Αναζήτηση

Το απαραίτητο εργαλείο για καλύτερες μίξεις: Αναφορικό τραγούδι (Reference track)


Όταν πρωτοξεκίνησα να κάνω μίξεις στα τραγούδια μου το πρώτο πράγμα που σκεφτόμουν ήταν πως θα φτάσω το τραγούδι μου σε τέτοιο επίπεδο ώστε να ακούγεται με τα τραγούδια του εμπορίου και αν όχι 100% ολόιδιο τουλάχιστον να καταφέρω να ακούγεται τόσο καλά. Αφού λοιπόν είχα στο μυαλό μου τη μίξη του τάδε τραγουδιού έκανα ένα μεγάλο λάθος ,ώσπου το έμαθα. Δεν χρησιμοποιούσα ένα αναφορικό τραγούδι (reference track) για να βελτιώσω τη μίξη μου.

Τι είναι το αναφορικό τραγούδι;

Το αναφορικό τραγούδι (reference track) είναι ένα τραγούδι το οποίο έχει μιξαριστεί κι έχει περάσει τη διαδικασία του mastering. Κοινώς είναι ένα τραγούδι του εμπορίου που έχει κυκλοφορήσει και μας βοηθάει να συγκρίνουμε την μίξη μας με του συγκεκριμένου τραγουδιού.

Εφόσον έχουμε τελειώσει τις ηχογραφήσεις μας και έχουμε ξεκινήσει την μίξη του τραγουδιού κι έχουμε προχωρήσει σε ένα σημείο που είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό που ακούμε,τότε θα χρειαστεί να έχουμε την σύγκριση του αναφορικού τραγουδιού.Και γιατί αυτό; Στο home studio μας,τα πάντα τα ακούμε πολύ όμορφα και σωστά.Θα πρέπει να θυμόμαστε πως δουλεύουμε στο home studio μας το οποίο δεν έχει την τέλεια ακουστική και τα αυτιά μας έχουν συνηθίσει να ακούν αυτό που προσφέρει η ακουστική του χώρου μας και κατ’επέκταση τα ηχεία μας. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να ακούμε τη μίξη του τραγουδιού μας σε διαφορετικά συστήματα ήχου για αν έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Για να μπορούμε λοιπόν να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης και να μην σταματάμε κάθε λίγο για να ακούμε το αναφορικό τραγούδι,καλό θα είναι να βάλουμε μέσα στο project που δουλεύουμε το συγκεκριμένο τραγούδι.

Τι είδος τραγούδι να διαλέξω για να συγκρίνω;

Το αναφορικό τραγούδι θα πρέπει να είναι παρόμοιο σε είδος με το δικό σου τραγούδι. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ποπ τραγούδι αν εσύ δουλεύεις πάνω σε ένα ροκ τραγούδι, ή λαϊκό ή έντεχνο ή οτιδήποτε άλλο. Ο καλύτερος τρόπος για να το χρησιμοποιήσεις είναι κάνεις εισαγωγή (import) του τραγουδιού στο project σου. Στο Cubase στο menu bar- File-επιλέγεις το Import –Audio file ή Audio cd (σε περίπτωση που το έχεις σε cd).Στα υπόλοιπα προγράμματα ηχογράφησης (DAW) ο τρόπος είναι παρόμοιος.

Πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αναφορικό τραγούδι;

Σε πρώτη φάση ακούς το τραγούδι μια φορά από τα ηχεία σου ή από τα ακουστικά σου και προσπαθείς να ακούσεις εντάσεις , στερεοφωνία (panning), εφφέ ( βάθος, delay) πόσο πολύ έχουν και ποια όργανα και βέβαια το μπάσο.Είναι αρκετά δυνατά το μπάσο; Και άλλα τέτοια χρήσιμα πραγματάκια που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια καλύτερη μίξη. Αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να κάνεις δυο κινήσεις για να μπορέσεις να επωφεληθείς το μέγιστο από το αναφορικό σου ταγούδι.Το πρώτο είν