Αναζήτηση

Θέσε μουσικούς στόχους για το 2017


Βρισκόμαστε στις αρχές μιας καινούριας χρονιάς και ήδη έχουμε διανύσει σχεδόν το πρώτο δίμηνο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πάρει κάποιες σοβαρές αποφάσεις,όσον αφορά τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε φέτος. Σίγουρα έχεις θέσει στόχους για την υγεία σου (θα ξεκινήσω γυμναστήριο!) , προσωπικούς στόχους, οικογενειακούς στόχους .Αλλά τι γίνεται με τους μουσικούς σου στόχους; Το home studio; Έχει κάποια θέση μέσα στο πρόγραμμα σου και στους στόχους σου; Το έχεις σκεφτεί σοβαρά; Θες να ηχογραφήσεις περισσότερη μουσική φέτος, σωστά; Έχεις θέσει στόχους; Έχεις θέσει προθεσμίες για τα ατέλειωτα τραγούδια που βρίσκονται μέσα στον υπολογιστή σου ή στο συρτάρι σου;

Ξέρω τι σκέφτεσαι . Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου, οι υποχρεώσεις σου,οικογενειακές και επαγγελματικές, δεν βρίσκεις καθόλου χρόνο για σένα ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις. Ακόμα κι αν είχες στη διάθεση σου 18 ώρες την ημέρα για τη μουσική σου, είμαι σίγουρος πως θα αφιέρωνες κάποιες ώρες για να κάνεις κάτι διαφορετικό! Και αυτή είναι η αλήθεια. Πρέπει να το παραδεχτείς! Θα σου πω κάτι και θέλω να με εμπιστευτείς. Ξέρεις ποιο είναι το μυστικό για να ηχογραφήσεις περισσότερη μουσική αυτό το χρόνο; Η απάντηση είναι οι ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ. Ναι ακριβώς αυτή η καταλυτική διαδικασία το να θέτεις προθεσμίες για κάθε στόχο ή για κάθε project που έχεις αναλάβει να τελειώσεις, είναι το κλειδί στην επιτυχία σου. Είναι το κλειδί, το συστατικό για να μπορείς να πετυχαίνεις περισσότερα πράγματα στη ζωή σου!

Ο Brian Tracy, παγκοσμίως γνωστός συγγραφέας, ομιλητής και ειδικός στη διαχείριση του χρόνου έχει πει πως «Ένα λεπτό σχεδιασμού μας γλυτώνει από δέκα λεπτά εκτέλεσης εργασίας» Είναι τόσο αλήθεια! Θα δεις αμέσως τη διαφορά , μόλις εφαρμόσεις αυτή τη τεχνική στη ζωή σου. Ήξερες πως μόλις το 3% του πληθυσμού της γης θέτει στόχους και τους γράφει; Το υπόλοιπο 97% δουλεύει για αυτό το 3% ! Απίστευτο; Τα πάντα έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό.

Θα ήθελα να κάνεις κάτι αυτό το Σαββατοκύριακο ή ένα απόγευμα ή ακόμα και σήμερα αν μπορείς. Θέλω να πάρεις ένα άδειο χαρτί και να γράψεις οτιδήποτε θέλεις να πετύχεις φέτος στη ζωή σου. Υποθέτω πώς να γράψεις περισσότερη μουσική από κάθε άλλη χρονιά θα είναι ένας από τους κύριους στόχους σου, σωστά; Ωραία γράψε τι θέλεις να κάνεις φέτος στο home studio σου.Πρέπει να γράψεις ακριβώς τι θες να κάνεις. Για παράδειγμα « Θα γράψω 50 τραγούδια» ή «Θα κυκλοφορήσω ένα EP με 5 τραγούδια μου» Θα πρέπει να είσαι συγκεκριμένος για το πότε θα κάνεις το καθετί. Δεν γράφεις κάποιες σκέψεις απλώς όπως σου έρχονται στο μυαλό. Προγραμματίζεις και σχεδιάζεις τα πάντα.

Ας υποθέσουμε πως θέλεις να κυκλοφορήσεις ψηφιακά ένα EP με πέντε τραγούδια σου μέχρι τις 30 Ιουνίου.Τώρα έχεις βάλει ένα στόχο ,που είναι μετρήσιμος και έχεις θέσει και μια προθεσμία. Το επόμενο βήμα είναι να σχεδιάσεις οτιδήποτε χρειάζεται να κάνεις για να κατευθύνεσαι προς αυτό το στόχο.Και γι αυτό το σκοπό,φίλε μου,θα σου παρουσιάσω ένα πολύ χρήσιμο και δυνατό εργαλείο που επινοήθηκε για τέτοιες διεργασίες.Το ημερολόγιο.Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για όσους το χρησιμοποιούν καθημερινά. Εμείς οι μουσικοί έχουμε μια θεωρία πως η δημιουργικότητα δεν προγραμματίζεται,πρέπει να είναι αυθόρμητη και πως θα πρέπει να περιμένουμε τη κατάλληλη στιγμή να μας έρθει η έμπνευση.Όχι! Ξέχασε αυτά τα παλιομοδίτικα και ξεπερασμένα ιδεώδη! Η δημιουργικότητα είναι ένα δώρο το οποίο πρέπει να μοιραστείς με τον κόσμο.

Τώρα,ας προγραμματίσουμε όλη τη διαδικασία από το σημείο που ξεκινάς να γράψεις τραγούδια μέχρι την ημέρα κυκλοφορίας του EP.Είναι ένα μεγάλο project γι αυτό και θα πρέπει να το χωρίσεις σε μικρότερες εργασίες για να μπορέσεις να το διαχειριστείς καλύτερα. Ο καλύτερρος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να προγραμματίσεις αντίστροφα ξεκινώντας από την ημερομηνία κυκλοφορίας.

Όπως ανέφερα παραπάνω ας υποθέσουμε πως θες να κυκλοφορήσει ένα EP με τραγούδια σου στις 30 Ιουνίου. Από εκεί ξεκινάμε και προγραμματίζουμε, δηλαδή το mastering και η μίξη των τραγουδιών πρέπει να έχει τελειώσει το αργότερο μέχρι τις 23 Ιουνίου.Θα πρέπει να γνωρίζεις πως «ανεβάζοντας» τα τραγούδια σου σε κάποια πλατφόρμα της επιλογής σου για να τα διαθέσουν σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα που θα συνεργάζεται,δεν σημαίνει ότι θα είναι έτοιμα εκείνη τη στιγμή. Ο μέσος χρόνος αναμονής για κυκλοφορία των τραγουδιών σου είναι 1-15 ημέρες.Θα μιλήσουμε σχετικά με αυτό σε προσεχές βίντεο και άρθρο.

Το επόμενο βήμα είναι να προγραμματίσεις πόσο θα διαρκέσει η μίξη και το mastering των τραγουδιών σου. Όπως είπαμε πρέπει να είναι έτοιμα από πλευράς μίξης και mastering μέχρι τις 23 του μήνα. Άρα υπολογίζεις πόσο διάστημα χρειάζεσαι. Εγώ σε συμβουλεύω να χρησιμοποιήσεις την μέθοδο του ένα μήνα για κάθε στάδιο παραγωγής των τραγουδιών. Έτσι η μίξη θα πρέπει να ξεκινήσει (πηγαίνοντας προς τα πίσω) στις 23 Μαίου.Είναι καλύτερο να έχεις περισσότερες μέρες στη διάθεση σου γιατί πρέπει να λαμβάνεις υπ’ όψιν σου και εξωτερικούς ανασταλτικούς παράγοντες.

Το επόμενο στάδιο είναι η ηχογράφηση. Όταν μιλάμε για ηχογραφήσεις θα πρέπει να υπολογίζεις όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται για αυτές. Έ χουμε ,δηλαδή, και την ενορχήστρωση των τραγουδιών ,ηχογραφήσεις midi αλλά και ηχογραφήσεις φυσικών οργάνων καθώς και της φωνής. Έτσι οι ηχογραφήσεις ,σύμφωνα με το πρόγραμμα μας μέχρι στιγμής ,θα πρέπει να τελειώσουν στις 20 Μαίου και να ξεκινήσουν στις 20 Απριλίου. Όπως θα έχεις διαπιστώσει ,αφήνω πάντα μεταξύ των φάσεων της παραγωγής, ένα διάστημα δυο τριών ημερών για να μπορεί να «ξεκουράζεται» λίγο το μυαλό μας και τα αυτιά μας.

Και το τελευταίο βήμα είναι η σύνθεση των τραγουδιών. Εφόσον οι ηχογραφήσεις θα ξεκινήσουν στις 20 Απριλίου τότε τα τραγούδια θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα από πλευράς σύνθεσης και στίχου μέχρι τις 17 Απριλίου. Με αυτό τον τρόπο ορίζουμε ημερομηνία έναρξης του project 17 Μαρτίου, το οποίο το γράφουμε στο ημερολόγιο μας.

Μπορεί να μην είσαι ο παραδοσιακός τύπος και να μην σου αρέσει να χρησιμοποιείς ημερολόγιο,ατζέντα αλλά να σου αρέσει η τεχνολογία.Κανένα πρόβλημα! Μπορείς άνετα να προγραμματίσεις τα πάντα στο κινητό σου , στον υπολογιστή σου.Εξάλλου υπάρχουν τόσες δωρεάν εφαρμογές για διαχείριση εργασιών και διαχείριση χρόνου. Είναι δυο θέματα που θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον. Το σημαντικό είναι να προγραμματίζεις τις δουλειές σου ώστε να τις βλέπεις και να σου υπενθυμίζει τι έχεις να κάνεις μέσα στην εβδομάδα,όσον αφορά τη μουσική σου.

Επίσης για να ολοκληρωθεί ο λεπτομερής προγραμματισμός του συγκεκριμένου project , θα πρέπει να σχεδιάσεις και κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να μην τις σκεφτείς και να σε «κρατήσουν» πίσω σε όλη τη διαδικασία,Λοιπόν, ξεκινάς με τη σύνθεση των τραγουδιών. Έχεις στη διάθεση σου ένα μήνα για να γράψεις πέντε τρία ή ακόμα και ένα μόνο τραγούδι. Έχεις θέσει μια προθεσμία. Στο μεσοδιάστημα όμως θα πρέπει να προγραμματίσεις ένα ραντεβού με τον τραγουδιστή/ρια (σε περίπτωση που δεν θα τραγουδήσεις εσύ τα τραγούδια σου) και να κάνετε μια πρόβα για να καθορίσετε τις τελικές τονικότητες. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, μπορείς να ηχογραφήσεις κάποια πρόχειρα ντέμο και να τα στείλεις με mail για να τα ακούσει. Με αυτό τον τρόπο θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος/η . Μόλις τελειώσεις με το γράψιμο των τραγουδιών θα πρέπει να ξεκινήσεις τις ενορχηστρώσεις και ηχογραφήσεις. Σε κάποιο τραγούδι σου έχεις σκεφτεί πως θες να «βάλεις» μια κλασική κιθάρα.Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις βρει ποιος θα ηχογραφήσει και να του στείλεις ένα πρόχειρο ντέμο με το τραγούδι για να το μελετήσει και να το προετοιμάσει. Με αυτή τη διαδικασία μειώνεις πάρα πολύ τους χρόνους σου στο στούντιο όσον αφορά τις ηχογραφήσεις. Επίσης θα πρέπει να προγραμματίσεις τις ακριβείς ημερομηνίες για τον κάθε μουσικό που θες να συμμετέχει στη παραγωγή αυτή και όσο νωρίτερα,τόσο καλύτερα! Κάτι ακόμα. Ηχογράφηση φωνητικών. Προετοιμασία σημαίνει πως κερδίζεις χρόνο και αποφεύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις! Δοκιμάζουμε το μικρόφωνο,τα ακουστικά, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την ηχογράφηση.

Όπως βλέπεις τα πάντα είναι προγραμματισμένα με τη κάθε λεπτομέρεια.Τη καλύτερη συμβουλή ,όμως, την άφησα για το τέλος. Πρέπει να ξεκινήσεις σήμερα! Τώρα! Μην σπαταλάς άλλο χρόνο!

#στόχοι #homestudio #recording #makingmusic

HomeStudioProject
Μαθήματα
Created by FM_STUDIO
HomeStudioProject
Courses
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon