Αναζήτηση

Τι είναι η μίξη


Η μίξη είναι τέχνη! Αποτελεί μια πολύ όμορφη , δημιουργική διαδικασία που ακολουθεί αυτή της ηχογράφησης. Για σένα όπως και για πολλούς άλλους ,μπορεί η μίξη να είναι ο λόγος που αφήνεις το τραγούδι σου σε αυτό το σημείο γιατί δεν ξέρεις τι να κάνεις. Δεν χρειάζεται να απελπίζεσαι! Ας το δούμε λίγο πιο απλά.

Έχεις ηχογραφήσει στο τραγούδι σου τα όργανα που θέλεις. Το κάθε όργανο που έχεις ηχογραφήσει αντιπροσωπεύεται από ένα fader της κονσόλας σου στο DAW σου. Σωστά; Τέλεια! Αν αφήσεις όλα τα όργανα σε αυτή τη θέση και πατήσεις play το πρώτο που θα διαπιστώσεις είναι πως όλα τα όργανα μαζί και τα φωνητικά ακούγονται μαζί και σου προκαλεί το αίσθημα πως όλα ή κάποια όργανα πρέπει να μπουν σε κάποια θέση μέσα στο ακουστικό φάσμα. Ανάλογα με το τραγούδι και το ύφος του τραγουδιού κάποια όργανα πρωταγωνιστούν και άλλα έχουν δευτερεύοντες ρόλους μέσα στο τραγούδι. Η μίξη δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο νομίζεις. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και διάφορα «μυστικά» που θα σε βοηθήσουν να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα που θες να έχεις, είναι να ακούγεται το τραγούδι σου όπως αυτά που ακούς στο ραδιόφωνο ή όπως ακούς τα τραγούδια του αγαπημένου σου καλλιτέχνη.

Πολλοί μαθητές μου με ρωτούν τι χρειάζεται να κάνουν για να φτάσουν τη μίξη τους εκεί που πρέπει ή καλύτερα εκεί που θέλουν. Με ρωτούν πιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για να έχουν μια επιτυχημένη μίξη. Αυτό το μυστικό θα το μοιραστώ μαζί σου. Το μυστικό για να έχεις μια πολύ καλή μίξη και στη συνέχεια ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στο τραγούδι σου είναι … η ηχογράφηση. Ναι , φίλε μου , ακριβώς! Η ηχογράφηση από μόνη της αποτελεί το συστατικό για μια πολύ καλή μίξη! Τι εννοώ; Άσε με να σου εξηγήσω με πολύ απλά λόγια και να σου δώσω και παράλληλα παραδείγματα.

Έχεις να ηχογραφήσεις σήμερα σε ένα τραγούδι σου ακουστική κιθάρα και είσαι πολύ βιαστικός και δεν είσαι συγκεντρωμένος στην ηχογράφηση. Πολλά «λαθάκια» μπορούν να συμβούν τα οποία θα τα παραβλέψεις λέγοντας «Εντάξει , δεν έγινε και κάτι", όπως π.χ λάθος

τοποθέτηση μικροφώνου μπροστά στη κιθάρα ή ο φίλος σου που έχει έρθει να ηχογραφήσει σε κάποιο σημείο δεν παίζει καλά κι εσύ του λες «Δεν πειράζει, Θα τα διορθώσουμε στη μίξη» ΛΑΘΟΣ! Μεγάλο λάθος! Το ακούω πολύ συχνά πως οτιδήποτε δεν κάνουμε καλά στην ηχογράφηση θα διορθωθεί στη μίξη. Δεν είναι καθόλου σωστό αυτό. Αν έχεις καλές ηχογραφήσεις τότε θα έχεις μια πάρα πολύ καλή μίξη. Πρέπει να είσαι λίγο πιο απαιτητικός και αυστηρός με τον εαυτό σου ή με τους φίλους σου, όταν ηχογραφείς κάποια όργανα και να μην είσαι ικανοποιημένος με μια μέτρια ηχογράφηση.Μην αφήσεις τον αυτό σου να σκεφτεί «Αυτό το σημείο στη κιθάρα θα μπορούσα να το γράψω καλύτερα» .Αφού το ξέρεις πως μπορείς να το γράψεις καλύτερα τότε γράψε άλλο ένα take ή όσα χρειάζονται για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Πολλοί αναθέτουν σε άλλους την μίξη των τραγουδιών τους και το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα αυτό που έχουν φανταστεί. Το πρώτο που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι «Δεν έγινε