Αναζήτηση

Τι μικρόφωνο χρειάζομαι για να ηχογραφήσω;(Μικρόφωνα για όλες τις δουλειές)


μικρόφωνα,ηχογραφήσεις

Πολλοί με ρωτούν τι μικρόφωνο χρειάζεται να αγοράσουν για να ηχογραφήσουν τα τραγούδια τους. Και δεν είναι τόσο απλό γιατί όπως ξέρεις και αν δεν ξέρεις θα σε ενημερώσω εγώ υπάρχουν τόσα πολλά μικρόφωνα στην αγορά που αν αρχίζεις να ψάχνεις πιθανόν να μπερδευτείς όπως όλοι μας , όταν μπήκαμε σε αυτή την αναζήτηση.

Πρώτα απ’όλα θέλω να σε ενημερώσω, σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις πως υπάρχουν πολλά μικρόφωνα για διαφορετικές χρήσεις ,Τι θέλω να πω με αυτό; Κοιτώντας ή ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε μικροφώνου θα διαπιστώσεις πως υπάρχουν μικρόφωνα ιδανικά για ηχογράφηση φωνητικών, μικρόφωνα εξαιρετικά για ηχογράφηση ακουστικών οργάνων, όπως κιθάρες και η λίστα συνεχίζεται.

Σίγουρα υπάρχουν τόσα πολλά και αξιόλογα μικρόφωνα στην αγορά και το καθένα έχει μια ξεχωριστή ιδιότητα αλλά το ζητούμενο είναι ένα: Να αγοράσουμε ένα μικρόφωνο που θα μπορέσουμε να ηχογραφήσουμε τα τραγούδια μας και τη μουσική μας.

Σε πρώτη φάση θα ήθελα να σου μιλήσω για τους τύπους μικροφώνων που υπάρχουν και που χρησιμεύει ο κάθε ένας τύπος μικροφώνου. Δεν μιλάω για μάρκες μικροφώνων αλλά για τεχνολογία μικροφώνων. Λοιπόν έχουμε και λέμε: Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μικροφώνων: Τα πυκνωτικά (condenser) , τα δυναμικά(dynamics) και τα ribbon μικρόφωνα.

Τα πυκνωτικά μικρόφωνα έχουν δυο υποκατηγορίες μεγάλου και μικρού διαφράγματος. Τα δυναμικά μικρόφωνα τα γνωρίζετε περισσότερο γιατί σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται και τα μικρόφωνα που χρησιμοποιούμε για live. Εσύ όπως και όλοι μας χρειαζόμαστε ένα μικρόφωνο που θα μπορέσουμε να ηχογραφήσουμε και τη κιθάρα μας και οποιοδήποτε ακουστικό όργανο έχουμε στη διάθεση μας και φυσικά τη φωνή μας. Για αυτή τη περίπτωση θα χρειαστούμε ένα μικρόφωνο πυκνωτικό καρδιοειδές μεγάλου διαφράγματος. Θα με ρωτήσεις τώρα, «τι είναι αυτό πάλι;» Καρδιοειδές μεγάλου διαφράγματος μικρόφωνο; Μην ανησυχείς θα τα εξηγήσω όλα και εδώ και σε επόμενα posts. Λοιπόν αυτό που χρειάζεσαι ,όπως σου είπα και πιο πριν είναι ένα μικρόφωνο για να μπορέσεις να ξεκινήσεις να ηχογραφείς. Σίγουρα θα έχεις ψάξει στο διαδίκτυο και θα έχεις δει στο YouTube πολλούς να χρησιμοποιούν διαφορετικό μικρόφωνο για φωνητικά, διαφορετικό μικρόφωνο για κιθάρες, διαφορετικό μικρόφωνο για κρουστά, διαφορετικό μικρόφωνο για να γράψεις από ενισχυτή μπάσο ή ηλεκτρική κιθάρα κλπ. Πολύ καλά κάνεις και έχεις ψάξει για να βρεις ποιο σου ταιριάζει αλλά όλα αυτά τα βίντεο είναι για κάποιους που είναι λίγο πιο προχωρημένοι στο αντικείμενο που λέγεται μικρόφωνα και ίσως δεν έχεις αναλογιστεί πόσα χρήματα πιθανόν θα χρειάζεσαι για να αποκτήσεις όλα αυτά τα μικρόφωνα. Ιδιαίτερα αν ξεκινάς τώρα στο home studio , σίγουρα θα έχεις πάρει διάφορες γνώμες από διάφορους φίλους σου και «ειδικούς» του χώρου. Ξέχασε τα όλα αυτά!

Αυτό που χρειάζεσαι είναι ΕΝΑ μικρόφωνο. Ναι σωστά,φίλε μου, αυτό που χρειάζεσαι είναι μόνο ένα μικρόφωνο για να μπορείς να ηχογραφήσεις τα ακουστικά σου όργανα και τη φωνή σου,ώστε να μπορέσεις να ετοιμάσεις τα τραγούδια σου! Το μικρόφωνο αυτό θα είναι ο συνεργάτης σου για να πετύχεις πολύ καλές ηχογραφήσεις .Για να το καταφέρεις αυτό, θα πρέπει να αγοράσεις ένα μικρόφωνο και να το γνωρίσεις πολύ καλά. Πολλοί πιστεύουν πως ένα μικρόφωνο δεν μπορεί να σου αποδώσει πολλά,αν δεν είναι ακριβό! Βλακείες! Αυτό ,φίλε μου,το λένε αυτοί που βαριούνται να ασχοληθούν με το μικρόφωνο τους ή έχουν την οικονομική δυνατότητα να αλλάζουν τα μικρόφωνα κάθε δυο μήνες! Εγώ σου μιλάω για ένα μικρόφωνο φθηνό ,το οποίο θα πρέπει να δουλέψεις πολύ με αυτό, να γνωρίσεις τα πλεονεκτήματα του και πως θα μπορείς να κάνεις καταπληκτικές ηχογραφήσεις. Όπως σου προανέφερα και πιο πριν το μικρόφωνο που θα χρειαστούμε είναι ένα καρδιοειδές μεγάλου διαφράγματος πυκνωτικό μικρόφωνο. Το καρδιοειδές μικρόφωνο όπως βλέπεις και στη παρακάτω εικόνα , «ακούει» καλύτερα στη μπροστινή περιοχή του ,όπως απεικονίζεται στην φωτογραφία και λιγότερο από τα πλαϊνά και το πίσω μέρος του.

Audio Technica-homestudioproject microphones

Αυτό σημαίνει πως τοποθετώντας σωστά το μικρόφωνο για να ηχογραφήσουμε τη φωνή μας,, ή μια κιθάρα θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια καλή ηχογράφηση και όταν μιλάω για μια καλή ηχογράφηση, εννοώ να πάρουμε όσο γίνεται τα περισσότερα και τα καλύτερα στοιχεία του οργάνου , χωρίς να παιδευόμαστε μετά στη μίξη. Εξάλλου στη μίξη δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τόσες πολλές διορθώσεις.

Εγώ θα σου προτείνω να ξεκινήσεις με ένα μικρόφωνο φθηνό και όταν λέω φθηνό δεν εννοώ χαμηλής ποιότητας. Προτείνω να αγοράσεις ένα μικρόφωνο μέχρι 100 ευρώ και να είσαι σίγουρος πως δουλεύοντας με αυτό το μικρόφωνο θα κάνεις καταπληκτικά πράγματα!

Παρακάτω σου προτείνω κάποια μικρόφωνα που νομίζω είναι πάρα πολύ καλά για να ξεκινήσεις να ηχογραφείς.

ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΜΕΧΡΙ €100

AKG Perception 120

homestudioproject-microphones

Το μικρόφωνο αυτό είναι ένα από τα πολύ καλά μικρόφωνα της AKG σε αυτή τη κατηγορία,είναι μεγάλου διαφράγματος ,καρδιοειδές και συνιστάται για τις ηχογραφήσεις σου .Η τιμή του ξεκινάει από €80.

Audio-Technica AT2020

Ένα καταπληκτικό μικρόφωνο ιδιαίτερα για ηχογράφηση φωνητικών,χωρίς όμως να μην μπορείς να γράψεις και τα ακουστικά σου όργανα με αυτό. Η τιμή του είναι γύρω στα €105

Behringer B-1

Ένα πάρα πού καλό μικρόφωνο καρδιοειδές μεγάλου διαφράγματος , το χρησιμοποιώ ακόμα σε ηχογραφήσεις. Η Behringer γενικότερα έχει πολύ καλά και φθηνά προιόντα για να ξεκινήσεις. Το συγκεκριμένο μικρόφωνο διαθέτει πάνω του ένα high pass filter, και στην ηχογράφηση φωνητικών κάνει τη φωνή να «κάθεται» στη μίξη. €100

Επίσης η Behringer έχει κι άλλα μοντέλα μικροφώνων όπως το C-1 (€60)

και το C-3 που είναι κι αυτά πολύ αξιόλογα μικρόφωνα για να μπορέσεις να ξεκινήσεις τις ηχογραφήσεις σου. (€80)

Tascam TM-80

Κι αυτό ένα πολύ καλό μικρόφωνο με πολύ καλή απόκριση συχνοτήτων και σου δίνει εξαιρε