Αναζήτηση

Audio tracks και Group channels ( Τι είναι και πως τα χρησιμοποιούμε)


Όταν φτάνουμε στο σημείο που πρέπει να ηχογραφήσουμε φυσικά όργανα, το πιο λογικό είναι να δημιουργήσουμε στο project μας ,κανάλια audio. Εδώ είναι όμως που πολλές φορές γίνεται το μπέρδεμα και γίνονται κάποια «λαθάκια» ,όσον αφορά την επιλογή του σωστού τύπου audio καναλιού. Και τι θέλω να πω με αυτό;

Όπως πολύ σωστά θα έχεις παρατηρήσει πως όταν θες να δημιουργήσεις ένα audio κανάλι το DAW σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις αν το κανάλι αυτό που θα δημιουργήσεις είναι mono,ή stereo. Για αυτό το μπέρδεμα θέλω να σου μιλήσω, γιατί το έχω δει πολλές φορές και πρέπει να διασαφηνίσουμε κάποια πράγματα όσο αφορά την audio ηχογράφηση για να μπορείς να έχεις μια πολύ καλή μίξη στη συνέχεια.

Όπως σου είπα παραπάνω ,όταν θέλεις να ηχογραφήσεις audio ,θα πρέπει να επιλέξεις αν το κανάλι που θα γράψεις θα είναι μονοφωνικό(mono) ή στερεοφωνικό (stereo).Ας πάρουμε για παράδειγμα πως θέλουμε να ηχογραφήσουμε μια κιθάρα ηλεκτρική με καλώδιο κατευθείαν στη κάρτα ήχου σου. Με ένα μόνο καλώδιο! Άρα αυτό το όργανο θα πρέπει να ηχογραφηθεί μονοφωνικά και όχι στερεοφωνικά όπως πολλοί πιστεύουν ,γιατί νομίζουν πως θα πετύχουν καλύτερη στερεοφωνία και εύρος στον ήχο της κιθάρας. Ας πούμε πως θέλεις να ηχογραφήσεις μια κιθάρα ακουστική με μικρόφωνο. Και σε αυτή τη περίπτωση θα δημιουργήσουμε ένα μονοφωνικό κανάλι για να ηχογραφήσουμε τη κιθάρα μας. Σε γενικές γραμμές όλα τα φυσικά όργανα ,θα πρέπει να τα ηχογραφούμε mono ,όπως επίσης και τη φωνή! Όταν ,λοιπόν , θέλουμε να ηχογραφήσουμε φυσικά όργανα ,όπως κιθάρα, φωνητικά, κρουστά , έγχορδα, μπάσο ,μπουζούκια ,λαούτο, ούτι , κ.α , θα πρέπει να θυμόμαστε πως ηχογραφούμε σε mono κανάλια.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις ,σε περιπτώσεις που θέλουμε να ηχογραφήσουμε στερεοφωνικά μια κιθάρα, κάτι που θα το δούμε σε άλλο blog post και σε βίντεο. Καλό θα είναι να κάνουμε αυτό το διαχωρισμό.Σε ποιες περιπτώσεις όμως ηχογραφούμε σε stereo κανάλια; Όταν έχουμε να ηχογραφήσουμε ένα πολυφωνικό όργανο, π.χ ένα pad από ένα αρμόνιο ή ένα string ensemble (σύνολο εγχόρδων). Επίσης ηχογραφούμε στερεοφωνικά τα overheads και τα πιατίνια (cymbals-crash)από τη drums. Πολλοί θεωρούν χρήσιμο να ηχογραφούν το κάθε μέρος μιας drums stereo αλλά είναι λάθος. Μπότα (kick drum), ταμπούρο (snare) , hi-hats, και toms τα ηχογραφούμε σε mono και μόνο τα πιατίνια και τα overheads της drums , ηχογραφούμε stereo.

Πάμε να δούμε τι είναι τα κανάλια group και πόσο μπορούν να μας φανούν χρήσιμα! Σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζεις ή τα γνωρίζεις αλλά δεν τα χρησιμοποιείς, σου προτείνω να αναθεωρήσεις. Τα κανάλια group ,όπως λέει και η ονομασία του λειτουργεί σαν ένα κανάλι ομάδας.Ας γίνω πιο σαφής. Έχουμε ηχογραφήσει σε ένα τραγούδι κιθάρες ακουστικές και έχουμε 4-5 κανάλια. Αυτά τα κανάλια όλα μπορούμε να τα «συνδέσουμε « με ένα κανάλι group και μπορούμε να χειριζόμαστε από αυτό το κανάλι τη συγκεκριμένη ομάδα οργάνων.Μπορούμε να επεξεργαστούμε αν θέλουμε ξεχωριστά το κάθε κανάλι, αλλά αν π.χ έχουμε κάνει μίξη στις κιθάρες και παρατηρούμε πως θέλουμε να χαμηλώσουμε τις κιθάρες ή να τις δυναμώσουμε αντίστοιχα,τότε μπορούμε πολύ εύκολα αντί να κατεβάζουμε το fader του κάθε καναλιού ξεχωριστά ,να κατεβάσουμε την ένταση του fader του καναλιού group. Πως μπορούμε να συνδέσουμε κάποια όργανα σε ένα τέτοιο κανάλι; Προσθέτουμε στο project μας κανάλια group και μετά ανοίγουμε τη κονσόλα του DAW (στη συγκεκριμένη περίπτωση του Cubase) και στο κανάλι της κιθάρας που θέλουμε να προσθέσουμε στο group κανάλι, επιλέγουμε για έξοδο(output) το κανάλι group και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό το κανάλι όσα όργανα θέλουμε.Μπορούμε,μάλιστα και καλό θα είναι να ονομάζουμε αυτά τα group κανάλια για να έχουμε καλύτερο έλεγχο στη μίξη μας αργότερα. Θα ετοιμάσω ένα βίντεο σχετικά με αυτό το θέμα.

Περιμένω να ακούσω τα σχόλια σας και αν χρησιμοποιείτε καθόλου group κανάλια.

#groupchannels #audiorecording #audiotracks #homestudio #homestudioproject

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon