Αναζήτηση

Το κλειδί της επιτυχίας για καλύτερες ηχογραφήσεις στο home studio


homestudioproject/home recording

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου το home studio έχει τη τιμητική του όπως θα μπορούσαμε να πούμε και σίγουρα μπορούμε τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά να βγάλουμε καταπληκτικά αποτελέσματα. Σίγουρα ,όμως,θα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές τι είναι αυτό που θα μπορούσες να κάνεις για έχεις καλύτερες ηχογραφήσεις στο home studio σου. Τι φταίει και δεν έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα; Μήπως φταίει ο «φθηνός» εξοπλισμός που έχεις; Μήπως είναι κάτι άλλο και δεν το έχεις αντιληφθεί;

Εγώ σήμερα θα σου αναφέρω τρεις παράγοντες ,στους οποίους αν επικεντρώσεις τη προσοχή σου ,είμαι σίγουρος πως θα έχεις φοβερές ηχογραφήσεις.

#1 Γράψε καλύτερα τραγούδια

Αν παρατηρήσεις και στην ελληνική αλλά και στη διεθνή δισκογραφία ,από παλιά μέχρι και σήμερα όμως υπάρχουν τραγούδια που είναι τόσο απλά ενορχηστρωμένα ,που δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να «φανεί» το τραγούδι.Θα σου δώσω ένα πιο πρόσφατο σχετικά παράδειγμα το “Someone like you” της Adele ή ακόμα και το “ Hello”. Άκουσε την ενορχήστρωση τους. Είναι τόσο απλή. Στο πρώτο τραγούδι που σου ανέφερα μάλιστα είναι μόνο με ένα πιάνο. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι θέλω να τονίσω.Πως ένα τραγούδι αν είναι πολύ καλό ,μόνο με ένα όργανο ακούγεται τέλεια!Γιατί; Επειδή το τραγούδι από μόνο του μπορεί να «σταθεί» σαν τραγούδι! Δεν χρειάζεται να το «γαρνίρουμε» με πομπώδεις ενορχηστρώσεις ,με πάρα πολλά όργανα.

Αυτό που έχω να σου προτείνω είναι να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στη σύνθεση των τραγουδιών (αν γράφεις εσύ) και μετά βέβαια αν επιλέξεις να το ενορχηστρώσεις , τότε θα πρέπει να κάνεις σωστή επιλογή των οργάνων και να ενορχηστρωθεί σωστά με τις σωστές δυναμικές να υπάρχει μια διαφορά ύφους και δυναμικής από το κουπλέ στο ρεφρέν. Προσπάθησε να μην είναι χλιαρά τα τραγούδια σε μουσική και βέβαια παίζει σημαντικό ,πολύ σημαντικό ρόλο ο στίχος του τραγουδιού.. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Για να πετύχεις καλά αποτελέσματα ,πρέπει να γράφεις συνέχεια και όταν λέω συνέχεια , το εννοώ. Η έμπνευση έρχεται δουλεύοντας και όχι να περιμένεις να σου «έρθει» κάποια στιγμή για να έρθεις να γράψεις ένα τραγούδι. Δεν θα είναι κάθε μέρα η ίδια! Σήμερα μπορεί να καθίσεις να γράψεις ένα ολόκληρο τραγούδι μέσα σε 5 λεπτά και αύριο να παιδεύεσαι να γράψεις μόνο ένα κουπλέ. Αυτή είναι ,όμως , η ομορφιά της σύνθεσης. Η διαρκής εξάσκηση και ενασχόληση σε οτιδήποτε κάνεις, φέρνει την βελτίωση και την πρόοδο. Θα πρέπει να «κλείνεις» ένα ραντεβού με τον εαυτό σου για να γράψεις. Αφιέρωσε καθημερινά 20-30 λεπτά για να προσπαθήσεις να γράψεις.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επιτυχημένης ηχογράφησης στο home studio σου είναι η καλή ενορχήστρωση. Από εκεί ξεκινούν όλα. Όπως σου είπα παραπάνω δεν χρειάζεται να έχεις μια ενορχήστρωση 15 οργάνων αλλά θα πρέπει να έχεις σκεφτεί πως θα «ντύσεις» το τραγούδι. Αυτό θα σε βοηθήσει να κερδίσεις πολύτιμο χρόνο στο home studio την ώρα της ηχογράφησης. Αν έχεις σκεφτεί πως θες να είναι ενορχηστρωμένο το τραγούδι και το έχεις στο μυαλό σου πως θέλεις να ακουστεί , τότε δεν θα χρειάζεται να δαπανήσεις πολύ χρόνο κατά την περίοδο των ηχογραφήσεων ,κάτι που γίνεται πάρα πολύ συχνά και σε πάρα πολλούς ακόμα και σε μένα ,ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το home studio.

#2 Ηχογράφησε τις καλύτερες εκτελέσεις στα τραγούδια σου.

Σε συζητήσεις που έχω κάνει κατά καιρούς ακούω πως κατά την περίοδο των ηχογραφήσεων ενός τραγουδιού , υπάρχει ο προβληματισμός για το αν έχει γίνει σωστή επιλογή μικροφώνου για την ηχογράφηση της τάδε κιθάρας, αν το μικρόφωνο είναι πολύ δυνατά αλλά παραβλέπονται κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. Ποια είναι αυτά; Επίτρεψε μου να σου πω.

Στην εκτέλεση κατά την ηχογράφηση. Ας πούμε πως έχεις ένα τραγούδι που χρειάζεται να ηχογραφήσεις κιθάρα ακουστική. Σε αυτό το σημείο θέλω να σου θέσω ένα ερώτημα. Έχεις σκεφτεί τι θα ηχογραφήσεις; Πως θα το παίξεις; Και το πιο σημαντικό: Έχεις κάνει πρόβα αυτό που θα ηχογραφήσεις; Το πώς θα ηχογραφήσεις τη κιθάρα έχει πολύ μεγάλη σημασία για το πώς θα ακουστεί το τραγούδι σου αργότερα. Μην περιμένεις να έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα από μέτριες εκτελέσεις. Αν τραγουδήσεις εσύ το τραγούδι σου, ή φέρεις στο home studio σου ένα φίλο σου να τραγουδήσει δεν θα κάνει ένα τυπικό ζέσταμα φωνής, ή δεν θα κάνεις πρόβα πως θα εκτελέσεις το τραγούδι;

Όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται ασήμαντα , το ξέρω , αλλά σκέψου πόσο χρόνο γλυτώνεις και πόσο δημιουργικός μπορεί να είσαι , όταν έχεις κάνει πρόβα τα μέρη που θα πρέπει να ηχογραφήσεις . Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να επικεντρωθείς περισσότερο στο πως θα ηχογραφήσεις και όχι στο τι. Είναι τεράστια η διαφορά! Για αυτό σου λέω πως είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίζεις το καθετί που θες να κάνεις στο home studio σου. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να καθίσεις μπροστά στον υπολογιστή σου και να ψάχνεις να βρεις την καταπληκτική ιδέα που θα σε βοηθήσει να κάνεις καλύτερες ηχογραφήσεις.

Αν δεν παίξεις εσύ στο τραγούδι και απλά έχεις αναλάβει την ενορχήστρωση και την ηχογράφηση του τραγουδιού θα πρέπει να «εμπνεύσεις» με τον τρόπο σου τον μουσικό που θα έρθει να ηχογραφήσει να δώσει τον καλύτερο του εαυτό και όχι απλώς να παίξει μόνο τοις σωστές νότες. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό αλλά όλα μετράνε. Η καλή απόδοση στην ηχογράφηση μετράει πολύ και αυτό θα φανεί αργότερα στη μίξη!

Δεν υπάρχει μυστική συνταγή! Όλα θέλουν προσπάθεια και πολλή δουλειά και βέβαια πολύ καλή οργάνωση και σωστή διαχείριση χρόνου. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να δεις πρόοδο σε αυτά που θες να κάνεις.

#3 Χρησιμοποίησε σωστά το μικρόφωνο σου

Πάρα πολλές φορές έχω ακούσει και δει παραδείγματα από φίλους , συναδέλφους και μαθητές μου που έχουν ένα πολύ ωραίο τραγούδι και θέλουν να το ηχογραφήσουν αλλά ξεκινούν λάθος και ποιο είναι αυτό το λάθος; Το λάθος είναι ότι θέλουν να βάλουν το μικρόφωνο μπροστά σε μια κιθάρα και να ξεκινήσουν να το ηχογραφούν και οποιοδήποτε λάθος θα διορθωθεί αργότερα. ΛΑΘΟΣ!

Έχεις μια πολύ καλή ιδέα και θες να την ηχογραφήσεις σωστά. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να μάθεις να χρησιμοποιείς το μικρόφωνο σου σωστά και λέγοντας να το χρησιμοποιείς σωστά εννοώ να το τοποθετείς σωστά ανάλογα την περίσταση για να μπορέσεις να έχεις την καλύτερη απόδοση στις ηχογραφήσεις σου. Θα πρέπει να ξέρεις πως όση έρευνα αγοράς κι αν κάνεις για το ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα ηχογράφησης (DAW), για μικρόφωνα , για κάρτες ήχου ,ακόμα και για πολύ καλούς και γρήγορους υπολογιστές, μετατροπείς, προενισχυτές, η αλήθεια κρύβεται πίσω από κάτι πάρα πολύ απλό! Οι καλές ηχογραφήσεις γίνονται με σωστή τοποθέτηση μικροφώνου. Αυτό βέβαια όσον αφορά το audio recording.

Θα ασχοληθούμε πάρα πολύ πως μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα με το μικρόφωνο μας στο home studio μας. Θα πρέπει να μάθουμε πολύ καλά πως λειτουργεί το μικρόφωνο μας και να βγάλουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Όπως βλέπεις δεν ανέφερα καθόλου για εξοπλισμό ,και αυτό γιατί δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο , όσο θέλουν να πιστεύουν πολλοί. Σήμερα μπορείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις στο σπίτι σου , στο σαλόνι σου και να φτιάξεις το home studio σου με πολύ χαμηλό κόστος. Αυτό θα είναι το ξεκίνημα για να πραγματοποιήσεις το όνειρο σου. Να ηχογραφήσεις τη μουσική σου και να την μοιραστείς με τον κόσμο.

#καλύτερεςηχογραφήσεις #homestudioproject #κλειδίεπιτυχίας #τραγούδια #μικρόφωνα