Αναζήτηση

Midi recording: Εξερευνώντας το Key Editor Μέρος 1ο


Όπως ξέρεις το HomeStudioProject είναι εδώ για να βοηθήσει αυτούς που ξέρουν να ηχογραφούν και θέλουν να φτάσουν τη μουσική τους σε ένα άλλο επίπεδο ,αλλά και αυτούς που ξεκινούν τώρα και θέλουν να έχουν μια βοήθεια για να μπορέσουν να ηχογραφήσουν τα τραγούδια τους .Θα αναφερθούμε σε πολλά κεφάλαια του midi recording,όπως και του audio recording.

Σήμερα ξεκινάμε με το Midi Editor.Ένα εργαλείο που είναι πολύ χρήσιμο, αποτελεσματικό και νομίζω πως εκτός από κάποιες εξαιρέσεις ,χρησιμοποιούμε μόνο το 5% των δυνατοτήτων του Midi Editor ή ακόμα περισσότερο του προγράμματος που δουλεύει ο καθένας μας ξεχωριστά. Σκοπός μου είναι να σε βοηθήσω να μάθεις σε βάθος το πρόγραμμα που έχεις στη διάθεση σου για να ηχογραφήσεις ,ώστε να ανακαλύψεις και τα πλεονεκτήματα του midi recording.

Το Key Editor είναι η περιοχή που μπορείς να επεξεργάζεσαι τις midi ηχογραφήσεις σου. Στο Cubase υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επεξεργαστείς ένα midi αρχείο.Εμείς σε αυτή τη σειρά θα ασχοληθούμε και θα μάθουμε τον editor που εμφανίζεται από προεπιλογή ,ο οποίος είναι το Key Editor.

Ας πούμε για παράδειγμα πως έχεις επιλέξει ένα vst instrument για να ηχογραφήσεις ένα πιάνο. Αφού ηχογραφήσεις το μέρος του τραγουδιού που θες να έχει πιάνο,σίγουρα θα χρειάζεσαι κάποιες τροποποιήσεις,κάποιες νότες θα θέλουν λίγο μετακίνηση δεξιά ή αριστερά ή και εντελώς σβήσιμο.Ιδιαίτερα αν δεν είσαι πιανίστας ,το Key editor έχει τα απόλυτα εργαλεία για σένα.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να μπορέσεις να «μπεις» στο Key Editor. Ο πρώτος είναι κάνοντας διπλό αριστερό κλικ επάνω στο midi part (midi μέρος) που ηχογραφήσαμε. Ο δεύτερος τρόπος είναι αν επιλέξουμε από το Menu bar το Midi και επιλέξουμε το πρώτο που μας εμφανίζεται δηλαδή το Open Key editor,εφόσον έχουμε επιλέξει ποιο μέρος θέλουμε να επεξεργαστούμε..Στο Cubase υπάρχει κι άλλος ένα τρόπος που μπορώ να επεξεργαστώ το midi μέρος επί τόπου,δηλαδή μπροστά στην επιφάνεια εργασίας μας. Υπάρχει και η επιλογή Edit in place στο κάθε κανάλι (track) ,το οποίο ενεργοποιώντας αυτό το κουμπί η ηχογράφηση μας μετατρέπεται σε key editor.

Βλέποντας προσεκτικά το key editor ,βλέπουμε πως μας παρουσιάζει τις νότες σαν γραφικά (γραμμές) που απλώνονται σε ένα κλαβιέ πιάνου (που βρίσκεται αριστερά) και μας καθορίζει το τονικό ύψος της κάθε γραφικής αναπαράστασης ,δηλ,της κάθε νότας. Οι νότες ,όπως βλέπεις μπορείς να παρατηρήσεις διαφέρουν στο μήκος τους και αυτό έχει να κάνει με την χρονική διάρκεια της κάθε νότας.Ξεκινώντας από αριστερά επάνω της οθόνης του Key editor βλέπουμε δυο κουμπιά που μας βοηθούν στην αναπαραγωγή του ήχου.

Είναι το κουμπί Solo, το οποίο αν το ενεργοποιήσουμε τότε ακούμε μόνο το midi μέρος που επεξεργαζόμαστε.Δίπλα του είναι το κουμπί