Αναζήτηση

Midi recording: Εξερευνώντας το Key Editor Μέρος 1ο


Όπως ξέρεις το HomeStudioProject είναι εδώ για να βοηθήσει αυτούς που ξέρουν να ηχογραφούν και θέλουν να φτάσουν τη μουσική τους σε ένα άλλο επίπεδο ,αλλά και αυτούς που ξεκινούν τώρα και θέλουν να έχουν μια βοήθεια για να μπορέσουν να ηχογραφήσουν τα τραγούδια τους .Θα αναφερθούμε σε πολλά κεφάλαια του midi recording,όπως και του audio recording.

Σήμερα ξεκινάμε με το Midi Editor.Ένα εργαλείο που είναι πολύ χρήσιμο, αποτελεσματικό και νομίζω πως εκτός από κάποιες εξαιρέσεις ,χρησιμοποιούμε μόνο το 5% των δυνατοτήτων του Midi Editor ή ακόμα περισσότερο του προγράμματος που δουλεύει ο καθένας μας ξεχωριστά. Σκοπός μου είναι να σε βοηθήσω να μάθεις σε βάθος το πρόγραμμα που έχεις στη διάθεση σου για να ηχογραφήσεις ,ώστε να ανακαλύψεις και τα πλεονεκτήματα του midi recording.

Το Key Editor είναι η περιοχή που μπορείς να επεξεργάζεσαι τις midi ηχογραφήσεις σου. Στο Cubase υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επεξεργαστείς ένα midi αρχείο.Εμείς σε αυτή τη σειρά θα ασχοληθούμε και θα μάθουμε τον editor που εμφανίζεται από προεπιλογή ,ο οποίος είναι το Key Editor.

Ας πούμε για παράδειγμα πως έχεις επιλέξει ένα vst instrument για να ηχογραφήσεις ένα πιάνο. Αφού ηχογραφήσεις το μέρος του τραγουδιού που θες να έχει πιάνο,σίγουρα θα χρειάζεσαι κάποιες τροποποιήσεις,κάποιες νότες θα θέλουν λίγο μετακίνηση δεξιά ή αριστερά ή και εντελώς σβήσιμο.Ιδιαίτερα αν δεν είσαι πιανίστας ,το Key editor έχει τα απόλυτα εργαλεία για σένα.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να μπορέσεις να «μπεις» στο Key Editor. Ο πρώτος είναι κάνοντας διπλό αριστερό κλικ επάνω στο midi part (midi μέρος) που ηχογραφήσαμε. Ο δεύτερος τρόπος είναι αν επιλέξουμε από το Menu bar το Midi και επιλέξουμε το πρώτο που μας εμφανίζεται δηλαδή το Open Key editor,εφόσον έχουμε επιλέξει ποιο μέρος θέλουμε να επεξεργαστούμε..Στο Cubase υπάρχει κι άλλος ένα τρόπος που μπορώ να επεξεργαστώ το midi μέρος επί τόπου,δηλαδή μπροστά στην επιφάνεια εργασίας μας. Υπάρχει και η επιλογή Edit in place στο κάθε κανάλι (track) ,το οποίο ενεργοποιώντας αυτό το κουμπί η ηχογράφηση μας μετατρέπεται σε key editor.

Βλέποντας προσεκτικά το key editor ,βλέπουμε πως μας παρουσιάζει τις νότες σαν γραφικά (γραμμές) που απλώνονται σε ένα κλαβιέ πιάνου (που βρίσκεται αριστερά) και μας καθορίζει το τονικό ύψος της κάθε γραφικής αναπαράστασης ,δηλ,της κάθε νότας. Οι νότες ,όπως βλέπεις μπορείς να παρατηρήσεις διαφέρουν στο μήκος τους και αυτό έχει να κάνει με την χρονική διάρκεια της κάθε νότας.Ξεκινώντας από αριστερά επάνω της οθόνης του Key editor βλέπουμε δυο κουμπιά που μας βοηθούν στην αναπαραγωγή του ήχου.

Είναι το κουμπί Solo, το οποίο αν το ενεργοποιήσουμε τότε ακούμε μόνο το midi μέρος που επεξεργαζόμαστε.Δίπλα του είναι το κουμπί Acoustic feedback

.Ενεργοποιώντας αυτό το κουμπί μπορούμε να ακούμε την κάθε νότα όταν αλλάζουμε τη θέση της ή το μήκος της.Αυτό μας βοηθάει για να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε.Συνεχίζουμε με το κουμπί Show info.

Αν πατήσουμε σε μια νότα,τότε εμφανίζονται σε αυτό το κενό που υπάρχει όλες οι πληροφορίες για τη συγκεκριμένη νότα.Πιο δεξιά βλέπουμε τη γραμμή εργαλείων που χρησιμοποιούμε για να επεξεργαζόμαστε τα midi μέρη.

Το πρώτο είναι η επιλογή αντικειμένου που με αυτό μπορούμε να επιλέγουμε μια ή περισσότερες νότες μέσα στο editor.Το επόμενο είναι το γνωστό μολυβάκι που με αυτό μπορούμε να σχεδιάσουμε νότες .Πως;Πολύ απλά κάνοντας ένα αριστερό κλικ με το ποντίκι μας ή στο touch pad σχεδιάζουμε νότες όπου εμείς θέλουμε. Το μήκος της νότας εξαρτάται από το Quantize που έχουμε θέσει.Αν το Quantize είναι στο 1/4 ,τότε οι νότες που θα φτιάξουμε θα είναι διάρκειας 1/4. Συνεχίζοντας έχουμε την γόμα (erase tool),που μας βοηθάει να σβήσουμε μια νότα ή ένα μέρος αυτής αν δεν μας είναι χρήσιμο.Μετά έχουμε το εργαλείο trim,το οποίο μας βοηθάει να κόψουμε μια νότα στο τέλος της όσο θέλουμε και από την αρχή της απλά έχοντας κρατημένο και το κουμπί Alt/Option.Μπορούμε να κόψουμε και περισσότερες από μια νότες ,όπως φαίνεται στο παράδειγμα.Θα το καταλάβεις καλύτερα στο βίντεο που θα ανεβάσω σχετικά με αυτό το blog post.Συνεχίζουμε με το ψαλιδάκι,που κόβουμε μια νότα όπου και όσο θέλουμε,μετά είναι το εργαλείο mute ,το οποίο μπορούμε να απενεργοποιήσουμε μια νότα ηχητικά ,γιατί μπορεί να μην είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να τη σβήσουμε και γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε το mute , για μια ή περισσότερες νότες. Μετά έχουμε τη κόλλα (glue).Με αυτό το εργαλείο μπορούμε να κολλήσουμε δυο ή περισσότερες νότες .Μετά έχουμε τον μεγεθυντικό φακό με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε zoom in,όπως επίσης και ρυθμίζοντας ανάλογα την οριζόντια και κάθετη μπάρα στα πλαϊνά της επιφάνειας εργασίας. Μετά έχουμε το εργαλείο που φτιάχνουμε διάφορες γραμμές ,που μετατρέπονται σε νότες σε διάφορους σχηματισμούς και θέσεις. Το καλύτερο είναι να πειραματιστείτε και να φτιάξετε διάφορα επάνω στο key editor για να δείτε πως λειτουργούν. Για να δείτε πως δουλεύει θα πρέπει να έχεις απενεργοποιημένο το κουμπί Snap.Το επόμενο εργαλείο το Time warp θα ασχοληθούμε ειδικότερα και αναλυτικά στο Audio recording.

Συνεχίζοντας προς τα δεξιά βλέπουμε το κουμπί Autoscroll, το οποίο όταν είναι ενεργοποιημένο (είναι δηλαδή μπλε) κάνει το παράθυρο εργασίας να ακολουθεί τον κέρσορα (cursor) κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής του τραγουδιού (playback). Βέβαια αν θες να επεξεργαστείς ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα στο key editor ,για να μη κινείται ο κέρσορας μπορείς να το απενεργοποιήσεις ή να σταματήσεις το playback.

Συνεχίζοντας πάμε στο κουμπί Show part borders,το οποίο στην ουσία μας δείχνει την περιοχή την οποία επεξεργαζόμαστε, δηλαδή το midi μέρος. Λίγο πιο δεξιά βλέπουμε ένα μικρό πλαίσιο που γράφει part list.Σε περίπτωση που επιλέξουμε περισσότερα από ένα midi αρχεία να επεξεργαστούμε μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτό το εργαλείο για να επιλέγουμε σε ποιο θα δουλέψουμε πρώτα.Συνεχίζοντας λίγο πιο δεξιά έχουμε το παραθυράκι με την εντολή Quantize.

Θα ασχοληθούμε σε ειδικό blog post και βίντεο για αυτή τη λειτουργία που τη χρησιμοποιούμε πολύ στο midi recording.Λίγο πιο δεξιά έχουμε το πλαίσιο που μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε editing via midi (επεξεργασία μέσω midi).Με αυτή τη διαδικασία καθορίζουμε ακριβώς κάποιες ιδιότητες των νοτών που θα επιλέξουμε,όπως π.χ να καθορίσουμε ακριβώς to velocity της κάθε νότας.Επίσης στο ίδιο πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα του step input.

Με αυτή τη διαδικασία μπορούμε να βάλουμε μια νότα κάθε φορά χωρίς να ανησυχούμε για την ακριβή θέση και διάρκεια της νότας.Αυτό είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάποιον που ξέρει πως θέλει να ηχογραφήσει ένα μέρος αλλά δεν μπορεί να το παίξει τόσο εύκολα και γρήγορα.Συνεχίζουμε την ξενάγηση μας στη γραμμή εργαλείων του key editor και έχουμε το κουμπί του independent Track loop, το οποίο ενεργοποιώντας το ,μπορούμε να καθορίσουμε ένα αριθμό μέτρων που θέλουμε να επαναλαμβάνεται αυτό το συγκεκριμένο midi μέρος και μόνο αυτό χωρίς να επηρεάζει την υπόλοιπη ορχήστρα.

Στο επόμενο μέρος θα ασχοληθούμε με τα διάφορα controller lanes που βρίσκονται στο κάτω μέρος του key editor και θα αναλύσουμε κάποιες βασικές λειτουργίες τους.

#midirecording #keyeditor #homestudio #mixing