Αναζήτηση

Πώς να είσαι πιο παραγωγικός στο home studio Μέρος 2ο


Σε προηγούμενο post είχαμε μιλήσει για κάποιες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο παραγωγικός στο home studio σου. Σε αυτό το δεύτερο μέρος δεν θα μιλήσουμε για τεχνικές ηχογράφησης ή για τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι αλλά για το πώς πρέπει να τελειώνουμε τις δουλειές μας. Το έχεις ακουστά; Σίγουρα!

Στο home studio πολλές φορές γινόμαστε τεμπέληδες! Με συγχωρείς που το λέω έτσι αλλά είναι η αλήθεια. Αισθάνεσαι ότι «δραπετεύεις» από την πραγματικότητα και βρίσκεσαι στο μέρος που ακριβώς ονειρεύεσαι! Ανοίγεις τον υπολογιστή σου και νιώθεις αποφασισμένος να ξεκινήσεις να ηχογραφείς το τραγούδι που δουλεύεις εδώ και δυο μήνες! Ή μήπως είναι και περισσότερο από δυο μήνες; Το θέμα είναι ,ότι δεν έχεις προγραμματίσει τι θα κάνεις και στην πραγματικότητα δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις! Αντί να «ανοίξεις» στο DAW σου το τραγούδι που πρέπει να δουλέψεις, «πιάνεις» τον εαυτό σου ,να παρακολουθεί κάποια βίντεο στο YouTube, να απαντάς σε κάποια emails ,να ανανεώνεις το προφίλ σου στο Facebook και να κάνεις αναρτήσεις ή να ψάχνεις για καινούρια μαθήματα ηχογράφησης ή μίξης on line ή ο φίλος σου ο Γιάννης να σε παίρνει τηλέφωνο για να σε ρωτήσει αν θες να βγείτε το Σάββατο βράδυ για ένα ποτό και «πιάνετε» την κουβέντα για το πώς ήταν η μέρα σας. Σταμάτησε! Τι κάνεις;; Έτσι δεν πας πουθενά! Το ξέρω τι θα μου πεις «Έχεις δίκιο.» Το ξέρω πως έχω δίκιο. Έχω βρεθεί στη θέση σου κι έχω κάνει κι εγώ τα ίδια ακριβώς! Ξέρεις πόσες φορές έχω προσπαθήσει να συγκεντρωθώ στο project μου αλλά όλα αυτά τα τηλεφωνήματα ,οι ειδοποιήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο κινητό , μου αποσπούσαν την προσοχή και με απομάκρυναν από το να πετύχω τον στόχο μου; Στις επόμενες παραγράφους θα προσπαθήσω να σου δώσω κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μένεις συγκεντρωμένος στο home studio και να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου.

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις πριν καν μπεις στο home studio είναι να προγραμματίσεις στο τι θα κάνεις. Ναι, το ξέρω πως σου το έχω ξαναπεί αυτό ,αλλά θα συνεχίσω να σου το λέω μέχρι να σου γίνει μια καθημερινή συνήθεια.Ας πούμε πως θέλεις να ηχογραφήσεις φωνητικά για μια μπαλάντα που έχεις συνθέσει και σου αρέσει πάρα πολύ! Έτσι σε ένα χαρτί ή σε ένα φύλο εργασίας στο excel μπορείς να προγραμματίσεις για τις δουλειές σου στο home studio και όχι μόνο ότι πρόκειται θα κάνεις σήμερα αλλά μπορείς , αν θες , να βγάλεις πρόγραμμα για όλη την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζεις τον εαυτό σου για τη συγκεκριμένη δουλειά που έχεις να κάνεις.

Το επόμενο βήμα που έχεις να κάνεις, είναι να μείνεις μακριά από οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή! Θα πρέπει να κατανοήσεις πως αν είσαι συγκεντρωμένος πάνω σε ένα θέμα που δουλεύεις και απαντήσεις ,πχ, σε μια απρόσμενη τηλεφωνική κλήση, θα χρειαστούν 20 λεπτά μέχρι να επανέλθει ο εγκέφαλος σου στην κατάσταση που ήταν πριν. Τι εννοώ με αυτό; Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις πως αν προσπαθείς να γράψεις στίχους για ένα τραγούδι σου και έχεις κάποιες πολύ καλές ιδέες για το ρεφρέν, αλλά ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο κι εσύ απαντάς. Αφού τελειώσει η συνομιλία σου θα είσαι το ίδιο συγκεντρωμένος σε αυτό που έκανες πριν λίγα λεπτά; Όχι και νομίζω πως το ξέρεις κι εσύ αυτό και πολύ καλά μάλιστα!

Έτσι ,γι αυτό το λόγο την επόμενη φορά , πριν ξεκινήσεις οτιδήποτε στο home studio, κλείσε το ίντερνετ, απενεργοποίησε όλες τις ειδοποιήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα καλύτερα κλείσε το τηλέφωνο σου! Αυτά τα μικρά και απλά βήματα θα σε βοηθήσουν να μένεις συγκεντρωμένος στο στόχο σου! Ο στόχος σου για σήμερα είναι να ηχογραφήσεις φωνητικά.Αυτό πρέπει να είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα στο σημερινό πρόγραμμα ηχογραφήσεων.Προσπάθησε να δουλεύεις γρήγορα και το πιο σημαντικό: Να περνάς καλά.

Το home studio είναι έμπνευση,είναι μια δημιουργική διαδικασία και θα πρέπει να αγαπάς κάθε βήμα της! Μην αφήσεις κανέναν να σε ενοχλήσει ή να σου αποσπάσει την προσοχή από το ημερήσιο πρόγραμμα σου.Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους απατώντας στα τηλεφωνήματα ή σε όλα τα emails ή ακόμα και σε ένα απλό μήνυμα που θα λέει «Γεια σου τι κάνεις;»Πρέπει να μάθεις να λες ΟΧΙ.Πίστεψε με ,θα νιώσεις πολύ καλύτερα και θα βρεις περισσότερο χρόνο για να αφιερώσεις στο home studio.Είτε έχεις ένα home studio πολύ απλά για χόμπι είτε το χρησιμοποιείς για μια δεύτερη δουλειά,ο σκοπός είναι ο ίδιος.Πρέπει να ηχογραφήσεις και να τελειώσεις τα τραγούδια σου!

Προσπάθησε να εντοπίσεις τι είναι αυτό που σε κρατάει και δεν κάνεις αυτό που θες!Δεν γίνεται να ρίχνεις το φταίξιμο σε εξωτερικούς παράγοντες. Δεν υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες! Αυτά είναι δικαιολογίες! Όλοι έχουμε τον ίδιο χρόνο να «ξοδέψουμε» κάθε μέρα. Γι αυτό μην ψάχνεις για δικαιολογίες και να λες πως οι συνθήκες σε κρατούν μακριά από την μουσική σου. Ποιες συνθήκες;Εσύ ο ίδιος δημιουργείς τις συνθήκες της ζωής σου!

Αν εφαρμόσεις αυτές τις πολύ απλές συμβουλές,αλλά πραγματικά πολύ χρήσιμες ,θα δεις πως στο τέλος θα έχεις περισσότερα τραγούδια ηχογραφημένα και καλύτερα αποτελέσματα.

#homestudio #παραγωγικότητα #προγραμματισμός #ηχογραφήσεις #homestudioproject

0 Σχόλια