ακόμα κι αν έχεις να αντιμετωπίσεις πολλές τεχνικές δυσκολίες. Απλώς θα νιώσεις λίγο πιο επαγγελματίας μουσικός. Δεν είναι κακό αυτό! Θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερα αποτελέσματα!

ΞΕΧΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Αυτός ο μήνας , το ξαναλέω για να μην ξεχνιόμαστε,είναι ο μήνας σύνθεσης των τραγουδιών. Δεν έχει να κάνει καθόλου με ηχογραφήσεις.Γιατί το λέω αυτό; Γιατί πολλοί νομίζουν πως αν γράψουν ένα τραγούδι θα πρέπει να ανοίξουν τον υπολογιστή να ανοίξουν ένα καινούριο project στο DAW τους και να ηχογραφήσουν την ιδέα τους. Θα σου δώσω μια συμβουλή: Προσπάθησε να μείνεις μακριά από τον υπολογιστή σου.η σύνθεση ενόε τραγουδιού πρέπει να είναι ξεχωριστή διαδικασία από την διαδικασία ηχογράφησης και γενικότερα της παραγωγής ενός τραγουδιού. Μπορείς να ηχογραφήσεις την ιδέα σου στο κινητό σου και να γράψεις την ιδέα σου (στίχο) σε ένα χαρτί. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι πιο συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις αντί να σκέφτεσαι πως θα το ηχογραφήσεις.Γιατί είναι σίγουρο πως αν ανοίξεις τον υπολογιστή θα αρχίσεις να ψάχνεις ιδέες για την ενορχήστρωση του τραγουδιού και αυτό θα σε βγάλει από το πρόγραμμα σου και θα «σπαταλήσεις» τον χρόνο σου άδικα.

Περιμένω τα σχόλια σου και αν μου πεις τι πρόγραμμα έχεις βγάλει και πόσες ώρες θα αφιερώσεις εβδομαδιαία μέσα στο home studio σου.


HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon