Αναζήτηση

LCR Panning: Ένα πολύ απλό εργαλείο για πολύ καλές μίξεις


 

Υπάρχει ένα πάρα πολύ απλό και χρήσιμο εργαλείο ,το οποίο έχουμε όλοι στη διάθεση μας για την μίξη ενός τραγουδιού! Είναι τόσο απλό αρκεί να κατανοήσουμε την χρησιμότητα του και την απλότητα του. Όλοι στο πρόγραμμα ηχογράφησης μας έχουμε μια εικονική κονσόλα. Πάνω σε αυτή τη κονσόλα υπάρχει ένα κουμπί περιστρεφόμενο ή όπως αλλιώς φαίνεται το οποίο λέγεται Pan.Τι είναι όμως αυτό το Pan;

Το panning είναι η διαδικασία που τοποθετούμε τα όργανα ενός τραγουδιού μέσα στο στερεοφωνικό φάσμα. Αν ακούσεις ένα τραγούδι με ακουστικά θα διαπιστώσεις πως κάποια όργανα ακούγονται στο δεξί σου ακουστικό και κάποια άλλα στο αριστερό σου ακουστικό και κάποια τα ακούς εξίσου και από τα δύο ακουστικά αυτό που λέμε ,δηλ, στη μέση.Μερικά όργανα μπορεί να τα ακούς και λίγο αριστερά και κάποια λίγο πιο δεξιά από το κέντρο αλλά όχι πολύ δεξιά.

Στη μίξη υπάρχει μια βασική θεωρία που μας λέει πως μπορούμε να τοποθετήσουμε τα όργανα μας αριστερά και να τα «απλώσουμε» .Για παράδειγμα την κιθάρα να την βάλουμε αριστερά 25% και αυτό συμβολίζεται L25 το πιάνο L48 , το pad L55 και τα strings L70κλπ. Αυτή η μέθοδος μας έχει βοηθήσει να τοποθετούμε τα όργανα μέσα στο στερεοφωνικό φάσμα και να έχουμε καλύτερες μίξεις.Στη πραγματικότητα όμως αυτή η θεωρία μας λέει πως υπάρχουν 3 θέσεις για να τοποθετήσουμε τα όργανα μας. Αριστερά ,Μέση, Δεξιά (LCR).Και τι θέλω να πω με αυτό; Στις παλιότερες κονσόλες , στον αναλογικό κόσμο, υπήρχαν κουμπιά με τρεις μόνο επιλογές δηλ, L C R και τίποτα παραπάνω .Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εμφάνιση του ψηφιακού περιβάλλοντος μας δόθηκε η επιλογή της ποσοστιαίας τοποθέτησης των οργάνων. Θα σου πω κάτι που θα σε βοηθήσει να εέχεις πραγματικά πολύ καλές μίξεις χωρίς να χρησιμοποιήσεις κάτι άλλο! Όταν σκέφτεσαι την μίξη ενός τραγουδιού , θέλω να σκεφτείς με την παλιά τεχνική δηλαδή τέρμα αριστερά μέση και τέρμα δεξιά.Αν χρησιμοποιήσεις αυτή τη τεχνική θα διαπιστώσεις πως τα όργανα που τοποθετούνται στη μέση ακούγονται και από τα δυο ηχεία ή ακουστικά εξίσου το ίδιο.Μπορεί για σένα που έχεις ξεκινήσει και κάνεις μίξεις με τη τεχνική που ξέρουμε μέχρι τώρα,να είναι λίγο περίεργο αλλά και για σένα που ξεκινάς τώρα ,θα διαπιστώσεις πως αν εφαρμόσεις αυτή τη τεχνική θα έχεις περισσότερη καθαρότητα και πλάτος στη μίξη σου!

Ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα τραγούδι με μια βασική ενορχήστρωση : 2 κιθάρες ,μπάσο,ντραμς, πιάνο και κύρια φωνή.Την πρώτη κιθάρα ακουστική ή ηλεκτρική αντί να την βάλεις L35 θα σου προτείνω να τη βάλεις τέρμα αριστερά και την δεύτερη τέρμα δεξιά .Το πιάνο θα μπορείς να το βάλεις κάπου στη μέση δηλ. L50 και τα υπόλοιπα όργανα στο κέντρο.Την ντραμς μπορείς να την διαμοιράσεις αριστερά και δεξιά δηλ. τα hi hats να τα βάλεις λίγο αριστερά και τα toms δυο αριστερά και δυο δεξιά. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείς μια πολύ όμορφη στερεοφωνία στο τραγούδι και αποκτάς καθαρότητα στη μίξη σου.

Θα σου παραθέσω κάποιες βασικές αρχές για το πώς πρέπει να τοποθετούμε τα «βασικά» όργανα στη μίξη μας.Δεν υπάρχουν κανόνες απλώς αυτά είναι κάποια από τα βασικά και χρήσιμα για να ξεκινήσεις τη μίξη σου.